Sastamalassa soi pian ooppera – ”Tämä on jonkin erityisen alku”

Veli-Pekka Bäckman. Kuva: Ilari Mehtonen.

Sastamalassa voi pian kokea jotakin erikoislaatuista, paikallisen tekijän ooppera, taiteilija Veli-Pekka Bäckmanin kynästä kirvonnut Kuusi ja kataja saa ensiesityksensä Vammalan seurakuntatalolla 19. tammikuuta.

”Juomista ja luomista, varjoa ja valoa, mutta myös positiivisia hetkiä. Henkilöhahmogalleriassa on Lempi, Usko ja Toivo, mutta kaikista suurin on kuitenkin rakkaus”, maalailee säveltäjä teoksestaan.

Kuusi ja kataja soi Sastamalassa jousikvartetin säestämänä. Teoksen henki kantaa kaikuja 1800-luvun suomalaisesta kulttuurielämästä. Säveltäessään Bäckman mietti hotelli Kämpissä kokoontuneita Symposium-piiriläisiä: Gallen-Kallelaa, Kajanusta, Merikantoa ja Sibeliusta.

”Alkuperäinen visioni esityksestä muuntuu ohjaaja Evan Schoombien myötä, sillä hän vie kokonaisuuden aivan uudelle tasolle”, Bäckman toteaa.

Valosuunnittelusta vastaava Terhi Ihalainen, säveltäjä V-P. Bäckman ja ohjaaja Evan Schoombie.

”Jonkin erityisen alku”

Bäckman ja Schoombie ovat tehneet yhteistyötä ennenkin. Etelä-Afrikasta monien vaiheiden jälkeen maahamme ajautunut laulaja-ohjaaja-tuottaja toimii nykyään pedagogina ja freelance-taiteilijana, tukikohtanaan Länsi-Suomen opisto Huittisissa.

”Tämä on mieluisa haaste. Teksti on vakavampi ja toimintaa on vähemmän kuin esimerkiksi musikaaleissa. Lisäksi seurakuntasali on hyvin intiimi tila, jossa yleisö on lähellä esiintyjiä. Jokainen ele ja ilme on mietittävä tarkasti”, Schoombie kuvailee.

Säveltäjää ja ohjaajaa hymyilyttää, kun kysyn, eikö oopperan tekeminen pienessä maaseutukaupungissa ole vähän hullua.

”Huittisissa, keskellä Loiman pientä kyläyhteisöä, ovat saaneet mainion vastaanoton niin loisteliaat tanssiteokset kuin kabaree-esityksetkin. Miksei siis Tyrväällä kajahtaisi ooppera?” he pohtivat.

Schoombien mielestä Kuusi ja kataja on liian hyvä esitettäväksi vain Sastamalassa.

”Tämä on jonkin erityisen alku. Toivottavasti esitys nähdään muuallakin Suomessa, sillä Veli-Pekka on nero ja tämä on häneltä ilmiömäinen työ.”

Kamariooppera on Tyrvään Pappilan ohjelmistoa.

Kokoonpano:

Usko/ basso – Janne Hautsalo, Toivo/barytoni – Pekka HaahtiLempi/sopraano – Venla Ritanen, Jousikvartetti Camerata Amoroso  – Taru Piira, 1. viulu/ Anna-Mari Ablouh, 2. viulu/ Sirpa Juvonen, alttoviulu/ Jenny Muhonen, sello, visualisointi – Evan Schoombie, V-P. Bäckman ja työryhmä, valosuunnittelu – Terhi Ihalainen, ohjaus – Evan Schoombie

Lue koko juttu 4.1. Alueviestistä

Yksi vastaus artikkeliin “Sastamalassa soi pian ooppera – ”Tämä on jonkin erityisen alku””

  1. Nimetön

    tämäkin viälä,joko muuten skeitti puisto on valmis