Malmberg elinvoimaohjelmasta: ”Konkretiaa, ei sanahelinää”

Kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg ja elinkeinojohtaja Ursula Lumme.

Toimivat liikenneyhteydet, rohkeaa ja innovatiivista kaupunkisuunnittelua, positiivista potkua yrittäjyyteen, erilaista ja erottuvaa markkinointia, työtä ja osallisuutta, elävää maaseutua sekä kiinnostavia matkailukohteita. Niistä on tulevaisuuden Sastamala tehty.

Visio muuttuu todeksi, mikäli kaupungin uusi elinvoimaohjelma pitää kutinsa ja kaupunginvaltuusto sen hyväksyy.

Tavoitteena on muuttovoittoinen ja moderni hyvän elämän maaseutukaupunki. Ei pelkkää sanahelinää, vakuuttaa kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg:

”Sastamalan pito- ja vetovoiman lisääminen on strategian kärkitavoite. Haluamme pitää kiinni nykyisistä asukkaista ja yrityksistä sekä houkutella uusia. Elinvoimaohjelman toimenpiteet tähtäävät kasvuun, Tampereen imua hyödyntämällä tai omaa elinvoimaa vahvistamalla.”

Junia, kaavoitusta ja sujuvaa arkea

Sastamalan tavoitteena on tehokas sisäinen joukkoliikenne ja raide- ja linja-autoliikenneyhteyksien edistäminen sekä Sastamalalle tärkeiden valtateiden 11 ja 12 liikenneturvallisuuden kehittäminen esimerkiksi valaistusta ja riista-aitojen rakentamista edistämällä.

”Satakuntaliitto ajaa tunnin junayhteyttä Porin ja Tampereen välille. Tässä meidän on hyvä olla hereillä, jotta ne nopeat junat pysähtyvät myös Sastamalassa”, elinkeinojohtaja Ursula Lumme toteaa.

Innovatiivinen kaupunkisuunnittelu johtaa kaavoitukseen, joka huomioi alueiden ja asukkaiden erilaiset tarpeet. Sastamala voi tarjota elämyksellistä asumista. Mallia toteutetaan esimerkiksi Mouhijärvelle vuonna 2020 rakentuvalla Maisemakylien asuinalueella sekä keskustan suunnittelussa.

Ohjelmaan on kirjattu arkkitehtikilpailun järjestäminen torin ympäristön kehittämisestä ja täydennysrakentamisesta. Myös Vammaskosken sillan, vanhan meijerin ja kirjastoalueen kaavoitusmahdollisuuksia on tarkoitus tutkia.

Kaupunkimarkkinointi nähdään tärkeänä, painopiste on VaLePassa, kirjapääkaupunkiudessa, Ellivuoressa ja Ritajärvessä, mutta myös sujuva arki ja hyvä elämä ovat valttikortteja.

”Markkinointi ei ole vain kaupungin viestintää, vaan Sastamalan tyytyväiset asukkaat vievät parhaiten viestiä eteenpäin”, Malmberg huomauttaa.

Mittareita onnistumisen arvioimiseksi

Sastamalan kaupungin suunnitelmissa ei ole päästä helpolla. Elinvoimaohjelmaan on kirjattu paitsi toimenpiteitä myös mittareita tavoitteissa onnistumisen arvioimiseksi.

Kaupunki haluaa vaikuttaa aktiivisesti maakuntauudistuksen toteutukseen. Tavoitteena on säilyttää maaseutu- ja lomituspalvelupiste Sastamalassa. Palveluiden karkaaminen muualle maakuntaan merkitsisi epäonnistumista. Samoin työllisyysasioita halutaan hoitaa lähipalveluna.

”Nämä asiat eivät tietenkään ole vain meidän tahdostamme kiinni, mutta kovasti olemme yrittäneet sekä virkamiestasolla että kansanedustajien kautta saada viestiämme läpi”, Malmberg sanoo.

Kaupunkiin luvataan luoda sykettä tukemalla Sastamalan tapahtumatarjontaa. Yhteistyötä aiotaan tehdä yhdistysten ja yritysten kanssa niin tilaisuuksien kehittämisessä kuin markkinoinnissa. Mittarina on tapahtumien lukumäärä ja niiden kävijämäärät.

Matkailussa tavoitellaan niin ikään kasvua, mittareina paikkakunnan tunnettuuden kasvu, medianäkyvyys, matkailijoiden määrä sekä Tatu ja Patu -elämyskohteen toteutuminen. Kaupunki selvittää myös veneily-yhteyden avaamista Kulovedeltä Pyhäjärvelle.

”Tavoitteena on saada matkailijat viipymään nykyistä pidempään ja jättämään paikkakunnalle enemmän euroja. Nykyisin matkailijoista 90 prosenttia on täällä vain päivän reissulla”, Lumme toteaa.

Sastamalan strategia vuosille 2018 – 2021.

13 vastausta artikkeliin “Malmberg elinvoimaohjelmasta: ”Konkretiaa, ei sanahelinää””

 1. Ratekiako?

  Eipä niissä kovin paljon ole uutta! Suurin piirtein kaikki on ollut ohjelmissa jo ennenkin! Mutta jospa nyt toteutus sitten onnistuisi paremmin. Laitetaan asukkaat tarkka seuranta päälle!

 2. "Vaik eihän tää ny mikään Valkeakoski ole"

  Sastamala tarvitsisi markkinointipäällikön ja markkinointisihteerin niin kuin Valkeakoskellakin on. Jonkun pitäisi keskittyä pelkästään markkinointiin ja johtaa sitä.

 3. Nimetön

  Vanha Karkun alue näyttää olevan vahvoilla. Eikö muissa kylissä ole mitään näytettävää?

 4. Junamatkustaja

  Ursula Lumpeelle iso plussa kommentista: ”Tässä meidän on hyvä olla hereillä, jotta ne nopeat junat pysähtyvät myös Sastamalassa” Hienoa, että kaupungin virkamies sanoo asian ääneen! On itsestään selvää, että nopea junayhteys Pori – Tampere pyritään toteuttamaan niin, että Sastamalan kaltaisilla maitolaitureilla ei pysähdytä. Nopeus ei vain salli kovin montaa pysähdystä, ja Nokia on Sastamalaa merkittävämpi asema.

  • Junamies

   Perjantain päiväjunaan Tampereelle tuli 10 henkeä Vammalasta. Aamusin on ollu vilkkaanpaa. Nokialta tuli vähemmän perjantaina. Käyttäkää ihmeessä junaa. Tampereen parkkihinnat + bensat kun laskee yhteen, hyvin saa junaliput Vammalasta.

 5. Uimahallia ei ole ainakaan kiireellä pilattu

  ….tosta Vammalan lentopallosta en niin tierä.. jotkut haikailee vielä Tyrväänkin perään(pappila)…mutta uimahalli..ei siinä muuta tarvita…ja Kunnas M ja T tarvittaisiin paremmin esille ettei Tampere ja Särkänniemi vie heitä kokonaan…ja niin Tatu ja Patu…ne pysyy ainaski pinnalla…

 6. Vuohet ja lampaat

  Aika hyvä lähtökohta Sastamalan kehitykselle olisi lopettaa ikävä ihmisten tai muiden toimijoiden jaotteleminen vuohiin ja lampaisiin.
  Suunnitelmathan ovat vähintäänkin yhtä hyvät kuin ovat olleet vuosikymmenet, mutta lihaksi tuskin nytkään muuttuvat.
  Eikä tämä kommenttikaan mitään muuta.

 7. Nimetön

  ”Rohkea ja innovatiivinen kaupunkisuunnittelu” on aika pelottavan tuntuinen ajatus. Joko menee maan tasalle viimeinenkin vanha, tai puistot valjastetaan aivan muuhun käyttöön?

 8. Markknointi

  Aloitetaanko päivättämällä tuo lapsellinen kaupungin logo?

 9. Nimetön

  Sastamala on muuttunut eläkeläisten lähiöksi eikä sitä suuntaa helpolla käännetä, mahdoton tehtävä. Ei siinä tämmöiset näpertelyt paljon auta kun katsot mitä Tampereen naapurikaupungit tekevät samaan aikaan.Siellä KAAVOITETAAN kymmenilletuhansille ihmisille, yrityksille tontteja joka mahdollistaa kasvun.
  Sastamalan strategiaohjelma perustuu satukirjan olemassaoloon,kumpaankohan yrittäjä rakentaa hallinsa , Pirkkalan teollisuusalueelle vai Tatu ja Patu ihmemaahan Vammalaan?
  Näitä laatikkoleikkikaavioita on ihan riittävästi nähty jo strategiaSallin aikoina, ne eivät johda muuhun kuin virkamiesten näennäistyöllistymiseen ja eu-projektien suunnitteluun.

 10. Nimetön

  Kun mainostetaan, että tämä on Hyvän elämän maaseutukaupunki niin olisi hyvä näiden päättäjien ymmärtää, että me n. 10 km päässä keskustasta asuvat ihmiset haluamme, että ne vähäiset palvelut joita joskus on ollut säilyisivät esim. postin palvelut, kauppa, terveyspalvelut jne…
  Matkailua voisi edelleen kehittää niin, että myös yksityiset ihmiset voisivat vuokrata mökkejään turisteille ja kaupunki olisi näissä hankkeissa tukena esim. mainostaen kohdetta jne…
  Eivät kaikki matkailijat kesällä kaipaa hienoja puitteita, vaan ihan retkityyppinenkin majoitus riittäisi, rohkeutta peliin….