Kesätyöt: ”Ei saa masentua, jos ensin tulee hylky”

Etsivä nuorisotyöntekijä Taru Meriläinen opasti nuoria esimerkiksi työhakemuksen täyttämisessä.

Kättely, silmiin katsominen ja itsensä esittely. Siinä kolme asiaa, joita nuoret harjoittelivat keskiviikkona Vexve Areenalla pidetyllä kesätyötorilla yhdessä Sastamalan etsivän nuorisotyöntekijä Taru Meriläisen kanssa. Käytöstavat on hallittava, vaikka haastattelu olisi ensimmäinen ja vatsanpohjassa pörräisi parvi perhosia.

”Työhaastattelu jännittää kaikkia, eikä se haittaa. Se on osoitus, että työpaikka oikeasti kiinnostaa”, Meriläinen tsemppasi.

Ennen kuin pääsee tekemään hyvän ensivaikutelman haastattelutilanteessa, on kirjoitettava persoonallinen työhakemus ja ehkä liitettävä siihen myös CV eli ansioluettelo. Meriläinen muistutti hyvän työhakemuksen olevan lyhyt ja ytimekäs.

”Ei ole tarkoitus kirjoittaa omaa elämäntarinaansa, vaan vastata niihin kysymyksiin, joita työnantaja on ilmoituksessaan esittänyt. CV:n kanssa voi leikitellä, tehdä sellaisen vaikka videomuodossa YouTubeen, mutta sekään ei saa olla liian pitkä.”

Meriläinen muistutti myös, etteivät kaikki kesätyöpaikat ole esillä netissä tai lehdissä. Jos mielessä on itseä kiinnostava ala tai yritys, kannattaa tarttua puhelimeen ja ottaa rohkeasti yhteyttä.

”Ei saa masentua, jos ensin tulee hylky. Harvalla tärppää ensimmäisen hakemuksen perusteella.”

Severi Mansikkamäki Suodenniemeltä ja Kristo Siiskonen Kiikasta opiskelevat Vammalan lukiossa. Molemmat mielivät kesäksi duuniin.

Kesätöitä etsivät nuoret kohtasivat työnantajia Sastamalassa nyt kolmatta kertaa. Tapahtumaa puuhanneen yritysasiamies Tanja Aarnikurun mukaan töitä on tarjolla runsaasti.

”Sastamalassa on noin 300 paikkaa ja Seuturekryn kautta lähiseudulla vielä 100 lisää.”

Yksi merkittävistä työllistäjistä tulevanakin kesänä on Sastamalan kaupunki. Vuosina 1998 – 2001 syntyneiden nuorten on mahdollista hakea noin viittäkymmentä työpaikkaa.

”Hakemuksia tulee yleensä noin 250. Eniten haetaan puistotöihin, varhaiskasvatukseen ja liikuntapalveluihin”, kertoi henkilöstöjohtaja Riitta Hietanen. Tänä vuonna kaupungilla on tarjota yksi kokonaan uusi työpaikka: Vinkin vapaa-aikakeskuksen iltavalvoja. Pesti on tarjolla yhdelle nuorelle noin kuukauden mittaiseksi jaksoksi.

Sastamalan kaupungin henkilöstöjohtaja Riitta Hietala, yritysasiamies Tanja Aarnikuru ja elinkeinojohtaja Ursula Lumme olivat tyytyväisiä keskiviikon antiin. Vexve Areenalla piipahti yli 200 nuorta.

Vammalan lukion 2. luokkalaiset, suodenniemeläinen Severi Mansikkamäki ja kiikkalainen Kristo Siiskonen olivat toiveikkaina työpaikan löytymisen suhteen. Molemmat täyttävät 18 vielä ennen kesää, mikä mahdollistaa työpaikkojen hakemisen laajemmin.

”Olin tet-harjoittelussa Teknikumilla Kiikassa, ja sinne aion hakea myös kesätöihin. Kuulin harjoittelussa, että kumia paistamaan pääsee vasta, kun on täysi-ikäinen”, Siiskonen kertoi.

Mansikkamäki on valmistautunut hakemaan useampaa paikkaa.

”Olen jo hakenut seurakunnan kesätöihin ja Särkänniemen lipunmyyjäksi. Vielä aion täyttää hakemuksen Sastamalan kaupungille ja ehkä S-ryhmäänkin.”

Mansikkamäellä on aiempaa kesätyökokemusta viime kesältä, jolloin hän työskenteli kahden viikon jakson kaupungin lomituspalveluissa. Siiskonen ei ole ollut työnhaussa aiemmin, sillä kotonakin on riittänyt puuhaa.

Työnantajille nuorilla miehillä on yksi toive: hakemuksiin olisi kiva saada vastaus.

”On tosi ärsyttävää, jos mitään ei kuulu. On ihan ok, jos työpaikkaa ei saa, mutta olisi siitä hyvä saada ilmoitus.”

Enna Huoponen ja Katja Huhtanen etsivät Kiikoisten ABC:lle asiakaspalveluhenkisiä ja työtä pelkäämättömiä kesätyöntekijöitä.

Kiikoisten ABC:n kesätyöpaikkoja esitellyt sastamalalainen Enna Huoponen on hyvä esimerkki siitä, mitä kesäduuni parhaimmillaan voi poikia. Vammalan ammattikoulussa ensin tarjoilijaksi ja sittemmin kokiksi kouluttautunut Huoponen sai jalan ABC:n ovien väliin kesätöiden kautta.

”Kakkosluokalla tein opiskelujen ohessa töitä lomilla ja viikonloppuisin. Nyt olen ollut kokopäivätöissä ABC:lla noin vuoden verran.”

Huoponen ja keittiömestari Katja Huhtanen toivoivat löytävänsä Vexveltä asiakaspalveluhenkisiä ja motivoituneita nuoria.

”Joustavuutta ja soveltamiskykyä pitää löytyä, jotta pärjää hektisessä työympäristössä.”

9 vastausta artikkeliin “Kesätyöt: ”Ei saa masentua, jos ensin tulee hylky””

 1. Nimetön

  juu ei kannata masentua,jos isäs ei o kokkari,ni ei toivookaan työpaikasta

 2. Nimetön

  Kiikoisten ABC:llä on hyvä henki,siellä arvostetaan työntekikää kaikin puolin. Kaupoissa tällä seudulla kulkeneena pistänyt merkille,että Kiikoisten ABC:ltä löytyy hymynaamat,ja äärettömän hyvä asiakaspalvelu. Tullaan auttamaan esim. tankkaussessa alta aikayksikön,jos vaikeuksia,ym. Kannatta hakea.

 3. Nimetön

  ”Sastamalassa on noin 300 paikkaa”
  Satakunnan Osuuskauppa mainostaa palkkaavansa 500 kesätyöntekijää.
  Satakunnassa siis yksi työnantaja palkkaa nuoria kesätöihin enemmän kuin Sastamassa yhteensä.

 4. Nimetön

  Hyvät nuoret….
  Kyselkää niitä kesätöitä vaikka vain naapuriltanne. Palkkasin aikoinaan ns. risusavottaan nuoren ja hyvin hänelle työ kelpasi. Ennen oli näitä kotiapulaisia perheissä en tiedä onko heitä enää, mutta hyvä työ sekin aikoinaan oli.

 5. Nimetön

  Hyvä sekin huomioida, että työelämä ei ole irrallaan muusta elämästä. Kumpi vaikkapa hoitaa asiansa paremmin, Elinkeinoelämä vai SAK? Itä-Suomessa oli viikkotolkulla sähköt poikki ihmisiltä. Vastaavasti SAK järjesti tyylikkään mielenilmaisun, niin tietyt oikeiston vaahtopäät sai pysyvän vamman päähänsä.

 6. Nimetön

  Työnantajilla olisi nyt avoinna työpaikkoja, mutta porvarihallitus on leikannut rajusti koulutuksesta. Ammattiväkeä ei löydy. Mites oikeisto omia äänestäjiään näin roimii. Lyhytnäköinen talousajattelu muistuttaa päättömän kanan lentoa.

 7. Nimetön

  08:16 Eipä sitä nykytyöpaikoista työtä löydy ilman jotain erikoiskorttikoulutusta, ihan lattian lakaisusta lähtien nurmikon leikkuuseen. Kyllä Suomalaiset poliitikot iskee omaan nilkkaan rankasti myötäilessään mitä hullumpia EU-ehdotuksia tavoitellessaan ”isojenPoikien”-pöytiin pääsyä sinne eurooppaan.

 8. Nimetön

  Innostus, oikea asenne, hyvät käytöstavat auttavat kesätyönhaussa. Usein vaan törmää siihen, että ei osata tervehtiä tai esitellä itseä. Pienellä paikkakunnalla myös ns. ongelmatyypit tunnetaan. Jos ei koulu maistu, vapaa-aikana pyöritään epämääräisissä porukoissa ja tyyli on vetelehtivä, kuka ottaa kesätöihin…? Töissäkin pitää olla ahkera, olla valmis oppimaan ja hoitaa hommansa hyvin eli ihan niitä samoja perustaitoja kuin koulussa.