Museokortin suosio näkyy myös Sastamalassa

Keskustan päiväkodin lapset viihtyivät Pukstaavin Metka matka -näyttelyssä 2012.

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavissa ja Sastamalan seudun museossa vieraili viime vuonna yhteensä 12 150 asiakasta. Näistä maksettuja käyntejä oli 1 750 ja ilmaiskäyntejä 10 400.

Museot myös järjestivät tapahtumia ja toimintaa museon seinien ulkopuolella. Näihin osallistui yhteensä 5 210 asiakasta. Kun mukaan lasketaan myös museosalkkujen käyttäjät sekä eri puolilla Suomea kiertäneiden pop up -näyttelyiden kävijät, Sastamalan museoiden kokonaisasiakasmäärä vuonna 2017 oli 34 245. Tässä luvussa eivät ole mukana Pukstaavin museokaupan tai kahvilan asiakkaat, joita ei tilastoida.

”Ilahduttavaa oli, että valtakunnallisen Museokortin suosio näkyy museoidemme kävijäkunnassa. Meillä vieraili 530 museokorttikävijää, kun ensimmäisen käyttövuonna 2015 vastaava luku oli 185”, kertoo vt. museonjohtaja Marja Hänninen-Tolvi.

Yli 250 museoon käyvä Museokortti teki viime vuonna uuden ennätyksensä, kun kortilla vierailtiin suomalaisissa museoissa yhteensä noin 900 000 kertaa.

Tänä vuonna kaksi omaa näyttelyä

Sastamalassa museokäyntien kokonaismäärä on suunnilleen samalla tasolla kuin vuonna 2016 (12 466), mutta maksettujen käyntien määrä on vähentynyt.

”Toimintamme pääpainot vaihtuvat vuosittain. Maksetuissa kävijöissä näkyy varmasti se, että viime vuonna meillä ei ollut Pukstaavissa omia näyttelyitä vaan vaihtuvat näyttelyt toteutettiin lainattavin kiertonäyttelyin. Sen sijaan Sastamalan seudun museossa panostimme Tyrvään Manta -juhlavuoteen, jonka sisällä toteutettiin muun muassa Mantan kammari -näyttely yhdessä Turun yliopiston kanssa. Tämä näyttely oli maksuton.”

Kuluvana vuonna Sastamalan museot tuottavat kaksi omaa näyttelyä, jotka nostavat esille kuvittaja Pekka Vuoren satumaisemia ja paikallisia puuleluverstaita.

”Uskomme, että näyttelyt kiinnostavat sekä paikallisesti että valtakunnallisesti. Sastamalan seudun museon siirtyminen Tornihuvilaan luo uusia matkailullisia mahdollisuuksia Kirjakortteliin.”

Tavoitteellista toimintaa lapsille ja nuorille

Pukstaavi ja Sastamalan seudun museo tarjoavat suunnitelmista ja tavoitteellista pedagogista toimintaa erilaisille kohderyhmille.

”Erityisesti lapset ja nuoret ovat meille tärkeä kohderyhmä, joille tarjoamme muun muassa maksuttoman sisäänpääsyn museoihin. Heille oli viime vuonna tarjolla esimerkiksi yhdeksässä sastamalalaisessa alakoulussa toteutettava Olipa kerran -kouluhanke sekä päiväkodeissa kiertänyt museon oma teatteriseurue Harakanvarpaat”, kertoo Hänninen-Tolvi.

Sastamalan museoiden työpajoihin, opastuksiin ja koulukerhoihin osallistui yhteensä 4090 alle 18-vuotiasta lasta. Tätä työtä tehtiin paljon myös museon ulkopuolella.