”Esko oli tietopankki, jonka ei tarvinnut nostaa itseään esiin”

Yksi Maiju Vuorenojan mielikuvista Esko Pietilästä on otettu Firenzessä konservointimatkalla.

Toukokuussa 2017 edesmennyt kotiseutuneuvos Esko Pietilä oli vuosikymmeniä Tyrvään seudun museon sielu. Hän oli kotiseuturakas mies, joka otti selvän kaikesta kotiseutuun liittyvästä historiasta. Hän oli Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistyksessä mukana jo viisikymmenluvulla ja oli yhdistyksen kunniapuheenjohtaja.

”Esko oli tietopankki, jonka ei tarvinnut nostaa itseään esiin. Hänellä oli valtava tietomäärä, jota hän mieluusti jakoi aina, kun jostakin asiasta kysyttiin”, muistelee Maiju Vuorenoja.

Hän oli pystyttämässä Vammalan Jaatsille Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistyksen muistonäyttelyä Eskolle

”Näyttely on jaettu kolmeen osaan: museoon, kotiseutuun ja kotiin, eli Eskoon yksityishenkilönä. Esineitä, kuvia ja tekstejä on kerätty eri puolilta ja eri henkilöiltä.”

Näyttelyssä on runsaasti tauluja, esimerkiksi Akseli Gallen-Kallelan teoksia, jotka valtaosin ovat Sastamalan kaupungin omistuksessa.

”Esko huolehti aikanaan Vammalan kaupungin taideteoksista ja hankki niitä. Hän teki sen yhtä huolella kuin hoiti museotakin. Kaikki kirjattiin tarkasti ylös ja hän tiesi aina missä mikin esine tai taulu on”, kertoo Maiju.

Hän tutustui Eskoon Vammalan oppaitten kurssilla 1980-luvulla. Henkilökohtainen ystävyys alkoi 1988, kun Maiju tuli kotiseutuyhdistyksen hallitukseen.

”Kun muutimme mieheni Urpon kanssa Karkun Vanhalle Harsulle 1994, niin Esko neuvoi meitä korjaustöissä. Hän myös tunnisti ja selvitti talosta löytyneitten tavaroitten historian. Näyttelyssä on yksi taulu, joka löytyi vintiltä. Se on saksalainen painotyö 1800-luvulta. Esko entisöi sen. Hän oli taitava konservaattori”, kertoo Maiju.

Käsistään taitavan Eskon konservointiapua tarvittiin myös ulkomailla. Neljäs marraskuuta 1966 Firenzeä kohtasi luonnonmullistus tulvan muodossa. Vesi nousi pitkien sateitten jälkeen useita metrejä.

”Esko oli yksi niistä, jotka lähtivät pelastamaan kulttuuriaarteita. Hän konservoi ja tarkisti kirjoja lehti lehdeltä. Firenzessä hän oli kuusi kuukautta”, huomauttaa Maiju.

Esko Pietilän muistonäyttely Jaatsilla on avoinna 25. maaliskuuta saakka. Näyttely on auki tiistaista sunnuntaihin kello 12 – 18. Maanantaisin näyttely on suljettu.

Lue koko juttu keskiviikkona ilmestyvästä Alueviestistä.

Esko Pietilän kädentaitojen näyte.