”Nuoret miehet pitää saada töihin” – Finska otti irakilaiset oppiin

Kaukokiito Sastamala / Kuljetusliike Finska on edelläkävijä. Kuvassa vasemmalta: Maarit Tiittanen, Ranskasta Karkkuun kotouttamisoppia ammentamaan tullut Cecile, Alaa Albu-Salih, Amir Al-Haddad, työssäoppijoita ohjaava Ville Seppä-Murto, Aiman Al-Tekreeti, toimitusjohtaja Timo Finska sekä varastointipäällikkö Ilkka Nykänen.

Kaukokiidon terminaali Sastamalassa. Irakilaiset Amir Al-Haddad, Alaa Albu-Salih ja Aiman Al-Tekreeti ovat ehtineet ennen aamukymmentä tyhjentää merikontin kodinkoneista. Marraskuussa työssoppimisen aloittanut Aiman, 23, on saanut toimia hommassa työnjohtajana.

”Ahkera ja reipas kaveri, kunhan hän oppii suomen kielen kunnolla, työllistymisen mahdollisuudet ovat hyvät”, tuumaa toimitusjohtaja Timo Finska.

Amir, 21, ja Alaa, 28, ovat olleet töissä vasta muutaman viikon, mutta heidän kokemuksensa ovat myönteisiä.

”Ihanaa kun saa tehdä työtä. Timo on hyvä johtaja. Täällä oppii paljon, koska täällä puhutaan vain suomea”, Amir sanoo.

”Haluaisin olla täällä koko kevään”, Alaa toteaa.

Finska hymähtää. Hänen mielestään työhön tarttuminen ja suomalaiseen työyhteisöön sopeutuminen ovat ainoa oikeat kotoutumisen keinot.

”Kun pojat aloittivat meillä, tein pelisäännöt heti selväksi. Täällä puhutaan vain suomea tai oikeastaan tyrväätä, kunnioitetaan naisia ja totellaan naisten käskyjä ja tehdään paljon töitä.”

”Toivon, että muut seuraavat esimerkkiä”

Kaukokiito Sastamala on edelläkävijä. Kotona Karkussa -hankkeen Maarit Tiittasen mukaan se on ensimmäinen paikallinen yritys, joka on ottanut turvapaikanhakijoita työssäoppimaan.

”Nostan hattua, ja toivon, että muutkin yritykset seuraisivat Finskan Timon esimerkkiä.”

Tiittanen sanoo monen turvapaikanhakijan elävän suojattua elämää vastaanottokeskuksessa tai Evankelisella opistolla.

”Ei se ole normaalia arkea, niin suomen kieli kuin suomalaisessa kulttuurissa toimiminen tulee parhaiten tutuksi käytännön ja konkretian kautta. Työssäoppiminen merkitsee myös kullanarvoista työkokemusta, joka auttaa elämässä eteenpäin”, Tiittanen toteaa.

Aiemmin Punkalaitumella maahanmuuttajien kanssa työskennellyt Tiittanen pitää Sastamalaa haastavana alueena. Verkostojen luominen elinkeinoelämän suuntaan vei naapurikunnassakin aikaa, mutta hän toivoo Sastamalan kaupungilta aktiivisempaa roolia asiassa.

”Tuskin Sastamala jää ilman pakolaisia tulevaisuudessa. Hyvin hoidettu integraatio tulee yhteiskunnalle paljon halvemmaksi kuin se, ettei asian hyväksi tehdä mitään”, hän toteaa.

Timo Finskan mielestä ihmisten tulisi hakea turvapaikkaa ensisijaisesti maista, joissa kulttuurierot eivät ole suuret heidän lähtömaihinsa nähden. Mutta jos ja kun Suomeen tulee ihmisiä muualta, pitäisi heidän kotouttamisessaan olla joku tolkku.

Finska otti viime syksynä yhteyttä Tiittaseen, koska kuuli, että Karkussa haetaan nuoria miehiä poimimaan omenoita.

”Ärsyynnyin todella. Nuoret miehet hyssytellään pilalle. Toki omenanpoiminta on tyhjää parempi, mutta mahdollisimman moni mies pitää saada kunnon töihin.”

Lue koko juttu keskiviikkona ilmestyneestä Alueviestistä.

Työssäoppijat ovat vaihtaneet Ville Seppä-Murton ohjauksessa kätisyyksiä kylmäkaappeihin. Konttien purku kuuluu myös Amirin, Alaan ja Aimanin työtehtäviin.
 • Erkki

  Mikä on trolli? Onko sinulla jotain venäläisiä vastaan, kun nimittelet heitä ryssiksi? Nimitteletkö afrikkalaisiakin neekereiksi?

  • Nimetön

   Suomessa on aina kutsuttu suomensyöjävenäläisiä ja sortajia ryssiksi. Trolli on netissä epäjärjestystä, suvaitsemattomuutta, rasismia ja kansakuntien yhtenäisyyttä hajottavia riitoja kylvävä, yleensä vieraan vallan palveluksessa oleva agitaattori. Eniten Suomessa mellastavat Pietarin valtiollisen trollipajan somevaikuttajat. Tätä toimintaa ei pidä väheksyä, ryssät sekoittivat jo USA:n presidenttivaalin ja Britannian Brexit-äänestyksen. Pahinta on, että kotimaiset pikkunatsimme saavat näiltä ammattilaisilta kannustusta ja luulevat oman kansan olevan heidän takanaan. Trollit lietsovat yksinkertaisia kasvavaan vihaan, joka johtaa kansan hajoamiseen riitoihin. Juuri tämä on ryssien trollipajan tavoite. Parhaiten he onnistuivat Krimin niemimaalla, jonka kohtaloa ei Suomelle soisi. Siksi pitää varoa lähtemästä mukaan trollien vihanlietsontaan. Pitää olla hyvien puolella vihaa vastaan.

   • Huhuu

    Joopa joo. Suomessa on joka toinen vieraan vallan palveluksessa oleva trolli. Trolli-nimitystä on helppo käyttää, kun joku on eri mieltä esim. maahanmuutosta kuin itse on. Ihanko oikeasti kuvittelet, että Venäjä ratkaisi USA:n vaalit tai Brexitin? Jos on niin vaikutusvaltainen maa, että pystyy moiseen, ei pienen Suomen kannata yhtään ärsyttää noin mahtavaa maata. Ratkaisiko Venäjä myös Suomen pressanvaalit mielestäsi? Venäjä ei ole millään tavalla uhka Suomelle. Suurin uhka on Islam ja maahantulleet nuoret muslimisotilaat.

Kommentointi ei ole käytössä.