“Nuoret miehet pitää saada töihin” – Finska otti irakilaiset oppiin

Kaukokiito Sastamala / Kuljetusliike Finska on edelläkävijä. Kuvassa vasemmalta: Maarit Tiittanen, Ranskasta Karkkuun kotouttamisoppia ammentamaan tullut Cecile, Alaa Albu-Salih, Amir Al-Haddad, työssäoppijoita ohjaava Ville Seppä-Murto, Aiman Al-Tekreeti, toimitusjohtaja Timo Finska sekä varastointipäällikkö Ilkka Nykänen.

Kaukokiidon terminaali Sastamalassa. Irakilaiset Amir Al-Haddad, Alaa Albu-Salih ja Aiman Al-Tekreeti ovat ehtineet ennen aamukymmentä tyhjentää merikontin kodinkoneista. Marraskuussa työssoppimisen aloittanut Aiman, 23, on saanut toimia hommassa työnjohtajana.

”Ahkera ja reipas kaveri, kunhan hän oppii suomen kielen kunnolla, työllistymisen mahdollisuudet ovat hyvät”, tuumaa toimitusjohtaja Timo Finska.

Amir, 21, ja Alaa, 28, ovat olleet töissä vasta muutaman viikon, mutta heidän kokemuksensa ovat myönteisiä.

”Ihanaa kun saa tehdä työtä. Timo on hyvä johtaja. Täällä oppii paljon, koska täällä puhutaan vain suomea”, Amir sanoo.

”Haluaisin olla täällä koko kevään”, Alaa toteaa.

Finska hymähtää. Hänen mielestään työhön tarttuminen ja suomalaiseen työyhteisöön sopeutuminen ovat ainoa oikeat kotoutumisen keinot.

”Kun pojat aloittivat meillä, tein pelisäännöt heti selväksi. Täällä puhutaan vain suomea tai oikeastaan tyrväätä, kunnioitetaan naisia ja totellaan naisten käskyjä ja tehdään paljon töitä.”

“Toivon, että muut seuraavat esimerkkiä”

Kaukokiito Sastamala on edelläkävijä. Kotona Karkussa -hankkeen Maarit Tiittasen mukaan se on ensimmäinen paikallinen yritys, joka on ottanut turvapaikanhakijoita työssäoppimaan.

”Nostan hattua, ja toivon, että muutkin yritykset seuraisivat Finskan Timon esimerkkiä.”

Tiittanen sanoo monen turvapaikanhakijan elävän suojattua elämää vastaanottokeskuksessa tai Evankelisella opistolla.

”Ei se ole normaalia arkea, niin suomen kieli kuin suomalaisessa kulttuurissa toimiminen tulee parhaiten tutuksi käytännön ja konkretian kautta. Työssäoppiminen merkitsee myös kullanarvoista työkokemusta, joka auttaa elämässä eteenpäin”, Tiittanen toteaa.

Aiemmin Punkalaitumella maahanmuuttajien kanssa työskennellyt Tiittanen pitää Sastamalaa haastavana alueena. Verkostojen luominen elinkeinoelämän suuntaan vei naapurikunnassakin aikaa, mutta hän toivoo Sastamalan kaupungilta aktiivisempaa roolia asiassa.

”Tuskin Sastamala jää ilman pakolaisia tulevaisuudessa. Hyvin hoidettu integraatio tulee yhteiskunnalle paljon halvemmaksi kuin se, ettei asian hyväksi tehdä mitään”, hän toteaa.

Timo Finskan mielestä ihmisten tulisi hakea turvapaikkaa ensisijaisesti maista, joissa kulttuurierot eivät ole suuret heidän lähtömaihinsa nähden. Mutta jos ja kun Suomeen tulee ihmisiä muualta, pitäisi heidän kotouttamisessaan olla joku tolkku.

Finska otti viime syksynä yhteyttä Tiittaseen, koska kuuli, että Karkussa haetaan nuoria miehiä poimimaan omenoita.

”Ärsyynnyin todella. Nuoret miehet hyssytellään pilalle. Toki omenanpoiminta on tyhjää parempi, mutta mahdollisimman moni mies pitää saada kunnon töihin.”

Lue koko juttu keskiviikkona ilmestyneestä Alueviestistä.

Työssäoppijat ovat vaihtaneet Ville Seppä-Murton ohjauksessa kätisyyksiä kylmäkaappeihin. Konttien purku kuuluu myös Amirin, Alaan ja Aimanin työtehtäviin.
   • avatar Terttu Lehtikangas

    Lue uudelleen kirjoitus, työssäoppiminen ei ole sama kuin työ ja tämä selvennettiin myös seuraavassa lehdessä. Sisälukutaito on joskus paikallaan ennenkuin avaa suutaan.

 • avatar Rojektipäällikkö

  Hieno homma. Tämä on juuri sitä mitä Suomi tarvitsee. Tätä Irakista ja muualta tullutta porukkaa on sen verran vähän Suomessa, että työmarkkinoille se mahtuu aivan hyvin. Aikoinaan näissä maissa projektia vetäneenä sanon, että ovat ahkeraa ja oppivaista porukkaa. Kiitoksia Timo.

  • avatar JohannesPaavali III

   Juu.Suomessa on 500000 työtöntä.Suomalaisnuoria 70000 kpl syrjäytymässä.Tänne vaan lisää Irakilaisia viemään ne viimesetkin työpaikat nuorilta.

 • avatar Faktaa tietämättömille

  Tämän päivän oppilaitoksissa on lähes jokaisessa ollut jo pitkään työssäoppimisjaksot joissa opiskelijoilla on mahdollista päästä tutustumaan oikeaan työelämään eli se on osa opintoja kuten jutussa olevassa tapauksessakin on kyse. Eli se on osa opintoja joten ei palkkatyötä, ei orjatyötä, ei jokapäiväistä eikä edes kokoaikaista. On hienoa että tähän osallistutaan ja annetaan mahdollisuuksia. Miten ihmeessä te ihmiset edes viitsitte kommentoida negatiivisesti asiaan joka kuitenkin on pitkässä juoksussa kaikkien eduksi. Olisitte kiitollisia siitä että tahtotilaa löytyy muuhunkin kuin kortistoon ja sosiaaliluukulle joita meillä on kyllä omastakin takaa.

 • avatar Nimetön

  No lopultakin jotakin järkeä tuohon hyysäämiseen. Töihin vaan kaikki. Kymmeniä ja satoja miljoonia kuluu joka vuosi näiden ylläpitoon! Vaatteet, ruuat, asunto, kännykät, käyttörahat, kuljetukset bussilla Lidliin ja muihin kauppoihin ostamaan verorahoillamme ja lisäksi kaikkea rahareikää mitä emme tiedä.

  • avatar Nimetön

   Entä suomalaisten ylläpitoon,, paljonko niihin kuluu miljoonia? Mielestäni sama lista näiden kohdalla mutta bussin Lidliin voisi vaihtaa taksilla viinakauppaan. Mutta aktivointiin myös nämä tapaukset eikä erotella sen enmpää ihmisryhmiä.

  • avatar vihainen

   Taas tuli emävaleita täysikäinen yksinäinen saa tasan tarkkaan 312 e ja maksaa kaikki kulunsa siitä mutta punkan saa ilman.

 • avatar Nimetön

  Tää on tosi hieno homma! Loistava avaus Finskalta ja esimerkkinä muille, että näin se homma hoituu.

 • avatar Termitkuntoon

  Ensinnäkään nämä eivät ole pakolaisia eivätkä maahanmuuttajia vaan laittomasti maahantunkeutujia!
  Hyvä asia kun täällä kerran ovat on saada ne töihin, mitä pikimmin sen parempi.
  Säännöt täytyy tehdä selviksi heti ja niitä pitää myös noudattaa!
  Toivotan Timolle onnea kokeiluun, toivottavasti kerrot myöhemmin miten kaikki on sujunut, mitään muuttamatta ja totuus edellä!

  • avatar Nimetön

   Avaapas vähän termiä laiton maahantunkeutuja ja osoita se nyt ainakin minulle uteliaalle tähän uutiseen liittyen, kiitos.

   • avatar JohannesPaavali III

    Ilman papereita euroopan läpi kävellyt turvapaikkashoppailija.Tietää hölmölän maksamat Kelan etuudet.

 • avatar Miehet hommiin

  Minkähän takia näitä nuoria miehiä koitetaan kotouttaa tavoilla, jotka ei kiinnosta edes suomalaisia nuoria miehiä, kuten marjastus ja pullan leipominen mummojen kanssa, tanhu-ja piirileikit ym. Kunnon töitä nämä nuoret miehet kaipaa ja ikäistään seuraa, eikä mitään kukkahattutätien hömppää.

  • avatar Nimetön

   Miksi boikotoida paikallista firmaa joka haluaa kouluttaa ja opastaa työelämään (eli olemaan hyödyksi maalle jossa asuu). Ja mikä se matu on, kun en tiedä?

   • avatar JohannesPaavali III

    Suomeen sitäpaitsi pääsee töihin,jos on työlupa.Työluvan voi saada jos kyseisellä alalla on työvoimapulaa.Laittomille maassaolijoille ei voida avata työmarkkinoita.

  • avatar Nimetön

   Rasistit haluavat vain tekosyyn kurmoottaa muita. Jos turvapaikanhakijat eivät olisi töissä, niin heitä haukuttaisiin loisijoiksi. Nyt, kun ovat töissä, niin se tuntuu olevan vielä huonompi. Heillä tuntuu sentään olevan työhaluja, toisin kuin suurella osalla ylipainoisista ja laiskoista kortistossa olevista kantasuomalaisista.

   • avatar Nimetön

    mikäs päällepäsmäri näin sanoo, yläpuolella on ainakin , tai ainakin katsoo olevansa…

 • avatar Nimetön

  Oli niitä jo Servilläkin, mutta lähtevät Tampereelle heti kun mahdollista

 • avatar Nimetön

  Paljonko pääministeri Juha Sipilän harhaanjohtava markkinointi kotinsa avaamisesta turvapaikanhakijoille on tullut maksamaan veronmaksajille?

 • avatar Nimetön

  Hyviä tulevaisuuden veronmaksajia. Mistä vaikkapa siivoojat kaupunkien yrityksiin, ellei maahanmuuttajia olisi?

  • avatar Hmm

   Asenne on melko syrjivä, jos maahanmuuttajat/turvapaikanhakijat kelpuutetaan ja ohjataan vain siivoustöihin. Heidän joukossaan kun on korkeasti koulutettuja ihmisiä. Emme tarjoa ja patistele omiakaan työttömäksi jääneitä insinöörejä lääkäreitä, muusikoita, toimittajia ym. ottamaan vastaan siivoustyötä.

   • avatar JohannesPaavali III

    Kyllä on taas puurot ja vellit sekaisin.Suomeen pääsee siis töihin jos on työlupa ja työmarkkinoilla tarvetta.Maahantulijoille ei voi avata ohituskaistoja vaikka hyysääjät tätä kannattavat.Ilmeisesti kaikki työpaikat olisi annettava näille ählyäijille.Ei mitään järkeä.Matut rakentamaan kotimaataan siellä tarvitaan varmaan tekijöitä.Suomessa ei ole töitä.

 • avatar Nimetön

  Ruotsissa maahanmuuttajat tekevät puolet vakavista rikoksista. lainaus. Örebro ma-pe. Raiskaus, raiskaus ryöstö törkeä ryöstö virkavallan väkivaltainen vastustaminen jne. Tekijät: Irak, Syyria Afganistan Afrikan maat. Tulevaisuuden veronmaksajia Ruotsin malliinko?

  • avatar Nimetön

   Ehkäpä tämänkaltainen kotouttaminen ja työmahdollisuudet poistavat syrjäytymistä ja rikollisuutta joka siitä seuraa? Ei Ruotsin ongelmia voi kieltää, mutta pitääkö niitä vetää mukaan asiaan, jossa ongelmaksi leimaamasi ihmisryhmä haluaa tehdä jotain hyödyllistä ja olla jonain päivänä veronmaksaja meidän joukossa?

  • avatar Mietis uusiks

   Nyt meni päätelmäs pieleen. Ruotsin ongelmaporukkaa ovat ne, joilla ei ole mitään tekemistä. Finska toimii esimerkillisesti tarjoamalla työtä. Lisää tällaisia hankkeita.

   • avatar Nimetön

    Ruotsin ongelma porukkaa ovat ne jotka vaativat oikeuksiaan, eivätkä halua tehdä työtä. Suurin osa heistä on muslimeja. Muslimien tarkoitus on levittää omaa “ilosanomaansa” koko maailmaan ja tuhota länsimainen elämäntapa. Sama suomessa. Kaikki heidät pitäisi kuskata takaisin omaan maahansa. Miksi muuten rikkaista öljyn tuottajamaista tulevien lähtömaista ei saada ilmaista öljyä korvaukseksi, heidän ylläpidostaan?

   • avatar JohannesPaavali III

    Ruotsi ei pysty eikä kykene enää työllistämään näitä matujaan.Liian paljon matuja pn vaan liiaan paljon.Suomi ei pysty niinkään paljoa johtuen suomen huonosta työtilanteesta.

   • avatar Nimetön

    Jos olette todella huolissanne islaminuskon leviämisestä Suomeen, miksi sitten vainoatte omaa kristullistä kirkkoamme? Oman kirkon heikentäminen luo tilaa muille uskonnoille. Kun olette saaneen ev.lut. kirkon jäsenien määrän pienemmäksi kuin islamninuskoisten määrän, onko silloin tavoitteenne saavutettu? Liittykää kirkkoon ja puolustakaa sitä!

  • avatar Haloo....

   Luen päivittäin lehdistä ikäviö uutisia, milloin on joku tapettu puukottaen, ampumalla, pahoipitelemällä jne… On ryöstöjä, kostoja, kiduttamista, raiskauksia,lapsiin kohdistuvia ym. Lista on loputon. Mutta tämä pointti on se että näissä tekijät ovat olleet ihan supisuomalaisia tapauksia, niin miehiä kuin naisia. Eli tätä mainitsemaasi kuviota Ruotsista on meillä myös omasta takaa mutta siellä ei ole näin hyvin koitettu hoitaa kotouttamista mitä suomessa on yritetty tehdä ja nyt kun meillä SASTAMALASSA yritetään tehdä oma osamme , näyttää ahdasmielisyys, ennakkoasenteet ja kaikki muu nousevan rajusti vastaan vaikka nämä ihmiset eivät ole tehneet teille mitään pahaa. Tunnetteko edes heitä joita nimittelette ja haukutte? Sekin muuten on rasismia. Hävettää joskus olla Suomalainen ja tässä tapauksessa Sastamalainen. Nämä projektit ovat ihan parasta tekemään tätä työtä ja tiedoksi että me kaikki voimme jopa osallistua niihin omalla osallamme. Älä ole susi toiselle ihmisille, kaikki on ihmisiä olivatpa he mistä tahansa tai värisiä tai kielisiä eikä kukaan ole parempi toistaan. Katse peiliin kiitos jokaiselle . – Taru Jokinen

   • avatar Nimetön

    Suomessa näyttää olevan ongelmia omastakin takaa riittämiin. Käytetään vähät resurssit Suomalaisten hädänalaisten auttamiseen.

   • avatar Nimetön

    pakolaistilanne ei taida muuttua mihinkään ja on syytä keskittyä ihan kaikkien ongelmien hoitoon ja kaikkien kohdalla. Tämä Suomen maa ei ole pelkästään meidän oma, väistämättä tänne tulee ihmisiä syyn jos toisen takia. Maailma muuttuu Eskoseni ja olisi hyvä kantasuomalaistenkin huomata se ettei tule itselle kulttuurishokkia kun asian huomaa todeksi. Ja toivottavasti myös suomalaiset avartavat omaa katsomustaan vaikka matkailemalla ulkomaille ja huomata ettei meitäkään nimitellä ja käsketä painumaan muualle. Oman kokemuksen mukaan olemme hyvinkin tervetulleita niin turistina kuin asumaankin.

   • avatar Nimetön

    Hoikan opistolle piti alun perin tulla pelkästään lapsiperheitä. Myöhemmin saapuivat miehet. Ilmeisesti sopimattoman käytöksen takia miehet häädettiin, mutta tiedotusvälineet vaikenivat. Kun kantasuomalainen kärähtää nakkivarkaudesta on joka lehdessä juttu esillä. On se kumma, että mamujen ja mutujen tekemisiä yritetään salailla maailman tappiin asti. Tasapuolisuutta tiedonvälitykseen.

   • avatar Nimetön

    Tarja Jokiselle.
    Matujen ja mutujen tekemät rikokset suhteutettuna väkimäärään ovat aivan omaa luokkaansa niin Ruotsissa, Tanskassa, Suomessa kuin muuallakin Euroopassa.

   • avatar Nimetön

    Elä sitten niin kun osoitat, äläkä hauku suomalaisia,noin – mua ketuttaa tommoset puheet.
    Isä ja muu lähipiiri ollut sodassa, tän maan puolesta.

   • avatar Nimetön

    Eihän kenenkään ole edes tarkoitus haukkua suomalaisia vaan tuoda se asia esille että joka ihmisryhmästä, maasta kuin tahosta löytyy kaikenlaisia. Samoin niitä kunnollisia kuin virheen tekijöitä. Niin Suomalaisissa kuin muiden maiden edustajissakin. Älkää tuomitko joidenkin takia kaikkia, vai samaistutteko samaan ryhmään kun lehdessä lukee suomalaisen tappaneet toisen ryyppyillan päätteeksi. Ihminen on sama ihminen vaikka hän olisi mistä, miksi vihata tuntematonta? Niin suomalaista kuin ulkolaistakin koskien. Mitä pahaa nämä ihmiset ovat teille tehneet vai vihaatteko ylipäätänsä kaikkia yhtä paljon kuin nyt täällä annatte ymmärtää?

   • avatar JohannesPaavali III

    Taru Jokinen.Suvakkikuplan sisältä on mahdotonta nähdä mitä oikeasti tapahtuu esim.Ruotsissa tällä hetkellä.Jopa Ruotsin vihreä äärisuvakki ministeri joutui tunnustamaan tämän.Liika on liikaa.

 • avatar Nimetön

  Loistavaa Timo !
  Kun muutkin yritykset ja kaupungit sekä kunnatkin ymmärtäisivät, että tarjolla on ahkeria, työhön motivoituneita, innostuneita ulkomaalaisia henkilöitä vaikka kuinka paljon, jos vain annetaan heille mahdollisuus työn tekemiseen. Eikä vain työssäoppimiseen vaan myös oikeaan palkkatyöhön. Suomi on siinä mielessä takapajula, että täällä ei olla ymmärretty mikä voimavara ulkomaalaisista saataisiin työmarkkinoille. Ja takuulla ovat motivoituneempia kuin suomalaiset luuserit, joita holhotaan sosiaaliturvan avulla. Eikä sitä suomenkieltäkään tarvitse osata. Sujuu ne työt ilmankin. Kyllä Suomessa nyt tarvittaisiin ennenkaikkea ASENNEmuutos ja nopeampaa toimintaa!!

  • avatar Voimat vähissä

   Sodan kauheuksia paenneilla ihmisillä voi olla sekä henkiset että fyysiset voimavarat niin vähissä, että heistä ei ole “voimavaroiksi” työmarkkinoille, ainakaan heti, ennenkuin mahdollisesti hyvinkin lamaannuttavat ja toimintakyvyttömyyttä aiheuttavat syvät traumat on hoidettu. Omien kertomustensa mukaan useat turvapaikanhakijat kärsivät unettomuudesta, ahdistuneisuudesta ym. mielenterveyden ongelmista, mitkä on ensin hoidettava kuntoon, ennenkuin heitä patistellaan työmarkkinoille.

   • avatar Nimetön

    Tuo on ihan totta, mitä kirjoitit. Mutta toisaalta parhaiten tuohonkin auttaa se, että on joka päivä jotain järkevää ja hyödyllistä tekemistä. Jokainen ihminen haluaa olla tarpeellinen.
    Toinen asia, jota moni ei tule ajatelleeksi, on se, että suomalaisten eläkeläisten määrä kasvaa koko ajan. Ja syntyvyys laskee. Kuka maksaa suurten ikäluokkien eläkkeet? Ratkaisu on olemassa, jos suomalaiset muuttaisivat asennettaan…

   • avatar JohannesPaavali III

    Voimat vähissä.Taitaa olla suomalaisilla kohta voimat vähissä,kun pitää hoitaa suomalaisten omat ongelmat ja sitten vielä miljoonien tänne halajavien ongelmat.

  • avatar Nimetön

   Suomi on takapajula huijareiden paljastamisessa.
   Suuri hyväntekijä lelusalakuljettaja erään puolueen silmäätekevien ystävä Rami Adham paljastuikin rikolliseksi. Taisi olla myös Maarit Tiittasen kanssa samassa ohjelmassa pelkkää hymyä.
   Suomen oikeuslaitokselle matuista ja mamuista on seurannut satojen miljoonien kustannukset. Monikulttuurisuus avartaa lompakkoa, josta kansalaisille ei ole muuta kuin pelkkää harmia.

   • avatar Nimetön

    Mitä huijareita suomessa on paljastunut ihan virkavaltaa myöden, esim. Aarnio jne…. yksi muiden joukossa. Miksi siis yleistää ? Suomalainen tekee jotain niin onko kaikki suomalaiset samanlaisia? Suomen oikeuslaitoksen kuluista vielä niin mitä maksaa esim Auerin juttu tai Aarnion juttu tai jonkun muiden vastaavien. Mitä maksaa niiden päihdeongelmaisten suomalaisten tekoset kun kaikki menee valtion piikkiin varattomuuden takia. Ja jättäkää nyt hyvänen aika tämän projetin työntekijä tämän teidän paskanne ulkopuolelle, hän tekee vain työtään ja hyvää työtä tekeekin todistetusti.

   • avatar Nimetön

    Pakolaisista koituvat yksikkökustannushinnat jokaisen kansalaisen tietoon. Paljonko Karkun Evankeelinen opisto nettoaa pakolaisista. Paljonko Pihlajalinna. Veronmaksajilla on vähintäänkin oikeus tietää kuinka heidän rahojaan käytetään.
    Valtiolla ei ollut varaa edes Heinolan reumasairaalaan saati hoikan opiston ylläpitämiseen. On väärin kuluttaa rahoja pohjattomaan kaivoon. Piikki Kiinni!

   • avatar Nimetön

    Ei nuo tiedot ole salaisia, googlaamaan vaan valtion sivuille niin kaikkiin löytyy vastaus. Myös siihen paljonko kuluu suomalaisten osalta pohjattomaan kaivoon ja kaikki menee verorahoista

 • avatar ismo

  tulevaisuudessa hyvää työvoimaa kun saa HALVALLA,eli polkee entisestään palkkoja alas…

 • avatar Nimetön

  Alueviestissä toimii näköjään mamuja puolustava maailmoja syleilevä trollitehdas. Sinisilmäisyys on niin kauan mukavaa kunnes omalle kohdalle sattuu jotakin ikävää.
  Hyvää kevättä kaikille tasapuolisesti.

  • avatar Nimetön

   Anteeksi nyt vain, jos esitän omia mielipiteitäni. Toivon toki ettei kenellekään mitään pahaa koskaan sattuisi tässä maailmassa (muita maailmoja en tunne). Itselläni nyt sattuu olemaan lähtökohtana olla leimaamatta mitään ihmisryhmää uskonnon, ihonvärin tai minkään muunkaan perusteella. Kusipäitä kun mahtuu joka jengiin ja maahan – ei se tarkoita että kaikki ovat. Avartakaa hieman maailmankatsomustanne, ja lakatkaa istumassa paikallisilla koneillanne lukemassa mv-lehteä. 😉

 • avatar Nimetön

  En lakkaa ihmettelemästä suomalaisten pienisieluisuutta ja tuota lasten hiekkalaatikkoleikki-ajatusmaailmaa.
  Jokainen ihminen tarvitsee toimeentulon. Työtä tekemällä. Ja työstä on maksettava kaikille työehtosopimusten mukainen palkka. Valitettavaa on se, että kantasuomalaisissa on liian paljon työtä vieroksuvia tai muutoin elämäänsä kyllästyneitä henkilöitä, joille työ ei vaan maistu. Totuus on, että työt ja työvoima eivät kohtaa. On aloja, joilla on huutava työvoimapula, vaikka palkka on työehtosopimuksen mukaista. Aktiivimallista ei ole hyötyä, jos tarjonta on sitä mitä se nyt on. Eli henkilöitä, joita työt ei kiinnosta. Lisäksi Suomen liiallinen byrokratia ei tällä hetkellä mahdollista hyvän, joustavan, ahkeran, motivoituneen työvoiman saatavuutta. Tällä tarkoitan juuri ulkomaalaisia perheiden isejä ja äitejä, jotka olosuhteiden pakosta joutuvat odottamaan, odottamaan ja odottamaan päätöksiä esim oleskeluluvan osalta. He odottavat. Että pääsisivät vihdoin ja viimein töihin hankkimaan omalle perheelleen toimeentuloa ja elämään normaalia elämää. Mikähän noiden asioiden käsittelyajoissa oikein mättää? Ei voi olla heräämättä kysymys , että onko noissakin virastoissa, joissa heidän asioitaan käsitellään, niitä pikkusieluisia, työhönsä kyllästyneitä työntekijöitä, kun asiat eivät etene.

  • avatar JohannesPaavali III

   Valetta.Suomessa ei ole työvoimapulaa eikä tule.Työpaikat sen sijaan tulevat vähenemään.Valmistava teollisuus ei tarvitse tulevaisuudessa työntekijöitä niin paljon, koska automatisointi ym.tehostaminen.Julkiseltakin puolelta on pakko irtisanoa ihmisiä, koska se on ylimitoitettu.Tänne ei tarvita yhtään lisää porukkaa.Se joka sanoo näin on suvakkien valetta.

   • avatar Nimetön

    Johannes Paavali IIII
    Nimimerkin takaa on ikävä huudella viikonloppupullon voimalla. Ole edes mies ja huutele omalla nimelläsi ja mielellään asiaa. Tuo mitä päästelet osoittaa todella typeryyttä ja osoittaa luomakunnan kruunumme eli miehen tason.

 • avatar Muori

  Jokaisen pitää aloittaa jostain. Luulisi että helpottaa ihan palkkatyöhön pääsyä, kun on saanut kokemusta suomalaisesta työelämästä.

  • avatar Nimetön

   Taitaa kuitenkin voittaa Suomalaiset kortistossa loisijat. Ja niitä on PALJON.

   • avatar JohannesPaavali III

    Töitä ei ole ymmärrä lapsi tämä.Tiedätkö mitä maksaa oikea työllistäminen.

   • avatar Nimetön

    Kyllä töitä löytää, jos on työhaluja. Suomalaisilta aika suurelta osalta ne vaan puuttuvat. Mamut sentään ovat aktiivisia eivätkä karta mitään työtä.
    Fakta vaan on se, että esim. pääkaupunkiseudun bussikuskeista suuri osa on Mamuja, koska kantaväestö ei viitsi tehdä.

   • avatar Nimetön

    Kyllä on sulla kanttia haukkua kortistossa loisijaksi! Nään, että et ymmärrä asioista yhtään mitään!
    Ota nyt järki käteesi, ja tarkastele sitä. !!

    Mistä sää saat suomalaisessa yhteiskunnassa työpaikkoja? Ja semmosella palkalla, ettei joudu toimeentulotukijonoon?

    Ei pidä loiseks ruveta nimittämään, kun ei asioista mitään ymmärrä.

    Ei ole työttömäksi potkitulla mikään leku olot.

    Muuten, pitäisi säätää työnantajavelvoite.
    Kolmen kuukauden välein joka työnantajalle velvoite niin kuin nyt työttömille raportoida, jotta miksi ei työpaikkoja ole ja sanktiot päälle.

    Ja niillä jotka päättää asioista, tai pikemminkin pitäisi päättää, on todella pallo hukassa.
    Ovat aikoja sitten jo seonneet omaan, mukamas näppäryyteensä!

 • avatar Nimetön

  MAMU= Maahanmuuttaja

  MATU= Maahantunkeutuja

  Kaksi täysin eriasiaa.

  Sipilän kutsuhuuto maksaa Suomen kansalle kymmeniä miljardeja rahana!
  Ja rahanmeno ei lopu koskaan vaan lisääntyy!

  • avatar Nimetön

   Kymmeniä miljardeja ei kulu edes sadassa vuodessa. Jos ei äly riitä ymmärtämään yli sadan meneviä lukuja, niin kannattaa olla kommentoimatta.

   • avatar Nimetön

    Sipilän joikhu Kempeleen minareetista on maksanut jo lukemaattomine raiskauksineen, ryöstöineen valtavan määrän kärsimystä.
    Ei ihme että kaikkialla juustohöylä jyllää.
    Vain yksi on joukosta poissa, Monikulttuurin rahoitus! Paisuu kuin pullataikina, sinä maksat!

   • avatar Nimetön

    Ei kannata uskoa MV-lehden muunneltua totuutta. 2016 kustannukset olivat noin 800 milj, joka on melko kaukana 3 miljardista.
    Toisaalta, jos ei sokeasti usko MV-lehteen niin voi joutua silmätysten totuuden kanssa.

  • avatar Nimetön

   Selitä nyt se termi maahantunkeutuja ja lakkaa höpöttämästä miljardeista. Lähinnä niitä hukataan tuulivoimaan sun muun huluuden tukemiseen..

   • avatar JohannesPaavali III

    MATU= MAAHANTUNKEUTUJA
    NEEKERI TAI ÄHLÄMI.90% ÄIJIÄ JOTKA HÄVITTÄEN PAPERINSA TUNKEUTUU MAAHAN LAUSUMALLA TAIKASANAN ASYLYM TEKEYTYMÄLLÄ PAKOLAISEKSI.NIIN SANOTTU TURHAPAIKAN HAKIJA.

   • avatar Nimetön

    JohannesPaavali III: syyllistyit juuri rikokseen, joten ei kannata syytellä silloin toisia.

 • avatar vihainen

  Minunkin ystävistä osa opiskelee ja käy töissä maksavat veronsa eivätkä saa edes sitä 312 euroa.

 • avatar Nimetön

  Täysin turhaa valitusta täällä, käykää katsomassa Tukholmassa niin ymmärrette mistä on kysymys. Ruotsissa on jo 20 vuotta mamut tehneet kaikki vähemmän koulutusta vaativat työt ja näinhän se meilläkin tulee käymään.
  Maataloustöissä on Virolaisia ja Ukrainalaisia ollut täällä ollut jo vuosikymmeniä,samoin raksalla. Ilman niitä ei olisi selvitty joten otamme mielellämme kaikki työhaluiset mamutkin joukkoomme, ei ole vaihtoehtoja!

  • avatar Ruotsin malli

   Kaikki raskain, likaisin ja pienipalkkaisin työ teetätetään ulkomaalaisilla. Hekin ovat alkaneet ymmärtää, että juuri tuosta on kysymys. Siksi moni ruotsissa asuva ulkomaalainen ei tunne itseään arvostetuksi yhteiskunnan jäseneksi. Kuka haluaa kotoutua maahan, missä kaikki sellainen kakkaduuni teetätetään heillä, mihin kantaväestö ei koske pitkällä tikullakaan.

  • avatar Nimetön

   Virolaiset, Venäläiset ja Ukrainalaiset ovat aina olleet ahkeria työntekijöitä niin Ruotsissa kuin Suomessakin. Taustaltaan kristillinen arvomaailma lähellä omaamme.

 • avatar Jan

  Hävetkää otatte rikollisia töihin Kaukokiidolle!!!!
  Miten meidän maan omat työttömät.
  Rikolliset pihalle, nuoria kesätöihin.
  ETTÄ kehtaatte

  • avatar Janica

   Kuka tässä nyt on rikollinen? Mistä tiedät? Tunnetko jonkun rikollisen sieltä? Mistä on tuomittu tai edes syytetty?
   Huomaatko että itse syyllistyt rasismiin ja kunnialoukkaukseen joka suomenlaissa on myös rikos ja joutuu vastuuseen siitäkin. Mutta et silti uskalla edes nimeäsi laittaa. Hävettää puolestasi kyllä.

  • avatar Nimetön

   Kuka heistä laittomasti maassa, selvitä mikä se matu oikein on. Luitko edes artikkelia, tiedätkö mistä on kysymys tai edes sen mitä suollat pihalle näppäimistösi ääressä?

 • avatar Ihmettelevä

  Kyllä on taas järjen jättiläisiä kirjoittelemassa. Finskalta hieno teko ottaa nämä kaverit töihin. Hatunnosto siitä!

 • avatar Nimetön

  Somalien saapuessa Suomeen vuonna 1989 sanottiin, että pian sodan loputtua he lähtevät takaisin kotimaahansa, mutta toisin kävi.
  Saatuaan Suomen kansalaisuuden monet somalit ovat käyneet omassa kotimaassaan. Tuntuu jotenkin hölmöltä, että matkailu Somaliassa on turvallista ja asuminen Suomessa suomalaisten piikkiin.

 • avatar Nimetön

  Tanskassa valmistunut dokumentti Sharialakia Tanskassa. Julkinen viesti kuuluu, että muslimiyhteisö on osa Tanskan yhteiskuntaa, ja Tanskan lakeja pitää noudattaa. Salakuvissa paljastuu toisenlainen maailma.
  Sille joka kirjoitti. Elä sitten kuin osoitat, äläkä hauku suomalaisia noin. KANNATTAA KATSOA!!!

  • avatar Nimetön

   Rasismi eristää turvapaikanhakijat omiin suppeisiin piireihinsä ja mahdollistaa radikalisoitumisen. Finska toimii juuri oikein, näyttää, miten suomalainen yhteiskunta toimii ja ottaa vieraat vastaan ihmisinä. Nämä kaverit, jotka pääsevät normaaliin työelämään, integroituvat Suomeen ja ovat tuiki tärkeää tulevaisuuden työvoimaa. Mutta jos teillä rasisteilla on hätä suomalaisen väestön ja kulttuurin puolesta, tehkää lapsia ja kasvattakaa heidät kunnollisiksi kansalaisiksi. Islam täyttää Suomessa uskonnollista tyhjiötä, joka on syntynyt perusräyhäporukan jatkuvalla kirkon vastaisella toiminnalla. Islamille tehokkain vastalääke on kristillisen uskomme aseman palauttaminen entiseen asemaansa.

   • avatar Nimetön

    Suomella on oma lähihistoria käsittelemättä objektiivisesti. Totuutta peitellään, pelätään paljastuksia. Ei sellainen valtio joka ei ole sinut oman historiansa kanssa kykene estämään radikalisoitumisia. Rasismia ei myöskään ole epäkohtien esille tuominen eikä niistä puhuminen.

 • avatar Nimetön

  Juuri uutisissa kerrottiin, että esim. Migri on tiukentanut linjaansa.

 • avatar Nimetön

  Muslimit ei integroidu KOSKAAN!
  Valehtelu kuuluu luontaisena osana siihen asti kun ovat vallassa, sitten jo ääni muuttuukin kellossa.
  Hyvä silti kun laitetaan töihin eikä makuuteta täysylläpidolla!

  • avatar Nimetön

   Kuulehan, pikku-rajakki, tunnen monia muslimeita, jotka ovat tehneet pitkän uran Suomen työelämässä ja ovat kunnollisempia kansalaisia kuin yksikään pikku-rasse. Esimerkiksi jo Venäjän vallan aikana meille tuli tataareja, joiden jälkeläiset ova lääkäreitä, asianajajia, kauppiaita, mitä vaan ammattilaisia ja – kauhistus – muslimeja.

   • avatar Nimetön

    Kuulehan pikku vajakki, Tataarit ovat vallan eri asia kuin nämä kehitysmaa muslimit.
    Ei kannata puhua tataareista kun puhutaan MUSLIMEISTA!

   • avatar Nimetön

    Silloin ei ollut Shiojen ja Sunnien välistä valtataistelua eikä myöskään koraanikouluja joissa saarnataan marttyyriutta ihannoivaa sanomaa pikkulapsesta saakka.

 • avatar Muori

  Hyvä homma. Työhaluiset töihin olkoot sitten alkuaan vaikka tyrvääläisiä. Mutta maahanmuuttajat myös tarvitsevat töitä. Ja heitä nimittelevät ja parjaavat pitäkööt mölyt mahassaan. Sillä maailma muuttuu ja suomalaisten on mukana roikuttava vaikka kuinka paljon vastaan potkittaisiin.
  Hyvä Finska!

  • avatar JohannesPaavali III

   Ei täällä ole töitä.500000 työtöntä jo nyt.Ymmärrä tämä muori.Suomen sosiaalijärjestemä ei kestä niin sanottua humanitääristä maahanmuuttoa.Muuten loppuu muoriltakin leipä.

   • avatar Nimetön

    Johannes Paavali III: Olet ryssä, kun käyt tällaista valheiden kyllästämää trollikampanjaa kaikkia kansakunnan yhtenäisyyttä puolustavia vastaan. Loukkaat siinä samalla entistä paaviakin. Mutta usko vaan, ryssien somevaikuttamisen huomaa tyhminkin nykyään. Jos ajattelit toimia työnantajasi GRU:n ohjeiden mukaan ja vaihdat nimimerkkiä tai siirryt nimettömäksi, ei auta, sinut tunnistaa ryssäksi jokainen.

 • avatar Nimetön ihmettelijä

  Tässä herää nyt kysymys . Omat lapsemme opiskelevat ammattikouluissa . Työhönoppiin ei pääse ennenkuin kaikki tarvittavat turvakortit ym.on suoritettu . Miksi he ovat etuoikeutettuja ? Tiedän ,että he ovat todella hyvää työvoimaa , mutta niin ovat myös lapsemme . Haluamme myös tietää minkä korvauksen saavat työssäoppimisesta ?

  • avatar Nimettömän ihmettelijän ihmettelijä

   Veikkaan että kepu. Mistä lähtien työssäoppimisesta on maksettu korvausta.

   • avatar ihmettelijä imettelee vaan

    Siinäpä ihmettelemistä .Tiedän ettei työssäoppimisesta saa rahaa .Haluaisin tietää just saavatko nua Irakilaiset ?

   • avatar Maarit Tiittanen/ Kotona Karkussa hanke

    Kuten tuonne kirjoitin , nämä työssäoppijat eivät saa rahaa työssäoppimisestaan ja omat eväätkin ottavat mukaan joten ei edes ruokarahaa.

  • avatar Maarit Tiittanen

   Nämä työssäoppijat ovat Suomen kielen opinnoissa ja työssäoppiminen on osa sitä. Eli avustavissa tehtävissä eivätkä saa mitään korvausta eikä saa oppilaitoskaan. Lapsesi opiskelee ammattikoulussa ja näin ollen hänen työssäoppimisensa sisältää opintojen mukaista työssäoppimista ja siksi vaatii myös tarvittavat kortit. He eivät siis ole mitenkään etuoikeutettuja tässä asiassa, pikemminkin päinvastoin, he eivät saa edes kaikkea siellä tehtäviä asioita tehdä kuten lapsesi ammattikoulun myötä juuri esittämiesi asioiden vuoksi.

   Projektini tarkoitus on edistää maahanmuuttajien/turvapaikanhakijoiden integroitumista yhteiskuntaan ja kehittää sitä toimintaa. Toteutan projektiani Sastamalassa ja sillä alueella, ja tiedän ettei Sastamalakaan ilman ulkomaalaistaustaisia ihmisiä jää.

   Kotouttamisesta on myös ihan oma laki joka löytyy googlettamalla ja paljon tietoa löytyy sivuilta kotouttaminen.fi. Myöskin Suomi joutuu kantamaan oman kortensa tähän samaan pakolaisongelmaan kuten muutkin maat, haluttiin tai ei. Suomi tarvitsee työvoimaa ja eläkkeenmaksajia kuten edellä joku jo mainitsikin ja meillä on paljon töitä joihin ei työvoimaa meinaa saada ollenkaan ja nekin on jo pitkään hoitanut Ukraina, Puola, Viro ym.
   Jos integroiminen saadaan onnistumaan mahdollisimman hyvin, maahanmuuttajat oppivat kielen ja löytävät sen työpaikan, näin heistä tulee veronmaksajia ja kokemuksesta tiedän että haluavat itse elättää perheensä.
   Yleistäminen on myös tosi ikävää koska kaikkien ei tarvitsisi kärsiä yhden tai joidenkin takia, pätee myös kantaväestöön.

   Nimittelyt ovat myös todella ikäviä, ja itse jäin miettimään sanaa maahan tunkeutuja, sellaista ei olekaan, en ainakaan ole törmännyt noin 10 vuotisen urani aikana.

   Toivoisin jatkossa rakentavaa ja asiallista keskustelua asiasta jos nimettömänä haluaa palstalla kirjoitella. Jos asia enemmän kiinnostaa niin ottakaa yhteyttä kerron mielelläni, yhteystiedot löytyy netistä.
   Vielä lisäyksenä, teen vain ja ainoastaan työtäni ja yhteistyö olisi kovin toivottua koko Sastamalan kanssa.

   .

   • avatar ihmettelijä ei enää ihmettele

    Kiitos selvennyksestä . Yli 70 kommentia ja melkein kaikki kommenteista ulkomaalaisvastaisia .Minä kun ihmettelen oikeasti asiaa ,sekään ei tuntunut olevan hyvä ,mutta vastauksen sain .Tätä tietoa me juuri haluamme ja vastaus miellytti minua . Ja minä en yleistä , olen iloinen poikien puolesta.Ihmettelin vain ,kun en tätä kaikkea tiennyt . Hekin ovat jonkun äidin omia poikia . Kiitos Maarit !

   • avatar Jan

    ” Suomi tarvitsee työvoimaa ja eläkkeenmaksajia kuten edellä joku jo mainitsikin ja meillä on paljon töitä joihin ei työvoimaa meinaa saada ollenkaan ja nekin on jo pitkään hoitanut Ukraina, Puola, Viro ym.”

    Suomi ei tarvitse työvoimaa vaan työpaikkoja josta saa palkkaa riittävästi, jolla pystyy maksamaan elämisen kulut. Matut eivät tule ikinä tekemään tuottavaa työtä.

   • avatar JohannesPaavali III

    Kyllä on taas puurot ja vellit sekaisin.Suomeen pääsee siis töihin jos on työlupa ja työmarkkinoilla tarvetta.Maahantulijoille ei voi avata ohituskaistoja vaikka hyysääjät tätä kannattavat.Ilmeisesti kaikki työpaikat olisi annettava näille ählyäijille.Ei mitään järkeä.Matut rakentamaan kotimaataan siellä tarvitaan varmaan tekijöitä.Suomessa ei ole töitä.

   • avatar JohannesPaavali III

    Levität valheita.Suomi ei tarvitse työvoimaa maamme ulkopuolelta.Työttömiä on 500000. 70000 nuorta suomalaista on syrjäytymässä.Sinä loukkaat suomalaisia levittämällä valheita.TÖRKEÄÄ LEVITTÄÄ VALHEITA KANSALLE LEHDISSÄ.

 • avatar Maarit Tiittanen/ Kotona Karkussa hanke

  Kuten tuonne kirjoitin , nämä työssäoppijat eivät saa rahaa työssäoppimisestaan ja omat eväätkin ottavat mukaan joten ei edes ruokarahaa.

  • avatar Nimetön

   Eiköhän ne poloiset saa jotain ns.ruoka rahaa jostain ihan riittävästi ainakin mitä niitä kattelee! Merkki vaatteet päällä eikä huolta huomisesta. T.Töissä käyvä ja kaiken itse maksava!

  • avatar JohannesPaavali III

   Ählyäijien hyysääminen on sairasta touhua.Todelliset pakolaiset naiset ja lapset elävät telttakylissä,kun sinä hyysäät noita äijiä täällä.Tälläkin rahalla 2 miljardia mitä laitettu aikuisten miesten hyysäykseen täällä olisi autettu kymmentuhatkertaisesti pakolaisia paikan päällä.

 • avatar Orja

  Tuskin F niitä sitten enää töihin ottaakaan, jos joutuu maksamaan palkan.

  • avatar Nimetön

   kun ja jos sinä menet ulkomaille, toivottavasti sinusta ja sinun maasta eli Suomesta ei ajatella samoin.

   • avatar Nimetön

    Ei tyrvääläinen käy ulkomailla. Hädin tuskin Tampereella. Tammelantorilla ja Laukontorilla näitä näkee isältä perityssä nahkatakissa, pinttyneen lian kiillottamissa 70-luvun housuissa joissa takapuoli on raavittu rikki, aina niin muodikkaassa lippalakissa jossa lippa on saman lian peitossa kuin kädetkin. Pää pyörii, suu on auki ison maailman ihmeitä pällistellessä. Ainoa ääni, jolla Tyrvään mies osaa kommunikoida, on talkkunapieru.
    Ei tällainen eksynyt maalainen osaa suhtautua vieraisiin ihmisiin, ei edes kaupunkilaisiin.

 • avatar Nimetön

  On se vaan kummallista, lähes puoli miljoonaa oman maan kansalaista pidetään tahallaan työttömänä, sitten keksitään, että meillä on työvoimapula. Vielä 80 luvulla pääsi helposti töihin vaikka oli työttömyyttä. Nykyään yksinkertaisimpiinkin töihin vaaditaan ties mitä tutkintoa ja korttia. Tällä on saatu yksi ikäluokka 50-60 vuotiaat työttömät auttamattomasti työelämän ulkopuolelle. Esim. rakennus työmailla on vaikka minkälaista ammattinimikettä, joista ei tavallinen ihminen ymmärrä. Mutta nää “pakolaiset” kuka mistäkin syystä on tänne tullut, parempi että opettelevat suomaisen yhteiskunnan toimintatapoja, työtä ja hyvää käytöstä. Toisin on tampereella keskustan liikekeskuksissa, helsingissä itäkeskuksessa, turun varissuolla ym. missä maahan muuttajat ovat etupäässä häiriöksi. Ei oo multa pois jos nuo pojat Finskalla opissa ovat.

  • avatar Nimetön

   Nyt kyllä kirjoitat p…kaa! Koska suomalaisia ei ihan oikeasti riitä matalapalkka-alojen töihin, tarvitaan muualta tulleita. Meillä Tampereella (kirjoitetaan isolla) on suuri osa bussikuskeista muualta tulleita ja muuten paljon parempia asiakaspalvelijoita, vaikka rääväsuuämmät heitä yrittävätkin provosoida rasistisilla huuteluillaan. Samoin siivoojat ovat jopa Kiinasta asti tuotuja. Raksamiehet ovat Baltian maista, Puolasta, ympäri Eurooppaa. Nuoriso, ihan sama mikä on ihonväri, on aina häirinnyt vanhuksia pelkällä olemassaolollaan. Kai se nuoruus aiheuttaa kademieltä kun oma kremppainen elämä alkaa olla ohi.

   • avatar Nimetön

    tampere on persläpi, kommunistisella perinnöllään, ei ihme, että siellä suvaitaan itsenäisyyden ja suomalaisuuden halventaminen.

 • avatar Nimetön

  Meillä ei ole työvoimapulaa, vaan satojen tuhansien reservi odottamassa työhön pääsyä. Rakennushommat ainakin tekee ryssä ja puolalainen, sekä eestiläinen.

 • avatar Nimetön

  Sota tarvitaan, että väki vähenee ja työtä taas riittää kaikille.

 • avatar Nimetön

  Asepalvelus ja politiikkaan osallistuminen maahanmuuttajilta ainakin pitäisi kieltää. Armeijan sijasta pitäisi laittaa kaikki 17 täyttäneet maahanmuuttaja miehet vuodeksi koulutukseen suljetusti, kuin armeijassa ikään. Suomenkieli, kulttuuri, yhteiskunnan pelisäännöt selviksi. Kuka ei koulutusta läpäise, eikä tahdo sopeutua takaisin lähtömaahansa omalla kustannuksellaan, lisäksi pysyvä maahantulokielto loppuiäksi. Rikoksista samoin, koko suku karkotettava maasta. Nuoret miehet saisivat tulla tänne ainoastaan perheensä kanssa, ei yksin, eikä laumoissa.

  • avatar Nimetön

   Sinun mielestäsi siis pitäisi nykyiset useat maahanmuuttajataustaiset kansanedustajat erottaa eduskunnasta? Armeijan suhteen suurempi ongelma kuin muualta tulleet, on omat nuoret, joista enää 40% käy armeijan, koska armeijassa ei saa räplätä puhelinta koko aikaa. Tunnut olevan natsilinjoilla keskitysleirisuunnitelmiesi kanssa, nimittäin ainakin tamperelaiset maahanmuuttajat oppivat kumman hyvin kielemme ja ovat jopa paremmin perillä kulttuuristamme ja säännöistämme kuin kännykkää räpläämällä koulunsa läpäiseet kantasuomalaiset. Sekö sinua huolestuttaa, että itsensä parempaan asemaan opiskelleet ja ahkeroineet maahanmuuttajat ovat kohta suomalaisia juntteja työllistäviä menestyjiä? Kannattaakin huolestuttaa.
   Sastamalassa on pieni, äänekäs porukka rasistijuntteja, mutta he pilaavat koko kaupungin maineen. Nyt pitää fiksujen ihmisten alkaa pitää ääntä, että nämä tollot saadaan vaiennettua.

   • avatar Nimetön

    Ei ole mitään maahanmuuttajia!
    Vain ja ainoastaan töihin tulevia ja Laittomasti maahantulevia onnenonkijoita, pakolaisia ei käytännössä lainkaan! Nämä onnenonkijat ovat pakolaisten irvikuvia, dementoituneita, passinsa ja ikänsä ja kotimaansa hukanneita KELAnkultamunia!

   • avatar Mullikuhnuri

    Somen suurin ongelma on se, että yksinkertaisten ihmisten harhaisia kuvitelmia vahvistetaan heille mieleisillä valeuutisilla ja propagandalla. Samalla heidät eristetään omaan valheelliseen kuplaansa, jonne ei uppoa mitkään faktat, jotka estäisivät aivopesulla aikaansaadun, kansakunnan tuhoon johtavan natsiaatteen omaksumisen ja leviämisen.

    On turhauttavaa vastata näihin rasistisiin kirjoituksiin. Silti se on tehtävä, jotta ihmisillä säilyy luottamus siihen, että enemmistö kansasta on kunnollista, humaania ja inhimillisiä arvoja kunnioittavia.

   • avatar Nimetön

    Sinä fiksu ihminen tiedätkö mikä on vedätyksen ja kusetuksen ero?

   • avatar JohannesPaavali III

    Äärisuvakit jotka kiehnäävät ählyäijien kanssa ei yleensä tule mitään järkevää tekstiä.Muslimiäijät käyttävät näitä sitten omiin tarkoitusperiinsä härskisti hyväkseen.Ihmettelen suuresti mitä ihailemista on esim.islamissa.Väkivaltainen kunniauskonto josta monet naisetkin on varoitelleet.

 • avatar Nimetön

  En yleensä lue näitä ketjuja mutta tämä paljastaa, MILLAISTA PORUKKAA SASTAMALASSA ASUU!!!!!!!!

  • avatar Nimetön

   No millaista porukkaa täällä Sastamalassa ny sitt ollenka majailee? Ylen ystävällistä ja perinjuurin lotia sakkia. Kaikkien kaveri ja “unohtuu” pitemmäksikin ajaksi funteeraan maailman hyvyyttä.

 • avatar Nimetön

  Rakkauden kaksoiskäskyä tulisi noudattaa. Toivotaan, että näistä jotka olivat kuvassa tulee vielä hyviä ja kunnon kansalaisia. Mikä ihmiselle on mahdotonta, sille joka Loi kaiken ei.

 • avatar Nimetön

  Jotta sastamalan väkiluku saadaan nousuun hanki tiittanen tänne nuoria lisääntymisikäisiä naisia. Vaikka ukrainasta.

 • avatar Nimetön

  Tämä nimimerkki Johannes Paavali III on joko sivistymätön MV-kuplassaan loisiva työtön, tai ryssän palkkatyötä tekevä trolli. Todennäköisesti jälkimmäinen. Miten tuolla rajakilla muuten olisi aikaa pommittaa kommenttipalstaa aina vaan kiihtyvällä raivolla. Rasismi on rikos, eikä tuo raivo uppoa normaaleihin, terveen psyyken omaaviin ihmisiin.

  • avatar Ö0JohannesPaavali III

   Äärisuvakkien rasismi suomalaisia kohtaan jaksaa ihmetyttää.Mitä Luther sanoikaan islamista.

Kommentointi ei ole käytössä.