“Maailmankuulun imunesteen” paluu – Tyrvään Portteria kesällä kauppoihin

Tribuutti kotiseudun oluelle tehdään vanhaa kunnioittaen, se on kulttuurihistoriallinen teko, tuumasivat Marko Vesterbacka, Kari Jokinen ja Elli Tiainen Tyrvään Prykissä.

Kansallisrunoilija Eino Leinon ylistämä Tyrvään Portteri tekee paluun.

Juoma toteutuu Pyynikin Käsityöläispanimon, Tyrvään Prykin, Markkinointiviestintätoimisto Propagandan ja Sastamalan Citymarketin yhteistyön tuloksena. Sitä valmistetaan parhaillaan, ja se saadaan kauppoihin kesän alussa, viimeistään juhannukseen mennessä.

Juoma tulee kauppoihin 0,5 litran tölkeissä, joiden etiketissä komeilee pukki. Tölkeissä on Marko Vesterbackan kirjoittama Tyrvään Portterin tarina ja Eino Leino -sitaatti.

Oluen alkuperäinen resepti näyttää kadonneen iäksi, mutta panimomestari Tuomas Pere on suunnitellut juoman Vesterbackan keräämien tietojen pohjalta.

”Tyrvään Portteri palaa, mutta ei täysin samanlaisena kuin ennen. Tämä on tribuutti Tyrvään Portterille”, Vesterbacka sanoo.

“Kunnolla ja isosti”

Kun kustantaja-kirjantekijä Vesterbacka perusti valokuvaaja Mikko Joonan kanssa Tyrvään Prykin, totesi hän liikkeen keskittyvän – nimestään huolimatta – juomistarvikkeiden sijaan luomistarvikkeisiin. Näin on edelleen, mutta tuon lausahduksen jälkeen on tapahtunut kummia.

Aloitteentekijänä asiassa toimi Sastamalan Karkussa asuva Propagandan pääsuunnittelija Kari Jokinen sekä saman yrityksen projekti- ja kehityspäällikkö Elina ”Elli” Tiainen, joka myös asuu Sastamalassa. Jokinen on oluenharrastaja ja suunnitellut olutetikettejä ja kampanjoita Pyynikin Käsityöläispanimolle.

”Facebookin Wanhaa Tyrväätä -ryhmässä julkaistiin joulukuussa päivitys Tyrvään Portterista. Innostuin heti. Ajattelin, että tässä on ideaa, persoonallinen tuote, jolla on loistava tarina”, Jokinen toteaa.

Elli Tiainen kertoo pohtineensa juoman markkinoille saattamista ensimmäisen kerran vuosikymmen sitten, sytykkeenä oli museossa nähty portteripullo.

”Paljoa ei Tyrvään Oluttehtaasta ole jälkipolville jäänyt, Tyrvään Portterissa on siksi tietynlaista mystiikkaa. Sen vaiheisiin liittyy myös Eino Leino, tunnettu hahmo, joka nostaa juoman paikallisesta kansalliselle tasolle.”

Vesterbacka sai Tyrvään Portterin tavaramerkin itselleen kymmenen vuotta sitten. Haave kotipitäjän nimeä kantavasta juomasta sai muhia kauan.

”Tyrvään Portteri on sellainen helmi, että jos sitä tehdään, pitää tehdä kunnolla ja isosti. Elli ja Kari saivat minut vakuuttuneeksi siitä, että aika portterin paluulle on nyt.”

Etusivun ilmoitus Päivälehdessä eli Helsingin Sanomissa vuonna 1903.

Kotiseutuhengen nostatus

Tyrvään Oluttehdas – kansan suussa Pryki – aloitti toimintansa Marttilankadulla 1881. Tehtaan antimet olivat tunnettuja Etelä-Suomen suurissa kaupungeissa, ja Tyrvään Portteria myytiin esimerkiksi Helsingissä kymmenissä kauppaliikkeissä ja monissa ravintoloissa.
Nuori Eino Leino mainitsi oluen kirjeessä ystävälleen, joka oli muuttamassa juoman kotipitäjään:

Àpropos Tyrvää – olen kauan ja hartaasti haeskellut muististani, missä, Herran nimessä, olen kiinnittänyt huomiota siihen nimeen. Nyt olen sen keksinyt! Tyrvään Portteri, sehän on se maailmankuulu imuneste, jonka kotiseudulle Sinun pitää onnellisesti asettuman.

”Tavoitteenamme on nostattaa kotiseutuhenkeä ja tehdä Sastamalaa tunnetuksi, ehkäpä Tyrvään Portterista on uutena versiona jälleen maailman- tai maankuuluksi imunesteeksi”, Vesterbacka myhäilee.

Pilkahdus Tyrvään Portteri -tölkistä. Etiketti paljastetaan kokonaisuudessaan kesäkuussa.
 • avatar Nimetön

  Positiiviset asiat alkavat olla esillä yhä enemmän Sastamalassa.

 • avatar Tyrväällä syntynyt

  Tämä lämmittää mieltä ja pitää maistaa. Portteria teki joku (Pyynikki) kun olin lapsi ja muistan nähneeni pullon, se oli lasia.

 • avatar Juu

  Pyynikin Kipparia ja Portteria puoliksi tuoppiin. Oli suosittu nuorisojuoma Pukinsarvessa.

 • avatar Nimetön

  Saispa sieltä pyynikiltä myös pyynikin helmen takaisin☺ se oli jotain hyvää…jää kokikset ja pepsit tappiolle

Kommentointi ei ole käytössä.