”Vappu on mielentila” – Sadesää ei paraatia pilannut

Satoi tai paistoi, vappuparaati kiinnostaa.

Perinteinen vanhojen menopelien vappuparaati houkutti jälleen runsaasti väkeä katujen varsille ja Vammalan torin ympäristöön tänään tiistaina. Sadesää rokotti yleisömäärää jonkin verran, mutta hyvää ja iloista vappumieltä se ei pilannut.

”Olemme ensimmäistä kertaa paraatiautossa. Meillä on mahtavat vappufiilikset. Ajellessamme käytimme megafonia, jolla saimme terveiset perille reitin varrella olleille tutuille”, huikkasivat Anna Järvinen sekä hänen tyttärensä Iita ja Alli vuosimallin 1954 Citroen B 11 Sportin kyydistä.

Auto kuuluu Annan isälle Risto Knuutille, ja se pokkasi paraatin yleisön suosikin tittelin.

”Mahtava kokemus, ja sateesta huolimatta paljon ihmisiä liikkeellä”, iloitsivat Iita, Anna ja Alli Järvinen.

Katja Mustalahti, Jukka Kaistinen ja Ulla Kainulainen olivat pukeutuneet menopelinsä, vuoden 1965 Ford Cortina Estaten tyyliin, eli 60-luvun vermeisiin. Auto on Kaistisen löytö Lapin reissulta parin vuoden takaa.

Jukka hoitaa kolmikolle aina tyylikkään auton alle, Katjan vastuulla on vaatetus ja Ulla vastaa hiuskuontaloista.

”Sade ei haittaa, se on haaste. Vappu on mielentila!” kolmikko hehkutti.

”Tämä peruukkini on jo aiemmin hyväksi havaittu. Minulla kun on vähänlaisesti omaa tukkaa, niin harva edes tunnistaa minua”, Jukka nauroi.

”Vappu on mielentila! Ilolla eteenpäin!” nauroivat Katja, Jukka ja Ulla.

Rock-asennetta ja rouheaa meininkiä oli aistittavissa Janne Kanervan Ford Lemmy 1952 -avolava-autossa. Pisteenä sen kuuluisan i:n päälle oli autoa koristamassa lippu, jossa liehuivat legendaarisen Motörhead-laulajan Lemmy Kilmisterin kasvot. Konehuoneen puolella on moottorin kannessa patasydän.

”Karu, mutta hieno ja muodokas. Ulkopuoli on vanhaa, ja ruoste kuuluu asiaan. Onneksi en maalannut autoa, ulkopintaan olen vetänyt lakan päälle. Moottori ja sisätilat olen modernisoinut, ja kokonaisuuden itse osista rakentanut”, Kanerva kertoili.

Vaivannäkö kannatti, sillä tuomaristo valitsi Kanervan ”Lemmyn” henkilöautosarjan ykköseksi.

Asennetta rock-miehen autossa.
Janne Kanervalle ”Lemmyn” kokoaminen on ollut mieluisa projekti.
Janne Kanervan menopelin ”rouheus” vetosi myös tuomaristoon.
Tapahtumaa ei olisi ilman Martti Lehtisen parinkymmenen vuoden mittaista työtä sen eteen. Vappuparaatin isää kunnioitettiin antamalla yleisön suosikille Lehtisen nimeä kantava muistolautanen. Kuvassa Martin poika Niko Lehtinen ja palkittu Risto Knuutti.
Mahtoiko olla sateisin vappuparaati ikinä? Sitä ei kukaan halunnut miettiä. Räntää tuli kerran vaakatasossa, muisteli eräs miekkonen.

Risto Knuutin vuosimallin 1954 Citroen B 11 Sport oli yleisön suosikki.
Sastamalan sivistyslautakunnan puheenjohtaja Jari Kortelahti tunnusti olevansa Jawa-miehiä. Harmillistä kyllä, miehen kulkuneuvo ei suostunut yhteistyöhön tänään. Suunnitelmissa oli kurvata moottoripyörällä puhetta pitämään. Kortelahti kertoi teettäneensä nahkaisen ajohaalarin itselleen parikymppisenä. Lienee urheiluharrastusten syy, että vielä vaan mahtuu puku miehen päälle.
Voittajat yhteispotretissa. Kari Välimaan Peterbild 351 vuosimallia 1957 (kuorma-autot), Mape Tuominen ja Zetor 25A 1955 (traktorit), Mika Rinta-aho ja Erkkolamoe5 1969 (moottoripyörät) sekä Janne Kanerva ja Ford Lemmy 1952 (henkilöautot).

Katso videolta paraatia. Kuvattu Tuomiston ympyrän seutuvilla.

Aiheesta lisää 3.5. Alueviestissä.

Kommentointi ei ole käytössä.