Anniskeluajan pidentäminen pubien onni? – ”Kaikkia ei bilemeininki houkuta”

Tella Voutilainen luotsaa Pub Dublinia Sastamalan Vammalassa.

Uudet anniskelu- ja jatkoaikasäädökset tulivat voimaan maaliskuun alussa. Illanviettoa on voinut lakimuutoksen myötä jatkaa monessa ravintolassa myöhempään kuin aikaisemmin. 

Sastamalassa Pub Dublinia, Punkalaitumella Ravintola Punkaa ja Huittisissa Sinistä Karhua pyörittävä Tella Voutilainen perustelee anniskeluajan pidentämistä sekä liiketaloudellisesta että asiakasnäkökulmasta. 

”Varsinkin pubikulttuurin kannalta tämä on iso harppaus. Aina on ollut niitä asiakkaita, jotka haluaisivat istua baarissa aamuun saakka, mutta yökerhomeininki ei houkuta. Nyt heidän ei ole enää pakko lähteä myöhäisemmän anniskelun takia bilepaikkaan”, Voutilainen miettii.

Voutilainen arvelee, että yleisesti ottaen varsinkin pienten paikkakuntien pubeille muutos on hyväksi.

Kolmen ravintolan luotsi on saanut muutoksista asiakkailta pelkästään myönteistä palautetta. Pub Dublinissa ja Punkassa juomahanat laitettiin ennen lakimuutosta kiinni kello kahdelta, nyt juomaa on tarjolla neljään saakka, ja asiakkaat saavat viipyä sisätiloissa viiteen. 

Huittisten Sinisessä Karhussa keittiö on auki vielä anniskelun päätyttyä, ruokaa saa viiteen saakka. 

”Jos asiakkaat ovat viihtyneet, Sininen Karhu on ollut kuuteenkin saakka auki. Yrittäjän kannalta muutos on tuonut tarvittavaa joustoa toimintaan”, Voutilainen kertoo.

Lakimuutos sai ennakkoon myös kritiikkiä osakseen. Mikä on Voutilaisen kokemus asiasta, ovatko asiakkaat nyt entistä enemmän humalassa ja alttiimpia häiriökäyttäytymiselle?

”Ravintolan henkilökunnan vastuu ei ole kadonnut mihinkään. Liian humalaiselle asiakkaalle ei saa myydä alkoholia, olivatpa anniskeluajat millaiset hyvänsä”, Voutilainen vastaa.

Voutilaisen mukaan asiakkaat kaikkoavat ravintoloista nyt enemmän omaan tahtiinsa yön kuluessa, mikä on rauhoittanut tilannetta entiseen verrattuna.

”Aiemmin meillä oli anniskelun loputtua puoli tuntia aikaa pistää väki pihalle ja ovet säppiin. Kun iso joukko ihmisiä laitettiin samaan aikaan kadulle, niin herkemmin siinä syntyi eripuraa.”

3 vastausta artikkeliin “Anniskeluajan pidentäminen pubien onni? – ”Kaikkia ei bilemeininki houkuta””

  1. Nimetön

    Hiukan aiheesta poiketen. Viinejä ei kannata laittaa myyntiin ruokakauppoihin. Vaan Rautakauppoihin. Sillä saataisiin enemmän väriä rautakauppojen asiakaskuntaan. Ja rautakaupat auki myös sunnuntaisin.

  2. Nimetön

    Anniskeluajat pitenevät…. tuskin siellä vesiselville kaljaa pöytiin kannetaan. Vai syövätkö kansanterveydellisesti hyvää ruokaa? Muutenhan pubibisness on kannattamatonta. Turhinta touhua mitä tiedän.