Elinkeinojohtaja vastaa kritiikkiin: ”Sastamala on matkailukaupunkina Pirkanmaan kakkonen”

Sisustustaiteilija Markku Ellalan Alueviestin Käsi sydämellä -juttusarjassa esittämät näkemykset Sastamalan matkailusta saivat elinkeinojohtaja Ursula Lumpeen harmistumaan.

”Arvostella saa, mutta arvostelun tulee perustua faktoihin”, napauttaa Lumme Facebookissa julkaisemassaan kirjoituksessa.

Ellala lähetti Käsi sydämellä -jutussa kuntapäättäjille terveisiä:

”Antakaa Sastamalan kehitys Aalto-yliopiston nuorten innovaattoreiden käsiin. Myöntäkää osaamattomuutenne ja ymmärtäkää, että täällä täytyy olla vetovoimaisuutta. Sastamala Gregoriana on hyvä esimerkki siitä, miten otetaan uusia askeleita rohkeasti eikä jäädä paikoilleen. Kirjakaupunki on vain ikäihmisten marginaaliryhmän juttu.
Matkailulla olisi tulevaisuus, jos siihen löytyisi osaaminen. Matkailua hoidetaan vain toimistorutiineja hoitamalla. Todella sääli.”

Lumme arvelee, ettei Ellala tiedä mitä kaikkea Sastamalan matkailussa on tapahtunut ja tapahtuu parhaillaan. Lumpeen mukaan matkailua kehitetään ammattimaisesti ja innovatiivisella otteella – niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti.

Lumme kirjoittaa:

”Kehitämme Sastamalan matkailua kolme keihäänkärkeä mielessämme: 1) Kulttuurimatkailu, 2) Lapsiperhematkailu ja 3) Luonto- ja aktiivimatkailu.

Kulttuurimatkailukohteemme ovat korkeatasoisia ja monipuolisia: Kirjapäivät, Pukstaavi, Sastamalan seudun museon näyttelyt Tornihuvilassa, Gallen-Kallelan lapsuudenkoti Jaatsi taidenäyttelyineen, Galleria Akseli, Ansa Puntalon taidenäyttelyt, Tyrvään Pappilan ja Kivinavetan kulttuuritarjonta, kirkot sisältäen Osmo Rauhalan ja Kuutti Lavosen mestariteokset, Emil Danielssonin Kivilinna, kesäteatterit, Kiikoisten Purpurit ja Sastamala Gregoriana.

Lapsiperheille meillä on Hakkaraisen talo, Pukstaavi, Kaalisaari skeittiparkkeineen, Kiviniityn kotieläinpuisto, Peikkovuori, Vuorisportin kiipeilypuisto ja lukuisat koko perheen luontokohteet.

Luontomatkailijoille ja urheiluaktiviteetteja kaipaavalle meillä on upea luonto esim. Ritajärvi, Ellivuori, Otamus ja vesistöt. Matkailuyrittäjät kehittävät palvelujaan aktiivisesti mm. laskettelu, pyöräily, kiipeily, suppailu, veneily, kalastus. Sastamalan ratsastustallit järjestävät lukuisia ratsastusleirejä ja -kilpailuja. Lakeside Golfin kentät on rankattu golffareiden keskuudessa Suomen parhaimmiston joukkoon. Valepa ja beachvolley tuovat joka kesä lentopallomatkailijat kaupunkiimme.

Tiedän, että äskeisistä listoista jäi vielä monta kohdetta ja tapahtumaa pois. Esim. Herkkujuustolaa en osannut lokeroida mihinkään näistä kolmesta, ja sekin on ihan huippu vierailukohde. Olemmekin todenneet, että Sastamala tulee matkailukaupunkina Pirkanmaan kakkosena, heti Tampereen jälkeen. Niin monipuolinen ja vetovoimainen matkailutarjontamme on.

Oma organisaationi auttaa myös yhdessä Joutsenten Reitin kanssa yrittäjiä Leader-investointitukien ja yritysryhmähankkeiden kanssa, jotta hyvät ideat matkailun kehittämiseksi eivät jäisi toteutumatta rahoituksen puutteen takia.

Uudistaminen ja innovaatiot vaativat uusia raikkaita ajatuksia, tekemisen meininkiä, rohkeutta, yhteistyötä ja pitkäjänteisyyttä – tätä kaikkea meillä on. Paljon on tehty menneinä vuosina, ja sama into kehittää ja uudistaa jatkuu myös tulevaisuudessa.”

Lumme muistuttaa myös korkeakoulujen kanssa tehtävästä yhteistyöstä. Sastamalassa se tarkoittaa tällä hetkellä kumppanuussopimusta TAMK:in kanssa, jota kautta on luotu toimivat kontaktit koko Tampere3:een. Parhaillaan ideoidaan sekä Demolan että Y-kampuksen kanssa aiheita tuleviin opiskelijayhteistyötempauksiin.

Lumpeen Facebook-kirjoituksen voit lukea kokonaan tästä.

51 vastausta artikkeliin “Elinkeinojohtaja vastaa kritiikkiin: ”Sastamala on matkailukaupunkina Pirkanmaan kakkonen””

 1. Nimetön

  Niin, eikö tässä olekin vähän niin kuin asian ydin.
  Elinkeinojohtaja listaa tuohduksissaan asioita, mutta sen sijaan kuinka hyvin näitä vetovaltteja ja muita loppujen lopuksi osataan tuoda ja markkinoida esille kaupungin toimesta? Markkinointi ulkoasuineen ja toimineen on ollut aika leppoista ja väritöntä. Somekanavat amatöörimäiset. Miksi kaupunki ei osta kunnon laadukasta sisällöntuotantoa kuvien, teksien ja videoiden muodossa ulkopuoliselta? Nyt netissä ”markkinointimielessä” olevat ”keskusteluvideot kunnan isien ja äitien välillä” surkuhupaisaa katseltavaa. Satsausta ammattitaitoiseen markkinointiin ja sen tekemiseen tarvitaan isolla rahalla! Jos edes paikkakuntalaiset eivät tiedä mitä kaikkea hienoa täältä löytyy, miten kaupunki kuvittelee, että muut osaavat löytää ne? MARKKINOINTI JA VIESTINTÄ KUNTOON!

   • Markkinointi ja viestintä

    viime vuosituhannelta asti tätä toivottu mutta ei se mitään,
    kyl paikallisten amatöörien sisällöntuotanto 🙂 pysyy ilonamme vielä tasan niin kauan kuin ollaan tamperelaisia 🙂

  • Kenkä soikoon

   Maailman tylsin kaupunkiesite. Sama pyhä perhe seikkailee. Liikaa tekstiä, tylsiä yrittäjiä, tarjotaan samaa.
   Omaperäisyyttä kehiin, rohkeutta.

   • Kamala esite

    se on kyllä kauhea! Tekstit, kuvat, ”graafinen” suunniitelu, jopa painopaperi. Huhhuh.

 2. Nimetön

  Sisäinen markkinointi ensin ja kiireesti kuntoon! Ellalakaan kun ei tiedä mitä kaikkea täällä on, kuinka sitten tavalliset asukkaat. Sastamalan asukkaat tarvitaan mukaan kertomaan tarjonnastamme ja välittämään sanomaa sukulaisilleen, ystävilleen ja tuttavilleen.

  • Nimetön

   Jos matkailuyrittäjä ei tiedä tarjonnasta, niin kenen on vika? Ei voi tietoa kaataa kenenkään päähän, jos ei ole kykyä tai halua ymmärtää.

 3. Nimetön

  Sastamala on hoitanut nämä matkailuasiat kyllä vähän ylimitoitetusti, eihän kaupungin tehtävä ole toimia mainostoimistona. Eihän kaupunki muitakaan yrittäjiä tue, miten tästä matkailusta on tullut kaiken järjelliset mittakaavan ylittävä kohkaaminen.
  Nämä Ellalan jutut kannattaa jättää omaan arvoonsa, koittaa viimeiseen asti pysyä otsikoissa ja täällä käpykylässä tämmöset marginaalit nostetaan jalustalle.
  Eiköhän Sastamalassa tärkein asia ole työpaikat, asunnot ja näitä yhdistävä kaavoittaminen niin että saadaan uusia yrittäjiä ja sitä kautta uusia veronmaksajia.

  • Peruasiat

   ”Eiköhän Sastamalassa tärkein asia ole työpaikat, asunnot ja näitä yhdistävä kaavoittaminen niin että saadaan uusia yrittäjiä ja sitä kautta uusia veronmaksajia.”

   Näinpä. Muu kohkaaminen kannattaa vaan kestää.

 4. Mikko Rauva

  Kaupungin markkinointi on kaikkien kaupunkilaisten toimijoiden ja asukkaiden yhteinen juttu. Positiivisuus ja mm tunnettujen matkailukohteiden ja yritysten esiin nostaminen edistävät lopulta myös asukkaiden pysyvyyttä ja tulomuuttoa.

 5. Nimetön

  Sastamala tukee hienosti alueen matkailuelinkeinoa ja edistää aktiivisesti matkailuyritysten yhteismarkkinointia. Minulla on kokemusta matkailun kehittämisestä ja yhteistyöstä eri puolilla Suomea eikä Sastamalalla ole mitään hävettävää, päinvastoin.
  Kaupungin matkailukohteiden markkinointi ei ole yksin kaupungin tehtävä vaan se edellyttää matkailuyritysten omaa aktiivisuutta, sitoutumista ja ammattitaitoa. Jos yrityksissä ei olla valmiita satsaamaan näkyvyyteen, ei kaupunkikaan voi paljon tehdä. Mutta Sastamalassa nämä asiat kehittyvät juuri oikeaan suuntaan sekä kaupungin organisaatiossa että yrityksissä.
  Matkailijan silmissä kiinnostava kaupunki on usein kiinnostava myös uusien yritysten ja uusien asukkaiden näkökulmasta. Matkailun markkinointi tekee siis hyvää koko kaupungille, vahvistaa alueen yrityksiä ja luo työpaikkoja. Tämän voi kiistatta todeta monissa monissa kunnissa ympäri Suomen.
  Sastamalassa on paljon mielenkiintoista ja laadukasta tarjottavaa sekä koti- että ulkomaisille matkailijoille. Moni kunta olisi niistä kateellinen. Matkailualan työntekijöistä alkaa jo nyt olla Sastamalassa pulaa ja tarve tulee lähivuosina vain kasvamaan. Oikealla tiellä olette, Ursula ja kumppanit! Muistakaa, että vaikka koirat haukkuu niin karavaani kulkee. Tsemppiä!

 6. Päivi Pelttari

  Sanoista tekoihin: tuodaan joukolla omat ystävämme ja sukulaisemme nauttimaan Sastamalan kulttuuri- ja elämystarjonnasta! Pirkanmaan maakuntakaavaan on nyt merkitty Ellivuori-Karkku matkailun ja virkistyksen yhdeksi kehittämisalueeksi, meillä on vetovoimaisia tapahtumia ja palveluja hienoissa maisemissa. Tsemppiä Ursula & tiimi, kiitos hyvästä työstä!

  • Nimetön

   Entä PP, mihin olet unohtanut riippusillan remontin ja vt 12 jalka-pyörätien, Keikyän suuntaan, olisivat tuiki tarpellisia toteuttaa, nyt kun on kesäkin mailla.

   • Päivi Pelttari

    Viimeksi maanantaina puhuimme KH:ssa investoinneista, myös riippusillasta. Kevyenliikenteen väylät liittyvät ensi maanantaina valtuustossa käsiteltävään KOK/KD-ryhmän aloitteeseen, eli Sastamalan kävely- ja pyöräilystrtategian laatimiseen.

 7. Nimetön

  No, jos näin hehkutatte Rauva ja kollega nimetön matkailuun satsaamista näin vahvasti ja sen synenergiahyödyistä niin kyseenalaistan tämän logiikan. Sastamala on reippaasti muuttotappiokunta eli turisteja kyllä käy mutta sillä ei luoda kestävää imagoa, aika kaukana on Sastamala Gregoriana mistä tahansa tuotannollisesta toiminnasta.
  Tampereen ympäristökunnat kaikki menestyvät hyvin näissä kaikissa muuttovertailuissa johtuen tietenkin sijainnistaan mutta myös hyvästä elinkeinopoliitiiikastaan, Sastamalan elinkeinopolitiikka on matkailuinfoa.
  Se on niin helppoa mennä messusta toiseen jonkun Hakkaraisen mukana, porukka viihtyy mutta uskottavuus on nolla, valitettavasti.

  • Matkailuinfo ei ole elinkeinopolitiikkaa

   <<<Se on niin helppoa mennä messusta toiseen jonkun Hakkaraisen mukana, porukka viihtyy mutta uskottavuus on nolla,

   Uskottavuudesta en tiedä mutta tuottavuus on nolla, kirjahommelit pyörivät veromarkoilla ja Hakkarainen tuottaa rahaa ainoastaan luojalleen Mauri Kunnakselle

 8. Nimetön

  Ihmettelen todella paljon, että Ellalan jutusta on suljettu kommentointi ja kommentteja poistettu. Toivon, että tämän jutun suhteen tehdään samoin ja tässäkin jo kirjoitetut ikävät ja arvostelevat kommentit poistetaan. Muuten ihmettelen suuresti Alueviestiä ja sen puolueettomuutta.

  • Nimetön

   Olisi pitänyt poistaa joko koko Ellalan juttu näiltä sivuilta tai sitten ainakin kaikki kommentit.

  • Maija Latva

   Tervehdys ”Nimetön”!
   Markku Ellalan jutusta on suljettu kommentointi ja poistettu muutamia henkilökohtaisuuksiin meneviä, epäasiallisia kommetteja. Nimettömänä kommentointi on vielä toistaiseksi sivustollamme sallittua, joskin toivomme kovasti että ihmiset kirjoittaisivat nimellään. Tällöin myös mielipiteen arvo on ihan eri levelillä, kuin nimettömänä kirjoitetun.
   Myös nimettöminä kirjoittavat ovat itse vastuussa kirjoituksistaan, ja IP-osoitteethan meille jäävät, jos jostakin kommentista lähtee esim tutkintapyyntö.
   Emme salli yksityishenkilöön kohdistuvaa herjaamista tai kirjoituksia, jotka voidaan tulkita kunnianloukkauksiksi.
   Asiallinen keskustelu on aina tervetullutta, ja asioista voidaan olla myös eri mieltä.
   Muistakaahan, että sananvapauteen kuuluu myös vastuu!

   Rakentavia keskusteluja ja hyvää kesää!
   Maija Latva
   päätoimittaja
   Alueviesti

   • Maija Latvalle

    Kiitos taas, Päätoimittaja toimii päätoimittajan vastuun mukaisesti. Hyvää kesää!

 9. Maire Villo

  Ritajärvi ja Sastamalan Wanhat talot, kaksi hyvää esimerkkiä miten homma hoituu, molemmat ovat niittäneet maailman mainetta.

 10. Nimetön

  Kyllä, hienoja kulttuurihankkeita on Sastamalassa paljon. Ne ovat kuitenkin viihdettä ja kulttuuria mitä kaupunkikin kovasti korostaa ja hyvä niin jos näihin on päätetty panostaa.
  Sastamala voi profiloitua huolettomana kesäkaupukina missä nautitaan kesästä, kulttuurista ja vapaa-ajasta, hyvästä ruuasta. Näitähän me menemme muuallekin katsomaan joten nautitaan siitä mitä meillä on.

 11. Nimetön

  Tarjontaa Sastamalassa on vaikka kuinka paljon, mutta ihmiset eivät vaan yksinkertaisesti ehdi jatkuvasti joka paikkaan, eikä kaikilla ole rahaa tarpeeksi edes perustarpeiden tyydyttämiseen.

 12. Nimetön

  Maija Latva kirjoittaa viisaasti. Suuri ongelma on tämän kaupungin henkinen ilmapiiri. Väestörakenne ja sosiaaliset ongelmat, kun nuoriso muuttaa muualle, ja valittajat jäävät tänne. Tai onhan täältä muuttoaikeissa varsin fiksuakin väkeä, joten sikäli sääli.

 13. Nimetön

  Pienen lehden ja kunnan ongelma tietenkin on että aina ei löydy kovin mielenkiintoisia ihmisiä jutuksi asti ja sattuu huteja jotka provosoivat kommentoimaan. Olisi mukava lukea juttuja yrittäjistä, käsityön tekijöistä ja muista jotka omalla työllään elättävät itsensä, myös nuorista.

 14. Luonto on paras

  Sastamalan luonto on aivan upein juttu. Otamus,Ritajärvi, Rautavesi, Kulovesi ja vaikka mitä….

 15. Joskus Vammalasta

  Tässä siis luetellaan matkakohteita, mutta sitä ei varmaan Ellala edes kysynyt. Ehkä jotain tästä Pirkanmaan toiseksi parhaasta matkailukaupungista kertoo Pukstaavin maksettujen kävijöiden määrä.

  Miten matkailua on kehitetty ammattimaisella ja innovatiivisella otteella?

  • Nimetön

   Pukstaavin maksettujen kävijöiden määrä

   tarkoitit kai maksaneiden kävijöiden määrä

   ei kai sinne sentään sponssata kävijöitä

   kyllä voisin käydä toisen kerran jos hinnasta sovitaan

   huumoria huumoria

 16. Nimetön

  Nimetön
  6.6.2018 16:26
  On tuo Nurminen lapsellinen nulikka!

  Onko tuo ylläoleva kommentti 6.6. päätoimittajan mielestä ”yksityishenkilöön kohdistuvaa herjaamista tai kirjoituksia, jotka voidaan tulkita kunnianloukkauksiksi.”

 17. Muumio

  Onpi vaan niin, että mikäli replikat eivät immeisiä kiinnosta niin saattapi siitä vähemmästäkin hermostua.

 18. Harrastaja

  Mitkä Sastamalan ratsastustallit järjestävät LUKUISIA leirejä ja kilpailuita?

 19. Tuula Sammaalta

  Älkää ny hyvät ystävät tehkö kärpäsestä härkästä. Vammalassa on todella hyvät ja ammattitaitoiset ihmiset viroissaan. Jaksavat ja jaksavat uurtaa ja keskiä uusia ideoita ja toteuttaa niitä mahdollisuuksien mukaan. Ja kyllä löytyy tälle ratsastusleirien ja kilpailujen kaipaajallekin paikkoja, kunhan pitää silmänsä auki ja seuraa ilmottelua.

 20. Nimetön

  Markkinoikaa ja tuokaa esille kohteita että muutkin tietävän muualla. Ei riitä Tyrvään sanomat, Alueviesti tai Aamulehti. Pitää mainostaa siellä missä potentiaalisia ihmisiä joista tulisi kävijöitä. Maksavia asiakkaita ei riitä Sastamalasta tai lähikunnista vaan markkinoitava paljon laajemnalle.

 21. Aulikki

  Eikö nyt jo vihdoin voida lopettaa Alueviestissä nämä nimettömien ilkeät vastuuttomat kirjoitukset?
  Nämä eivät ole hyväksi kenellekään – näin ei voi jatkua.. Tutkintapyynnön voi toki tehdä ja kannattaakin tehdä.

 22. Nimetön

  Sananvapaudella on toki hintansa, mutta ei se yleensä kohtuuton ole. Kyllä ne sallitut kirjoitukset ovat yhtälailla omia, ilmaistaan sitten nimellä tai nimettömänä. Siihen kuihtuu palstan elävyys ja nopeus, jos mennään ennakkosensuuriin. Näkeehän sen Tyrviksestä. Annetaan kansan puhua, joskus sillä saadaan jopa muutostakin aikaan.

  • Muori

   Hyvä että puhetta piisaa. Hyssyttelyllä ei mikään koskaan muutu.

 23. Nimetön

  Luulisin että ratsastusleiriä kaipaaville tulee tarjontaa kun Kärppälän ratsastuskeskus avaa ovensa, rakennusvaiheessa. On aika huikean näköinen keskus tulossa, ja hienot maastot missä harrastaa, lisää tällaisia hankkeita.

 24. Positiivinen kehitys

  Sastamalan matkailu on viimeisien vuosien aikana selvästi kehittynyt positiiviseen suuntaan. Uudet tekijät ovat ottaneet paikkansa ja vieneet Sastamalaa kartalle ja ihmisten tietoisuuteen. Ei kaupunginkaan resurssit ole rajattomat, vaan yrittäjien täytyy panostaa omaa rahaa myös mainontaan. Suunta on oikea

 25. Nimetön

  Ratsastuskeskus Kärppälässä , Ellivuori kokonaisuudessaan ,Pirunvuori, Lakeside Golf: aika mielenkiintoinen tarjonta kokonaisuudessaan mikä varmaan erottuu jatkossa kun kuntaa markkinoidaan, entisten lisäksi.

 26. Nimetön

  Tässä voisi hivenen pohtia myös koko Suomen matkailua. Voisi olla jopa viisasta, ettei näitä turisteja sittenkään hirmuisesti houkutella maahamme. Maailma on ihan toisenlainen kahdenkymmenen vuoden päästä. Eikä vähiten ilmastomuutoksen takia. Erityisen tarkkana, maamme poliittisenjohdon pitää olla Kiinan suhteen. Tämä on realismia, ei mitään muuta.

  • Nimetön

   Joo kyllä, maailmassa on jo paikkoja joissa rajoitetaan turismia, monestakin eri syystä.Aika vähän matkustaneenakin huomaa jo euroopan isoimmakin kaupungeissa turistiruuhkat jo huhtikuusta alkaen, mitä kesällä sitten onkaan.
   Nautitaan tästä omasta rauhasta kun vielä voimme.

 27. Ohhoh Alueviesti Otsikko

  ”Olemmekin todenneet, että Sastamala tulee matkailukaupunkina Pirkanmaan kakkosena, heti Tampereen jälkeen”

  Ketkä *me*? Mitäköhän faktaa esim on tuon tueksi?
  Pirkanmaalla meinaan siis jo vanhastaan jokun verran vetonauloja

  Maakuntalulun sanat…..
  Mukavia kesäpäiviä kaikille!

  • Elikeinojohtajan lause

   oli tuo otsikko, joten otsikko on lainaus.
   Mutta myös kiinnostaisi minuakin, onko tämä toteamus toiveajattelua jalat ilmassa vai edes johonkin perustuva oikea tieto?

 28. Jotain mielessä yhä

  Parhaat markkinoijat olisivat tyytyväiset, entiset asukkaat. Niin se vaan menee. Jos parkuen lähtee ja pahaa on vaan mielessä paikkakunnasta, asukkaista ja yleisestä kulttuurista, huono torvi törähtelee kumman kauan.

  Monen poismuuttaneen mielestä kaupungissa vallitsi ja vallitsee jonkinlainen kantajengin mafiakulttuuri. Vain tiettyjen sukujen edustajat saavat apurahoja, kunniaa, töitä, toimeksiantoja. Muut eivät ole mitään, vaikka olisivat monesti paremmin laajakatseisempia. Ei anneta tai annettu näyttää.

  Osaatte siellä Tyrväällä pelata ulkopuolelta tulleet pussiin, ilkeillä, panetella, juoruilla ja pahaa puhua ihan riittävästi.

  Kun opettelette vähän enemmän käytöstapoja, päästätte rinkeihin mukaan ettekä heti ala takanapäin pahaa puhumaan täysin olemattomista asioista, olisitte paremmalla tiellä.

  Väsyttävä seutu, mutta maisema on kaunis. Vaikka rannat onkin täyteen buukattu rumia ja maisemaan sopimattomia kerrostaloröttelöitä, kaunis vesistö pitää pintansa ja eräluonto.

  Kirjapäivät ovat Tiitisen jälkeen laskeneet tasoaan tasaiseen tahtiin. Älkää antako liikaa naisporukoiden päättää ohjelmista ja linjauksista. Liika akkavalta kulttuurissa on syövän alku ja loppu. Ettekö osaa uudistua rohkeasti?

  • Nimetön

   On kyllä vastenmielinen asenne kirjoittajalla naisia kohtaan!

  • Mullikuhnuri

   Pienellä paikkakkunnalla nyt vaan on vähemmän kyvykkätä, menestyviä ihmisiä. Siksi he erottuvat joukosta. Parinsadantuhannen asukkaan naapurikaupungissa muutama kymmenen Sastamalan kärkivaikuttajaa hukkuisi muiden joukkoon, Sastamalassa ei. Ollaan vaan tyytyväisiä, että meillä on yritteliästä väkeä nostamassa kaupunkiamme harmaan massan yläpuolelle. Kadehtiminen kannattaa jalostaa toiminnaksi, ottaa mallia menestyjistä ja tehdä itse parhaansa yhteisön hyväksi. Aamun voisi aloittaa pohjalaisella sanonnalla: Mitä tehtäs, jotta mainittais? Siitä se lähtee.

 29. Nimetön

  Mainostakaa nyt sitä iltatoria. Vois tulla joku myyjäki,. Meinaan et joku muuki kun vaan kolme ku on ennenki ollu.

 30. Nimetön

  Ei varmaan paljon maksaisi, jos portaiden yläpäässä olisi lakanamainos iltatorista. Päivä, kelloaika ja kesäajan kuukaudet. (vrt. Lähetystorimainos).

 31. Kantajengi

  ***Monen poismuuttaneen mielestä kaupungissa vallitsi ja vallitsee jonkinlainen kantajengin mafiakulttuuri. Vain tiettyjen sukujen edustajat saavat apurahoja, kunniaa, töitä, toimeksiantoja. **

  Emme ole vielä pois muuttaneet, mutta havainto sama kuin posmuuttaneella. Kun ei kuulu kantajengeihin eikä ole täältä kotoisin tuon mafiakulttuurin huomaa. Hämmästyttää näin 2000-luvulla ja aikas paljon isommasta kylästä Sastamalaan muuttanutta.
  Mutta eihän toki noihin sisäpiireihin pääse täällä syntyneetkään joten antaa olla. Ja onneksi on Tampere junamatkan päässä!!!!