Saksitut: Kaupunki voi tehdä omana työnä melkein mitä vain

Sastamalan kaupunki urakoi ihan itse Ellivuorentien remontin. Toki omia kaivureita ja kuorma-autoja ei ollut, joten ne ja niiden kuskit ostettiin. Mutta se kaikki käsityötä ja viimeistelyä vaativa homma tehtiin omin voimin. Tästä on tullut tiettävästi vain kiitosta.

Ja tuskinpa tuota urakkaa olisi saatu kovinkaan paljon halvemmalla, jos koko urakka olisi kilpailutettu. Josko halvemmalla lainkaan. Mene ja tiedä. Ellivuorentie näyttää, että kaupunki voi tehdä omana työnä melkein mitä vain. Erikoissairaanhoito kuuluu niihin, joihin kaupungin voimavarat eivät riitä. Sastamala käyttää ostopalveluihin euroja melkoisen nipun. Onkohan joku laskenut sen, kuinka paljon rahaa hupenee, jos vastaavat tiedot ja taidot olisivat kaupungin palkkalistoilla. Konsulttien tekemät selvitykset ja muut työt tuppaavat maksamaan aina kymmeniä tuhansia kappaleelta.

Toisaalta on myös mielipiteitä, että entistä enemmän kaupungin pitäisi siirtyä ulkoistamisiin ja ostopalveluihin. No, sote-uudistus tuo tullessaan melkoisen ulkoistuksen. Se, tuleeko säästöjä, onkin sitten toinen juttu. Joskus kauan sitten yksi valtuutettu arveli vakavasti, että kaupungin koko tekninen puoli voitaisiin ulkoistaa, eli kilpailuttaa jollekin yritykselle. Vastaavia ajatuksia on ollut myös muualla maassa.

Näyttää vakavasti siltä, että Vammalan kantasairaala, siis ensimmäinen oikea sairaala Ojansuunkadulla on joutumassa puskutraktoreitten kumoamaksi jollakin aikataululla. Tämä alkujaan Vammalan seudun sairaalaksi 1939 perustettu sairaala on viime vuosina toiminut lähinnä keskushammashoitolana, myös muistipiste on siellä.

Nyt on korkealla mäellä seisovassa uljaassa rakennuksessa havaittu vakavia sisätilaongelmia. Rakennuksen peruskorjauksen sanotaan olevan liian kallista, joten purkutuomio uhkaa.

Alustavasti on suunniteltu hammashoitolan siirtoa terveyskeskuksen osasto kakkosen tiloihin. Osasto taas siirtyisi Kotikallion tiloihin, joissa nyt on tehostetun palveluasumisen yksikkö. Kotikallion tilat on aikanaan rakennettu sairaalakäyttöön.

Saapa nähdä löytyykö tuolle komealle rakennukselle ostaja, joka laittaa sen hyvään kuntoon suuremmitta mutkitta. Harmillista, jos sekin rakennus katoaa katukuvasta.