”Naisen paikka on juuri siellä, missä nainen itse haluaa olla”

Janette Hannukainen (vas.) ja Anna Elina Isoaro. Kuva: Jari Kokko.

Anna Elina Isoaron ja Janette Hannukaisen intensiivinen, sykähdyttävä, kantaaottava ja humoristinen runoesitys Jokapäiväinen ihme raikaa Kirjapäivien ennakkotapahtumassa Pukstaavissa torstaina. Kirjaviesti antoi vanhemmuuden haasteisiin ja iloihin pureutuneille Anna Elinalle ja Janetelle sanoja ja pyysi runoilijoita kertomaan, mitä heille tulee niistä mieleen.

Runoilijat ja 10 + sanaa:

Äitiys

Janette: ”Monimutkainen ja herkkä kysymys nykymaailmassa, yhtä aikaa intiimi ja yhteiskunnallinen. Suomessa syntyvyys on nälkävuosien tasolla, samaan aikaan maapallo tukehtuu ihmisiin. Kulutamme eniten maailmassa, siksi lasten hankkimatta jättäminen olisi parasta maapallon tulevaisuuden kannalta –  tai sitten elintason tuntuva lasku. Lisäksi tahaton lapsettomuus koskee yhä useampia. Henkilökohtaisella tasolla elämän upein juttu.”

Anna Elina: ”Suurin onni ja suurin suru, arjen riemu ja raivostuttavuus, kaikkivoipainen autuus ja ikuinen riittämättömyys. Olen kiitollinen, että saan olla äiti. ”

Naiset

Janette: ”Yksi monista sukupuolista.”

Anna Elina: ”Sitkeää tekoa.”

Naisen paikka?

Janette ja Anna Elina: ”On juuri siellä, missä nainen itse haluaa olla.”

Hypermarketti

Janette: ”Pelottava paikka, jossa konkretisoituu nykyisen elämäntapamme kestämättömyys. Kilometreittäin valinnan mahdollisuuksia, joita emme oikeasti tarvitse.”

Anna Elina: ”Jokapäiväinen ihme -esityksessämme on kirjoittamani runo, jossa perheenäiti vajoaa maailmantuskaan ostosreissullaan automarketissa. Ylellisyystuotteita shoppaillessaan hän pohtii, miten jälkikasvu ei tunnista syötäviä kasveja metsässä. Ruuhkavuosissa räpiköivän runon puhujan elämän ristiriitaisuudet kiteytyvät hypermarketissa: arjen pyörien on pysyttävä liikkeessä, mutta jokaisen arkisen valinnan takana kumahtelevat globaalien ongelmien kohtalon kellot.”

Vaipparalli

Janette: ”Sellainen iloinen muskarilaulu, jonka koreografia sahaa hoitopöydän, pesukoneen ja kuivaustelineen väliä.”

Anna Elina: ”Mainettaan leppoisampi vaihe vanhemmuudessa – vai liekö aika jo kullannut muistoni?”

Lapsi

Janette: ”Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, lapsi merkitsee tulevaisuutta ja toivoa, mahdollisuutta hyvään. Lapsen saaminen nyrjäyttää minäkeskeisen maailmankuvan.”

Anna Elina: ”Usein sanotaan, että vanhemmuus on vähittäistä luopumista ja lapset lainaa vain. Minä en halua ajatella lasten kasvua ja itsenäistymistä luopumisena; mielestäni kasvun seuraaminen on vanhemmuuden hienoimpia asioita. Lapsen tehtävä ei ole lunastaa vanhempiensa toiveita ja odotuksia, vaan kasvaa omaksi itsekseen.”

Perinteet



Janette: ”Kasvualusta ja muheva humus, josta ponnistaa ylöspäin. Äitini herätti henkiin 40 vuotta uinuneen ruisleipätaikinan juuren, en voi lakata ihailemasta sitä. Perinteet voivat sulautua nykyaikaan.”

Anna Elina: ”Parhaimmillaan perinteet luovat rituaalista yhteenkuuluvuutta sukupolvien välille. Perinteisiin ei kuitenkaan pidä hirttäytyä, vaan niitä voi myös uudistaa.”

Rakkaus

Janette: ”Monimuotoinen elämän alkuvoima. Yhtä aikaa maailman helpoin ja vaikein asia.”

Anna Elina: ”Tyhjiin ammentamaton lähde, avaruuden kaltainen käsittämätön ja alati laajeneva ihme.”

Runo



Janette: ”Runo on mielikuvituksen ja leikin voitto järjen ylivallasta. Ilman runoutta olisimme vähemmän ihmisiä.”

Anna Elina: ”Runo on keino pysäyttää hetki tai tunnelma, tapa löytää syviä merkityksiä ja rakentaa yllättäviä yhteyksiä. Runo on kielen musiikkia, kirjallisuuden kruununjalokivi.”

Politiikka

Janette: ”Kuin huomaamatta poliittisesta vallasta on tullut yhä enemmän rahan valtaa. Meillä on kaikki keinot ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen poliittisin keinoin, vaikka nykyistä tilannetta pidetään luonnonlakina. Esimerkiksi lentomatkailua, lihansyöntiä ja energiaratkaisuja voidaan ohjata poliittisesti. Otetaan jälleen ohjat omiin käsiimme!”

Anna Elina: ”Politiikka läpäisee arkemme. On tärkeää säilyttää usko poliittiseen vaikuttamiseen, äänestää ja tuoda äänensä kuuluviin.”

Vanhan kirjallisuuden päivät

Janette: ”Iloinen ja lämmin tapahtuma keskellä kauneinta suvea!”

Anna Elina: ”Tunnelmallinen tapahtuma, joka kunnioittaa kirjan aikaa kestävää luonnetta. Kvartaalitalous ei kuulu kirjallisuusmaailmaan, hyvä kirja ei vanhene.”

Anna Elina ja Janette. Kuva: Jari Kokko.

Jokapäiväinen ihme Pukstaavissa torstaina kello 19 – 20.30.

  • Nimetön

    Vanha perinteinen asetelma on toiminut kautta aikain. Mies on perheen pää ja nainen hoitaa kodin. Nyt on jo näkyvissä vaihtoehtoisen mallin hedelmät: avioeroja, uusavuttomia mukuloita, jne.

    • Nimetön

      Toiminut kautta aikain? Eiköhän tämä patriarkaalinen naisten alistaminen ja syyllistäminen jo saa riittää.

      • Nimetön

        Eihän siinä ole mitään alistamista tai syyllistämistä. Molemmat ovat tyytyväisiä oloonsa. Arki rullaa loistavasti. Kaikki ovat voittajia.
        Tämä nykyinen feministi vouhkaaminen tulee kuolemaan omaan mahdottomuuteensa. Eikä ole muuten pelkästään miesten/minun mielipiteeni, vaan esim. meillä rouva vihaa yli kaiken feministejä ja siihen liittyvää pelleilyä.

  • Muori

    Vai että mies perheen pää. Kyllä, tiedän yhden hyvän: Kim Jong Pohjois-Koreasta. Sinne voisit ruveta lentolippuja kattelee.

    • Nimetön

      Muori on näköjään alistanut miehensä ja on itse perheen pää. Onko mahdollisesti kyseessä Justiina Puupää?

  • Nimetön

    Parempi se on sekä miehille että naisille, ettei tarvii mitään roolia vetää. Ollaan vaan omia ittejämme, kunhan ollaan ihmisiks.

Kommentointi ei ole käytössä.