Nuorisotyötä kylillä – SasWagon houkutellut kymmeniä kävijöitä

Jasper Ruusunen (vas.), Tommi Laaksi, nuorisopalveluiden kesätyöntekijä Oona Väkevä, erityisnuorisotyöntekijä Tuomo Kallio ja nuorisotyöntekijä Kaisa-Leea Virtanen ottivat toisistaan mittaa Uno-pelissä Kiikan Kannarilla.

”Valitsit sitten viikon hiljaisimman illan jutunteolle”, naurahtaa erityisnuorisotyöntekijä Tuomo Kallio Kiikan Kannarin terassilla. Parin pyöreän pöydän ympärillä hänen kanssaan istuvat vain nuorisotyöntekijä Kaisa-Leea Virtanen, Sastamalan nuorisopalveluiden kesätyöntekijä Oona Väkevä sekä kaksi nuortamiestä, Tommi Laaksi ja Jasper Ruusunen.

Porukka käynnistelee viikon peliksi nimettyä Unoa, ja Laaksi ja Ruusunen muistelevat, milloin ovat viimeksi olleet Uno-kortit kädessään.

”Taisi olla silloinkin niin, että Tuomo pakotti”, he heittävät.

Vaikka keskiviikon alkuilta Kiikassa on hiljainen, on kesän ajan Sastamalan kylillä kulkeva liikkuvan nuorisotyön muoto, SasWagon -pakettiauto, onnistunut herättämään kiinnostuksen.

”Kaikilla pysäkeillä on ollut porukkaa. On ollut perheitä, on ollut lapsia ja nuoria ja on ollut vanhuksia kyselemässä, millaisesta toiminnasta oikein on kyse”, Kallio kertoo.

Virtasen esiin kaivama kirjanpito paljastaa tähän mennessä suosituimmaksi pysäkiksi muodostuneen Kaalisaaren skeittiparkin, missä avajaistilaisuus veti pakettiauton luokse peräti sata henkeä.

”Pehulassa on ollut 21 nuorta, Häijäässä 14 ja Pilven yökahvilalla 41”, Virtanen luettelee.

Kallio on tyytyväinen lukuihin.

”Sastamalassa on kokeiltu nuorisotilojen kesäaukioloja, mutta niiden suosio on ollut melko vähäinen. Nuorisopalvelut saavat melko usein yhteydenottoja ja toiveita, että kyläkeskuksissakin järjestettäisiin toimintaa. SasWagon liikkuu nyt sinne, missä nuoret muutenkin viettävät aikaansa. Siinä mielessä toiminnan tavoite on kyllä täyttynyt.”

Laaksi ja Ruusunen ovat ottaneet liikkuvan nuorisotyön ilolla vastaan. Molemmat ovat ahkeria kävijöitä Pehulan nuorisotila Puuhalassa, ja myöntävät, että ”toisen olohuoneen” ovien sulkeutuminen kesäksi on harmittanut.

”Tottakai sitä toivoo, että tällainen toiminta jatkuu ja nuorille olisi tekemistä myös kesällä”, Ruusunen toteaa.

SasWagonin pysäkeillä on puuhailtu monenlaista. Auton takaosa on täynnä muun muassa erilaisia pelejä, joiden pariin ohjaajat ovat haastaneet kävijöitä. Hyvällä säällä ulkona on pelattu muun muassa jättikokoista huojuvaa tornia.

”Jokainen pysähdys on erilainen, ja tekemisen määräävät nuoret. Pääpaino on leppoisassa yhdessäolossa.”
Sitä, saako liikkuva nuorisotyö jatkoa ensi kesänä, Tuomo Kallio ei lähde vielä arvailemaan.

SasWagon on liikkeellä heinäkuun loppuun saakka. Viimeiset pysäkit ovat torstaina 26.7. Mätikön uimaranta Mouhijärvellä sekä Häijään Äijä Häijäässä. Tarkka aikataulu löytyy osoitteesta sastamalannuoret.fi tai Play storesta ladattavasta Sastamalan nuoret -sovelluksesta.

Pakettiauton nuorisopalveluille on sponsoroinut Autotalo Pelttari. Varusteiden ja materiaalien hankintaan tukensa on antanut Vexve, Tuomo Kallio kertoo.

Kommentointi ei ole käytössä.