Huittisten nuoret ympäristöä ja mainetta puhdistamassa

Robert Silenko ja Henrik Lehtinen haluavat omalla esimerkillään saada muutkin huittislaiset nuoret tarttumaan siivoushaasteeseen.

Huittisten kaupungin nuoriso-ohjaaja Kari Rissanen huokasi syvään, kun hän kesäloman jälkeen avasi tietokoneensa ja alkoi lukea Facebookissa Huittisten ilmoitustaululla virinnyttä keskustelua. WPK:n rannasta kerättyä roskakasaa esittävän kuvan alle oli kertynyt kymmeniä kommentteja, jossa ihmiset harmittelivat nuorison roskaamista.

”Olin juuri ehtinyt julkisesti ylistää, miten fiksua porukkaa huittislaiset nuoret ovat ja sitten heinäkuun helteet saivat päät pyörälle ja nuorison törttöilemään”, Rissanen harmittelee.

Nuoriso-ohjaaja päätti, ettei muutaman nuoren hölmöilyjen anneta masentaa, vaan sekä nuorten maine että sotkuinen ympäristö siivotaan yhteisillä talkoilla.

”Haluan näyttää, että suurin osa nuorista on oikesti juuri niin hienoja tyyppejä, mitä aiemmin totesin. Toivottavasti siivoustalkoiden avulla myös se pienempi, huonosti käyttäytyvä joukko saadaan toimimaan vähän paremmin.”

Siivoustalkoista innostui ensimmäisenä Robert Silenko, jonka oli helppo houkutella mukaan myös Henrik Lehtinen.

”Jonkun pitää näyttää esimerkkiä ja olla yhteisen hyvän asialla”, kaksikko perustelee.

Lehtinen ja Silenko huomauttavat, että on hölmöä leimata koko nuoriso muutaman sotkijan takia.

”Esimerkiksi meidän tapoihimme roskaaminen ei todellakaan kuulu. On ihan selvää, ettei tölkkejä ja pulloja kuulu heitellä luontoon”, Silenko painottaa.

”Kotoa on tullut selvä kasvatus, että luontoa kuuluu kunnioittaa, vaikkei mitään Vihreitä ollakaan”, Lehtinen heittää.

”Se ei ole mikään puoluekysymys”, Silenkokin veistelee.

Sosiaalisen median kuohunnan on aiheuttanut roskaaminen WPK:n rannassa, mutta Rissasen mukaan vielä enemmän nuoriso sotkee kaupoissa ja linja-autoaseman ympäristössä.

”Eikä pahanteko ole pelkkää roskaamista, vaan osa nuorista purkaa turhautumista myös rikkomalla paikkoja. Viimeksi siipeensä sai Lautturin kärrykatos.”

Huittisten ilmoitustaululla toivottiin nuorisotoimen jalkautumista kaupungille seuraamaan nuorison käytöstä.
Rissanen ja etsivä nuorisotyöntekijä Ida Mielonmäki heittävät saman haasteen myös nuorten vanhemmille.

”Vanhempien pitäisi tietää, missä heidän nuorensa viettävät aikaa ja mihin aikaan nuoret ovat liikkeellä. Keskusta ei ole lasten paikka kolmelta yöllä”, Mielonmäki toteaa.

”Nuorten puolestaan kannattaa pitää mielessä, että heillä on monessa paikassa oikeus oleskeluun, kunhan he käyttäytyvät siististi. Edes niissä liikkeissä, missä nuoret ovat aiheuttaneet käytöksellään vahinkoa, heihin ei suhtauduta negatiivisesti”, Rissanen lisää.