Uusi karhuhavainto Sastamalassa – Kallialan kontio ohikulkumatkalla?

Kuvan karhu ei liity tapaukseen. Kuva: Luonnonvarakeskus / Petri Timonen.

Sastamalan Kallialassa nähtiin viime lauantaina karhu. Havainto tehtiin puoli kuuden aikaan aamulla lähellä Sastamalantien ja Pohjalantien risteystä.

Alueviestin tavoittama havainnon tekijä kertoo olleensa autolla matkalla marjaan, kun hän näki karhun lönkyttelevän pellolla Sastamalantien oikealla puolella.

”Pysähdyimme siihen ihmettelemään näkyä. Järven suuntaan karhu oli menossa. Harmittaa, kun emme älynneet ottaa kännykällä kuvaa”, hän toteaa.

Sastamalan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja, petoyhdysmies Kari Kumpulainen kertoo oleensa puheissa havainnon tekijän kanssa.

”Ei minulla ole syytä epäillä, etteikö se olisi karhu ollut. Aika lähellä kylää ja asutusta se liikkui, mutta varhain aamulla, jolloin ihmisiä ei ole liikkeellä. Jos karhua nähtäisiin lähellä asutusta päiväaikaan, olisin enemmän huolissani. Ei karhu ihmisten pihoihin tuppaudu. Tämä oli ihan normaalia villieläimen käyttäytymistä.”

Kontio lönkytteli Rautaveden suuntaan. Kumpulaisen mukaan eläin on voinut hyvinkin mennä järvelle juomaan tai vilvoittelemaan.

Voiko Kallialassa nähty karhu olla sama, joka nähtiin muutama viikko sitten Stormissa?

”Ei välttämättä, mutta toki karhu liikkuu laajalla alueella, ja kyllä se jaksaisi joen yli uida. Ja on vesistössä saaria, joissa se voi levähtää.”

Kumpulainen huomauttaa, että karhu voi liikkua asuinsijoillaan 80 kilometrin säteellä.

”Epäilen vahvasti, että Kallialassa nähty eläin oli liikekannalla ja ohikulkumatkalla.”

Karhuhavainnot lisääntyneet

Itä-Suomi on maamme vahvinta  suurpetoaluetta, ja Kumpulainen sanoo karhukannan olevan kasvussa. Tämän vuoksi karhut liikkuvat enemmän ja asettuvat kaikkialle Suomeen.

”On selvää, että havaintoja tehdään tällöin enemmän. Karhu-hysteriaa ei kannata lietsoa, mutta tottakai suuren petoeläimen näkeminen säväyttää, kun ei niitä ole totuttu näillä kulmilla usein näkemään.”

Kumpulainen tuumaa, että mahdollisuus törmätä karhuun Sastamalassa on kasvanut, mutta silti sen kohtaaminen vaatia tuuria.

Sastamalassa on tehty karhuhavaintoja kevään ja kesän aikana harvakseltaan. Keväällä tehtiin havainto kahdesta nuorehkosta karhusta Kämmäkässä. Heinäkuussa nähtiin karhuemo ja pentu Sammalusjärven tienoilla Putajan ja Mouhijärven välimaastossa, muutama kilometri Pori-Tampere -tien eteläpuolella. Karhu on nähty myös Ekojärven tienoilla ja Stormissa.

”Tämä Kallialan havainto on minun laskujeni mukaan viides, ja kaikissa tapauksissa kyseessä saattaa olla eri yksilö. Jos karhu olisi asettunut pysyvästi johonkin Sastamalan kolkkaan, havaintoja olisi todennäköisesti enemmän.”

Mahdollisesta karhuhavainnosta kannattaa ilmoittaa Sastamalan riistanhoitoyhdistykseen. Kari Kumpulainen: 050 348 1599.

 • avatar Pam ja pum

  Aivan samaa mieltä, karhulta henki pois varsinkin ihmisten asutusten läheisyydessä.

 • avatar Nimetön

  Kyllä ne Karhut pitäs siirtää Kehä-3 eteläpuolelle ja miksei myös Turkuun.

 • avatar Nimetön

  Koirat, jopa lehmät ovat tappaneet enemmän ihmisiä kuin karhu. Ampiainenkin on vaarallisempi. Ei kai siinä mitään, kuolemantuomio vaan kaikille, jotka ovat aiheuttaneet ihmisen kuoleman. Myös murhamies ja kuolonkolarin ajanut ammuttakoon.

 • avatar Uhri

  Millä oikeudella ja miksi Urjalan kunta on laiminlyönteineen vuosia “teurastanut” ihmisiä ja perheitä ?

 • avatar pk

  helvetti , enemmän ihmiset on
  vaaraksi ihmisille ja koko
  maapallolle, kun karhu tai susi
  ja aiheuttaa kuolemaa , joten
  ihmiset ammuttakoon kaikki .

 • avatar Nimetön

  Eikös Suomen luonnossa karhut liiku ja toikin paikka on kyllä perämetsää.

 • avatar Nimetön

  Ihmiset luontoa saastuttaa ja tuhoaa,ampua saisi.
  Jätetään ne viattomat luontokappaleet rauhaan.
  Tämäkin kontio oli vain tulossa Valkamalta,siltä eläkkeelle jääneeltä eläinlääkäriltä.Kävi siellä hoidattamassa haavojaan jotka ihminen oli aiheuttanut tyhmyydellään.

  • avatar Nimetön

   Kukkahattutädit eivät elä reaalimaailmassa. Jo nyt paljon ihmisiä on sanonut, että eivät mene enää marja- ja sienimetsään karhujen ja susien takia.
   En ihmettele – kuka vapaaehtoisesti laittaa henkensä alttiiksi parin marjalitran takia.
   Lopputuloksena ihmiset ovat vankeina pihapiireissään. Ai niin, sudet tulevat pihaan asti terassin nurkalla, kuten Pöytyällä keväällä tapahtui.
   Sudet, karhut ja muut potentiaaliset vaarat siis ahdistavat ihmiset yhä pienempään elinpiiriin.
   Tätäkö haluamme? Minä en ainakaan!

   • avatar Nimetön

    Kerro koska viimeksi metsäneläin on aiheuttanut marjastajan kuoleman….voi olla hetki aikaa,omalla tyhmyydellään ne marjastajat sinne metsään on kuolleet,eksynyt tai hukkunut.Oletko kuullut että susi tai karhu olisi kuollut samasta syystä?
    Ei sinne metsään tarvitse ihmisen mennä kun ei siellä hengissä selviä! Jättäkää ne marjat karhuille.

 • avatar Nimetön

  Söis kissat jotka paskoo ja kusee muualla kuin omalla tontilla…naapuri sopu koht kärsii. Kissa on siitä surkee elukka..exodus vaanii jos lasten hiekkalaatikkoo viel lähestyy

  • avatar Nimetön

   Voihan ne kissat Israeliinkin paeta, mutta kannatan kyllä exitusta, joka on varmempi ja lopullisempi.

  • avatar Nimetön

   Se on, sivistymättömien jumalaton möyhy pesiytynyt tähän yhteiskuntaan. Kissatko tuovat maailmanlopun ? Pohtisi noin ajattelevatkin ainaisen melttomisen, uhkaamisen ja syrjimisen sijaan, sitä miten aiheuttaisi itse vähiten kärsimyksiä lähimmäisilleen ! Kissojen ainainen syyttäminen on syvältä sieltä, kun hiekkalaatikko-mukuloille etc. syötetään ja käytetään paljon pahempiakin aineita. Tarttis kääntää katseet energiajuomia käyttäviin kasvuikäisiin esim.

 • avatar Silminnäkijä

  Karhu tuli Pohjalajärven puolelta, Kallialan koulun jälkeen, ennen Pohjalajärven tiehaaraa, olevan pienen nousun päälle ja meni tien yli joen puolelle Rautajoen talon vaiheille. Kello oli silloin vähän yli kuusi aamulla. Tarkennus siksi, että asukkaat tietävät missä päin karhu on liikkunut.

 • avatar hilkka

  SAATIINKO NALLUKASTA KUVAA ?
  “silminnäkijä”..kertoi hienosti nallukan reitin
  kellonaikoineen kaikkineen,mutta hänellä ei vissiin ollut kännykkää mukana.
  . nalle,kun tykkää syödä mustikat metsästä,
  sekä muurahaiskeot kaivelee rikki..ja taitaa tykätä
  puolukoistakin !
  – hurja on peto,yksin marjastaja ei voi ,
  eikä saakkaan mennä metsään…
  vaan isolla äänekkäällä porukalla, niin
  on turvallisempaa….

Kommentointi ei ole käytössä.