Karkun pappilalle uusi elämä menneitä vaiheita kunnioittaen

Keittiöstä aukeaa näkymä aina televisiohuoneeseen saakka. Tv-huone on aiemmin toiminut piispan huoneena tämän käydessä Karkun seurakunnassa vierailulla.

Karkun pappila on kokenut viimeisten viiden vuoden kuluessa muodonmuutoksen. Kirkkoherra K.E. Rinteen rakennuttama vuonna 1952 valmistunut hirsirakenteinen talo on remontoitu nykyisten omistajien Päivi ja Kari Setälän toimesta käytännössä lattiasta kattoon. Ainoastaan yläkerran kaksi makuuhuonetta odottavat vielä remonttia.

Setälät muuttivat taloon Hämeenkyröstä samana päivänä, kun kauppakirjat oli allekirjoitettu.

“Elimme remontin keskellä yhdeksän kuukautta mikroruokia syöden ja kertakäyttöastioita käyttäen”, Kari Setälä naurahtaa.

Suurin työ on tehty pappilan nykyisessä keittiössä, jonka keskeltä kaadettiin silloista keittiötä ja palvelijan huonetta erottanut seinä. Nykyinen keittiö on rakennettu kokonaan uusiin puihin.

“Rakennus oli peruskorjattu vuonna 1972 Rinteen seuraajan Arto Jaatisen muuttaessa pappilaan. Silloin hävitettiin myös keittiön leivinuuni ja puuhella. Halusimme ehdottomasti palata vanhaan, ja löysimme pitkän etsimisen jälkeen Kankaanpäästä 150 vuotta vanhan Högforsin puuhellan. Muurasin sen itse paikalleen”, rakennusalan yrittäjänä yli 30 vuotta toiminut Kari Setälä kertoo.

Vaikka talon sisustusratkaisut on toteutettu pääosin Päivin suunnitelmien mukaan, kokataan keittiössä Karin toiveesta kaasuliedellä.

“Se on ainoa oikea valinta.”

Pappilasta hävitettiin leivinuuni ja puuhella 70-luvulla tehdyn peruskorjauksen mukana. Kari Setälä muurasi parin löytämän 150 vuotta vanhan Högforsin itse paikoilleen.

Kassaholviin kätkeytyy yllätys

Pohjanmaalta kotoisin olevaa isäntää miellyttää pappilan “kaksifooninkinen henki”. Keittiöstä aukeaa suora näkymä ruokasaliin, saliin ja nykyisin tv-huoneen virkaa toimittavaan piispan huoneeseen. Salin seinällä ihastuttaa paljaaksi jätetty hirsiseinä, ja keittiöstä kaadetusta seinästä hirret ovat päätyneet tv-huoneen televisiotasoon, joka on Karin itsensä tekemä.

Tuulahduksen menneisyyttä voi havaita talon päädyssä, missä sijaitsee nyt makuuhuoneeksi remontoitu virastohuone. Siellä kirkkoherra on ottanut vastaan seurakuntalaisia. Virastohuoneeseen on oma sisäänkäynti, ja sen tuulikaapissa kävijää tervehtii yhä Karkun seurakunnan kirkkoherranviraston kyltti.

Virastohuoneessa on myös kassaholvi, joka sekin on saanut Setälöiden käsittelyssä uuden elämän. Jyhkeän teräsoven takaa paljastuu nimittäin viihtyisä kylpyhuone tassuammeineen.

Luovuutta on käytetty asuinneliöiden ulkopuolellakin; Pappilan ulkopäädystä ovi nimittäin avautuu viehättävään kivikellariin. Rouheat betoniseinät ja tontin kallioinen pohja luovat tilaan hämyisen tunnelman, josta Setälöiden ystävät ja sukulaiset ovat päässeet nauttimaan erilaisissa illanistujaisissa.

Päärakennuksen vieressä on navetta, jonne puolestaan on kunnostettu kesähuone.

Karkun kyläläisiltä pappilan herääminen uuteen kukoistukseen on saanut kiitosta. Rakennuksen uusi elämä kiinnosti myös elokuun Wanhat Talot -tapahtumassa, jolloin talossa vieraili noin 900 henkeä.

“Erilaisia tarinoita on kuultu monesta suusta. Vanhan talon historiaan mahtuu paljon, ja siitä juuri muodostuu niiden henki.”

Pappilan aula on avara ja valoisa.
Muisto menneestä. Pappilan kassaholvin jyhkeän oven taakse kätkeytyy yllätys…
Nimittäin viehättävä kylpyhuone tassuammeineen.
Virastohuoneessa ovat asioineet seurakuntalaiset. Seinällä on yhä kirkkoherranviraston aukioloajat.
Pappilan kalustuksessa yhdistyvät sulavasti uusi ja vanha.
Kivikellarissa on vietetty monet illanistujaiset.
Navettaan on remontoitu kesähuone.
Ulkosaunan pukuhuoneessa on pieni kamiina, josta on tullut jopa ostotarjouksia.
Pappilan ja kirkon välissä seisoo kirkkoherra K.E. Rinteen pystyttämä muistokivi.
 • avatar Nimetön

  Olipa upeita kuvia.Täytyy tulla ensivuonna tutustumaan kohteeseen.

 • avatar Nimetön

  Upea! Yksi Sastamalan Wanhat Talot -tapahtuman kauneimmista kohteista

 • avatar Nimetön

  Hienosti remontoitu. Ensi vuonna pitää junailla
  Karkkuun vanhoja taloja katsomaan.

 • avatar Nimetön

  Oliko pappila kirkkoherralle jonkinlainen.luontaisetu, vai maksoivatko siitä vuokran? Melko hulppee kämppä ollut aikoinaan. Ja onko seurakunnan rahoittama pytinki?

 • avatar Tyylillä

  Melkein sanoisin että tämä oli Karkun kohteista tyylikkäin. Kaikki vanhojen talojen vaalijat tekevät hienoa kulttuurityötä, kiitos!

Kommentointi ei ole käytössä.