Näyttely: Positiivisia tunteita ja kaappien raaputtelua

Heli Mäkinen ja Eva von Koch kannustavat ihmisiä avaamaan Kulttuuritalo Jaatsin oven rohkeasti.

Mehukkaita värejä ja tuttuja maisemia Sastamalasta. Sellaisia voi nähdä parhaillaan Kulttuuritalo Jaatsilla avoinna olevassa Paikallista-näyttelyssä, johon töitään ovat ripustaneet Heli Mäkinen ja Eva von Koch. Maalausten lisäksi esillä on muun muassa grafiikkaa ja pieniä rautalankapatsaita.

Inspiraatiota taiteilijat ammentavat kaikesta ympärillään. Mäkinen ikuistaa maalauksiinsa mielellään tuttuja maisemia.

”Lenkkeilen paljon, ja samalla havainnoin paikkoja ja maisemia, jotka sitten päätyvät tauluihini. Sastamala on todella kaunis paikkakunta”, hän kehuu.

Jaatsilla esillä on näkymiä esimerkiksi Kyrönsuonkadulta, Vehmaanniemestä ja Ystävyydenpuistosta.

Mäkiselle taide on pitkälti positiivisten tunteiden välittämistä.

”Taiteeseen liittyy paljon kauneutta ja iloa. Töissäni harrastan usein kontrasteja, onhan elämässäkin molemmat puolet. Katsoja löytää töistä aina itselleen ajankohtaisia asioita ja teemoja riippumatta siitä, mitä taiteilija on ajatellut työtä tehdessään.”

Von Koch kokeilee mielellään kaikkea uutta. Näyttelyä varten hänen käsissään uuden elämän ovat saaneet muun muassa äidin keittiönkaapit, joiden pintaa von Koch on raaputtanut kerros kerrokselta.

”Raapiminen on ollut suorastaan terapeuttista!”

Suuri osa taiteilijoiden töistä on syntynyt tämän vuoden aikana. Kumpikin myöntää, että lähestyvä näyttely ruokkii luovuutta.

”Toisaalta se saattaa aiheuttaa myös paineita. Monta tuntia väkertää jotain ja ajattelee, ettei tästä tule mitään. Onneksi kaikki yleensä näyttää valoisammalta nukutun yön jälkeen”, von Koch kuvailee.

Kulttuuritalo Jaatsi saa Mäkiseltä ja von Kochilta vuolaat kehut.

”Tila on aivan loistava. Täällä on hyvä valo ja ihana tunnelma.”

Tunnelman he soisivat välittyvän myös yhä useammalle kävijälle. Kaksikko myöntää ymmärtävänsä, että voi olla pelottavaa astua sisään ovesta, jota ei ole aiemmin avannut.

”Jaatsin kynnys ei kuitenkaan ole korkea.”

”Nuoret ovat jo löytäneet taidenäyttelyt ja havainneet niissä käymisen olevan kiva harrastus. Onhan taidenäyttely myös mukava treffipaikka”, heittää Mäkinen vinkin.

Yhtä ennakkoluulottomasti kuin Jaatsin oveen taiteilijat kannustavat tarttumaan siveltimeen. Taiteen tekeminen onnistuu keneltä tahansa.

”Meissä jokaisessa on luovuutta, jonka voi löytää vain heittäytymällä ja ylittämällä oman henkilökohtaisen kynnyksensä.”

Paikallista-näyttely on avoinna Jaatsilla 30.9. saakka ti – su kello 12 – 18.