Vammalan taksit: ”Harmittaa vietävästi asiakkaiden puolesta”

Kuvituskuva Alueviestin arkisto.

Taksin saatavuus on puhuttanut viime aikoina Vammalassa. Alueviestin saaman palautteen perusteella ongelmia on ollut erityisesti yöaikaan ja arkena.

Vammalan taksien puheenjohtaja, Tomi Kannisto, mistä johtuu, ettei Vammalassa tahdo saada taksia?

”Ennen meillä oli hyvin toimiva systeemi. Oltiin kopilla, tuli soitto ja siitä lähdettiin ajamaan. Ensimmäisenä asemalle tullut otti kyydin ja palasi sen jälkeen jonoon. Se oli selkeä malli, jossa jokainen kyyti hoidettiin. Sitten taksilaki muuttui ja sen myötä kaikki.”

Suurin muutos oli Kanniston mukaan päivystysvelvollisuuden loppuminen. Nyt kyytitarjonta muotoutuu kysynnän mukaan, mikä tarkoittaa väistämättä sitä, että taksin saaminen maaseudulla voi yöaikaan olla hankalaa. Suurissa kaupungeissa kysyntää on enemmän.

”Harva yrittäjä jaksaa muutaman kympin takia valvoa öisin. Kysyntä vaihtelee Vammalassa suuresti. On rankkaa yrittää pienellä porukalla hoitaa ajoja kellon ympäri. Myös baarien aukioloaikojen vapautuminen on venyttänyt taksien öistä työsarkaa entisestään.”

Vammalan tilannetta lienee osaltaan sekoittanut myös se, että Sastamalan muut alueet irtaantuivat Sastamalan taksikeskuksen toiminnasta, eli niille ei mene enää kyytejä, jos soittaa keskukseen.

Vammalassa muutamia taksiyrittäjiä sekä kuskeja on Kanniston mukaan lisäksi lyönyt hanskat tiskiin, eli työvoimapula vaikuttaa tilanteeseen.
Ennen taksiluvista kilpailtiin, nyt kun lupia saisi, ei ole tekijöitä.

”Kela- ja sote-kyydit hoidetaan, mutta kokonaisuudessaan tilanne ontuu, se on valitettavaa. Harmittaa vietävästi asiakkaiden puolesta. Taksialan maine on kärsinyt. Ensin peloteltiin sillä, että kuka vaan voi tulla kuskiksi ja millä vehkeellä hyvänsä. Ja nyt kun kokemukset ovat tällaisia, ihmiset alkavat miettiä vaihtoehtoja.”

Pientä valoa tunnelin päässä kuitenkin häämöttää, tuumaa Kannisto.

”Uskoisin, että arkipäivisin taksin saatavuus paranee. Yöaika on jatkossakin varmaan haastava. Kova yritys meillä Vammalassa takseilla on saada homma toimimaan paremmin.”

Asiakasnäkökulmasta tärkein tieto on, mistä numerosta taksikyydin varmimmin saa.

”Ennen kaikki oli selkeää ja taksin sai yhdestä numerosta, keskuksen kautta. Toki kyydin edelleen keskuksesta saa, mutta ei välttämättä haluttuna ajankohtana. Keskuksen on vaikea arvioida odotusaikaa”, Kannisto harmittelee.

Varmimmin kyydin saa haluttuna ajankohtana soittamalla suoraan taksiautoilijalle. Ja viisas tallentaa puhelimeensa useamman kuin yhden autoilijan numeron.

”Kehäkolmosen sisäpuolella sujuu varmaan hienosti. Maaseutu on kärsinyt uudistuksesta. Taksitoiminnan vapautuminen olisi pitänyt toteuttaa hallitummin”, Kannisto puuskahtaa.

Aiheesta enemmän 10.10. Alueviestissä.

 • avatar Nimetön

  Tämähän on selvää!Vammalan taksien numerot vain ylös ja soittaa kun tarvitsee! Tai jos on tiedossa taksin tarvista varaa taksin!

  • avatar Onnea Berner

   Tämänkin asian ministeri Berner onnisti ryssimään.
   Muka helpotettiin lupapuolta ja lisättiin kilpailua. Jatkossa meillä on turkkilaisia ja bulgaareja ajelemassa navigaattorin mukaan. Raskaan liikenteen painorajauudistus on seuraava, joka on Berneriltä menossa munilleen. Eikö Keskustan kansanedustajat osaa vääntää Annelle asioita rautalangasta.

 • avatar Nimetön

  Paikallisen paarin erusta täynnä autoja, jotka tuo ja vie taskurahalla. Kaikki sen tietää, mutta mitään ei voi tehdä.

 • avatar Nimetön

  Yritin saada Vantaalla taksia kesäkuussa klo 01:00 sunnuntaiaamuna. 45min meni enne kun kuski soitti ja kysyi huonolla suomella mistä pitäisi hakea. Lopulta puolentoistatunnin odottelun jälkeen auto ilmaantui pihaan.

 • avatar Nimetön

  Miksi taksit eivät voi keskenään sopia päivystysrinkiä? Yrittäkää nyt ymmärtää että kun sitä taksiabei tarvittaessa saa, niin mietitään muita vaihtoehtoja. Ja eipä tuo suoraan yrittäjälle soittaminen ole tuonut taksia yhtään sen helpommin. Kyllä väitän että on nyt asenteissakin parannettavaa. Uudet yrittäjät tuntuvat ainakin näin alkuun palvelevan huomattavasti paremmin.

  • avatar 532

   Uudet yrittäjät kun ovat vuoden pari toimineet jos nyt edes niin kauan pysyvät pystyssä tulevat kyllä huomaamaan millaista on päivystää yökaudet joko ilman tai muutaman kympin takia. Keskenään sopiminen mistä tahansa on nykyään yrittäjiltä kielletty

  • avatar Kuljettaja

   Ei kiinnosta olla, töissä yöllä, varsinkaan kun kukaan ei voi nykyään pakottaa. Istu siellä 20-06 välinen aika ja heitä neljä/viis kyytiä Dublinista, joista yksi asiakas ainakin aukoo päätänsä sulle. Yön palkka noin 30€ eli keskitunti ansio 3€ tunti. Kertokaas kuka teistä tekee tälläisellä korvauksella yöllä töitä? Minä en ainakaan enään, nukun mieluummin yöllä.

   • avatar Nakke

    Eikös se ole kuluttajan etu että taksiautoilu on niin halpaa nykyään että 4-5 kyytiäkään ei maksa kuin 30 €. Ennen sentään jo pelkkä lähtömaksu yöaikaan oli jotain kympin.

  • avatar Nimetön

   Taksit eivät voi keskenään sopia päivystysringistä kun se on kilpailulain vastaista markkinoitten jakoa. Kannattaa selvittää asioiden oikea laita ennen kun ruetaan avautumaan. Ennen oli päivystysvelvollisuus ja silloin pystyttiin sopimaan kuka päivystää kun jonkun oli pakko olla.

 • avatar Väsynyt matkustaja

  Venasin tunnin Vammalan taksiasemalla keskuksesta tilaamaani taksia, soitin uudestaan ja sanottiin ettei tiedetä tuleeko kerta ei ole pakko. Taksiautoilijalle soitin ja autolla kesti tulla 5 min. Kiitos vain Bernerille surkeasta uudistuksesta, kepulaisista on vaan haittaa tälle yhteiskunnalle.

 • avatar Suvi

  Vapaat markkinat. Teemme töitä silloin kun huvittaa ja on mahdollista saada pieni korvaus työstä. Tuntipalkkalaisen helpoo huudella et sopikaa päivystys.

  • avatar Nakke

   Jos minä olisin taksiautoilija niin sopisin kollegayritysten kanssa keskuksen pitämisestä. Netistä löytyy puoli-ilmaisia ajojärjestelysovelluksia ja joku kyttää kotona kännykkä kädessä tilauksia. EI ole niin vaikeaa kuin taksiyrittäjät Taksiliiton painostamana antavat ymmärtää. Toimihan ne keskukset aiemminkin.

 • avatar Santanen

  Taksin täytyy päivystää kellon ympäri. Kyllä maanviljelijän on päästävä baarista kotiin et ehtii aamuksi pellolle ahkeroimaan.

  • avatar Nimetön

   Baarissa on aikalailla kaikki muut ammattiryhmät edustettuna paitsi mainitsemasi maanviljelijät.
   Mistä mahdoit saada loistavan ideasi?

   • avatar Nuorempi emäntä ;)

    Ei jyväjemmarit voi lähteä baareihin, ei toi niin rahakasta hommaa ole, että pystyy taksilla ajelee ees taas ja juoda kallista virvoketta. Kyllä me juodaan ne juomat kotona ja päästään ajoissa nukkumaan. Ja aamulla ajoissa hommiin. Baarit menee kiinni silloin, kun tilallinen heräilee hoitamaan karjaa ja sen jälkeen lähtee pellolle!

 • avatar Tolppa-apina vantaalta

  Taksit eivät tätä tilanneet eivätkä halunneet. Asiakkaat vaativat vuosia vapautusta ja nyt ollaan tyytymättömiä vapautukseen.
  Koettakaa nyt herranjestas päättää mitä haluatte

   • avatar Nakke

    Eivät asiakkaat halunneet huonompaa palvelua vaan parempaa hintaa ja enemmän tarjontaa. Lienee yksinkertaisen autokuskin vaikeaa tämä ymmärtää? Sitten valitetaan täällä keskustelupalstoilla että tätäkö tahdoitte? Ei, ei tahdottu.

 • avatar Welho

  Asiakkaita on odoteltu iät ja ajat. Odotelkoot ne nyt.

  Tätähän kansa tahtoi.

 • avatar Jaakonkulta

  Rattijuoppojen määrä tulee taatusti lisääntymään, koska ”yöjalasta” ei Vammalassa enään pääse taksilla.

 • avatar Nimetön

  Tämän päivän Alueviestissä oli monen taksin ilmoitus numeroineen. Hyvä niin. Mutta kellään ei ollut kellonaikaa, koska on töissä. Nyt kun ei ole päivystysvelvollisuutta, niin asiakkaan pitäisi omata ennustajan lahjat. Tietääkseen kuka ajaa myöhään illalla tai peräti yöllä. Miksi tälläinen kuuropiilo?

 • avatar Nimetön

  ne haluavat valita asiakkaansa, ketä tahtovat palvella – tämä sama toimintapa nähtävissä myös muilla toimialoilla

 • avatar Nimetön

  Eipä tarvi kylille lähtee humputteleen kunnei tiä saako kyytiä kotio.

 • avatar Nimetön

  Jos kaksi yksityisyrittäjää sopii keskenään että mä pidän liikkeen auki tänään ja sä huomenna niin mitä kiellettyä siinä on? Näin yksinkertaisesti kysyen tuohon päivystysasiaan.

  • avatar Nimetön

   No mistä se asiakas sitten tietää, kuka päivystää, kenelle soittaa? Kaikki taksit eivät ole tilauskeskuksen listoilla.

 • avatar Jokela

  “Nainen, poliisi ja taksi – ei niitä koskaan tarvitessa nää”.

 • avatar Nimetön

  Anne-parkakin on nyt jo joutunut kokemaan sellaista palautetta, joka ei hänen kuninkaallisiin korviinsa olisi pitänyt koskaan kantautua….Nyt on kriisipalaverin paikka kohtalotoverin pikku-Sanni G-L:n kanssa paikallaan…

  • avatar Nimetön

   Annehan sanoi julkisesti ettei hänen korviinsa ole tullut asian tiimoilta yhtään negatiivista palautetta. Taitaa olla kuuro.

 • avatar Nimetön

  Siitä se Berner hyppäs kun kani hatusta Sipilän tahdosta hallitukseen hämmentämään asiat sekaisin.

 • avatar Nimetön

  En ole käyttänyt taksia vuosiin. Niskaselle olen soittanut joskus, mutta hänellä on ollut koulukyytejä, ts. ei ollut aikaa. Onneksi on näitä hyviä naapureita, jotka jelppaavat, kun kyytiä tarvitsen.

  • avatar Nimetön

   Toista se olisi, kun sinä pääsisit puikkoihin. Kannattaa hakeutua ministeriksi seuraavaan hallitukseen.

Kommentointi ei ole käytössä.