Kyntöpellosta käytännölliseksi – Sastamalan toimintakeskuksen takapihan kunnostamiseen 25 000 euroa

Sastamalan toimintakeskuksen asiakkaat Aapo (vas.), Samuli, Sanna, Eerika, Katja ja Seppo odottavat jo innolla takapihan remonttia. Osa asiakkaista tykkää kesäisin tehdä työnsäkin ulkona. 

Sastamalan kehitysvammaisten toimintakeskuksen takapiha laitetaan uuteen uskoon.

Tekninen lautakunta päätti maaliskuun lopun kokouksessaan osoittaa pihan kunnostukseen 25 000 euroa. Summa on peräisin Tilakeskuksen pieninvestointien kohdentamattomasta määrärahasta.

Pihan kunnostaminen on ollut Tilakeskuksessa vireillä viime syksystä asti, mutta vauhtia asiaan toi valtuutettu Päivi Turjan (ps) 4. maaliskuuta jättämä valtuustoaloite aiheesta.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän allekirjoittaman aloitteen mukaan kehitysvammaisten olisi turvallista harrastaa ulkoliikuntaa aidatulla pihallaan, ellei alusta olisi huonokuntoinen ja vaarallinen. Aloitteessa ehdotetaan alueen pinnoittamista keinonurmella.

Kaupunginhallitus hyväksyi teknisen lautakunnan esityksen 8. huhtikuuta. Pihan suunnittelu on jo aloitettu ja teknisen lautakunnan mukaan suunnitelma valmistunee huhtikuun loppuun mennessä.

Toiveissa hämähäkkikeinu ja mahdollisuus laatikkoviljelyyn

Toimintakeskuksen väen keskuudessa tieto piharemontista otettiin vastaan hymyssä suin.

“Nykyisellään piha muistuttaa enemmän kyntöpeltoa kuin viihtyisää oleskelupihaa. Epätasaisella pinnalla huonojalkaisten on hankala kulkea, puhumattakaan apuvälineitä tarvitsevista asiakkaista”, muistuttaa toimarin vt. esimies Tuulikki Mäki.

Tähän saakka oleskelu takapihalla onkin rajoittunut lähinnä pienelle laatoitetulle ja katetulle terassille aivan rakennuksen tuntumassa. Siinä on porukalla niin grillattu, laulettu, pelailtu kuin tehty töitäkin.

“Porukka haluaa ulos heti kun säät sen sallivat”, kertoo ohjaaja Anita Oksanen.

Toimintakeskuksen väen toiveet takapihan kunnostuksen suhteen ovat käytännöllisiä. Toivelistalla ovat esimerkiksi hämähäkkikeinu ja mahdollisuus laatikkoviljelyyn. Myös laatoitetun terassin laajentaminen ja valtuutettu Turjankin esittämä tekonurmi vastaisivat tarpeisiin.

Takapiha on kesäaikaan tärkeä lisäys toimintakeskuksen neliöihin. Aluetta kiertävän aidan vuoksi asiakkaiden on mahdollista ulkoilla pihalla omatoimisesti, mutta kuitenkin valvottuina.

 • avatar Nimetön

  Mikähän lienee syy, etteivät Sastamalan aina valppaat vihreät (“Meillä on unelma”) ole näihin talkoisiin osallistuneet?

  Kun se unelmaväki tuli Sastamalaan touhuttiin ja kerättiin suurella äänellä ihmisyydestä ja humanismista toitotten. VOK pullisteli tavaraa ja vapaaehtoisia.

  Ja hankerahaakin löytyi tuosta vaan viljelypalstoihin Karkussa. Ja moneen muuhun virkistystoimeen.

  Toimintakeskuksen takapiha ei ole heissä intohimoja herättänyt. Missä inhimillisyys, humanismi?

   • avatar Nimetön

    Juu, Virheet tarjoavat ilmastomiekkareita, sukupuolentutkimusta ja jännittäviä taideprojekteja; julkisilla rahoilla.

    Kyllä virkistää!

 • avatar Nimetön

  Mihinkä Mouhijärvellä uotsolassa leikkipuisto siirtyy,ei sitä noin vaan voi unohtaa.

Kommentointi ei ole käytössä.