Kirkkoja, kyliä ja kulttuuria tuutin täydeltä – “Kotiseuturetki yllättää ja ihastuttaa”

Eija Vaateri, Arja Valtonen, Maiju Vuorenoja, Päivi Mäki-Kerttula, Leena Myllyniemi ja Heidi Piippo kannustavat retkeilemään Sastamalassa.

Sastamalassa riittää nähtävää. On mielenkiintoisia elinkeinoja ja yrityksiä, kauniita jokimaisemia, järven rantoja, upeita luontoreittejä ja aktiviteetteja ja tietysti kulttuuria. Jos lähtee kotiseuturetkelle, kokee ihania yllätyksiä, lupaavat Sastamalan Oppaat.

Sastamalan 10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi oppaat ja Sastamalan kulttuuripalvelut järjestävät 10 kotiseuturetkeä eri puolille laajaa Sastamalaa.

”Sastamala on nähtävyyksien suhteen niin rikas paikkakunta, että iskee oikein valinnanvaikeus, ja näiden retkien sisältöön jouduimme tekemään karsintaa”, sanoo oppaiden Arja Valtonen.

Kulttuuripalvelupäällikkö Päivi Mäki-Kerttulan mukaan oppaan johdolla tutuistakin paikoista saa enemmän irti.

Kotiseuturetkien sisältö puhuu puolestaan. Ensimmäiseksi ohjelmassa on rakastuminen Ritajärven kesäyöhön. Vuoden 2016 retkipaikaksi valittu alue kuuluu paikkakunnan luontokohteiden aateliin. Taidetta tuutin täydeltä -kävelykierros tekee tutuksi Vammalan keskustan monipuolisen kulttuuritarjonnan. Uudenlaista näkökulmaa kaupungin keskustaan voi hakea myös Jaatsilta ex-librikseen -kävelyltä. Teemaretkistä Körö körö kirkkoon – pappilanmuorin penkkiin -bussikierros esittelee paitsi kirkkoja myös pappiloiden elämää ennen ja nyt.

Kyläkierrokset eri puolille Sastamalaa tuovat esiin kunkin alueen erityispiirteitä esimerkiksi Kiikan ja Keikyän alueella käsityöläisyyden, johon on mukava perehtyä asiantuntevan oppaan johdolla, mielenkiintoisten tarinoiden siivittämänä.

Aina jotakin uutta ja yllättävää

Sastamalan Oppaat ja kaupunki lupaavat palkita innokkaimmat kotiseutumatkailijat.

”Jos joku ilmoittautuu kaikille retkille, lupaamme alennusta ja kotiseuturetkeilijän kunniakirjan”, Päivi Mäki-Kerttula nauraa.

Opastyön suola on siinä, ettei yksikään retki ole toisensa kopio. Aina kuulee ja kokee jotakin itselle uutta ja yllättävää.

”Kauempaa tulevilla ihmisillä on ihan erilaisia kysymyksiä kuin paikallisilla”, tietää Leena Myllyniemi.

”Ulkopaikkakuntalaiset ihastelevat paljon sellaisia asioita, joita me pidämme itsestäänselvyyksinä. Oppaana toimiminen on silmät avaava kokemus”, sanoo Heidi Piippo.

”Täällä on vallalla vähättelevä luonteenlaatu. Itäsuomalaiset menisivät rinta rottingilla ja kehuisivat, kuinka mahtavalla seudulla asuvat. Kyllä meidänkin pitäisi”, tuumaa Maiju Vuorenoja.

Kotiseuturetket:  13. kesäkuuta Rakastutaan Ritajärven kesäyöhön. 27.6. Taidetta tuutin täydeltä -kävelyretki, 4.7. Kiikan ja Keikyän kierros, 11.7. Körö körö kirkkoon -retki, 18.7. Etelä-Tyrvään kyläkierros, 25.7. Mouhijärven kierros, 1.8. Suodenniemen ja Kiikoisten kierros, 8.8. Etelä-Tyrvään kyläkierros II, 15.8. Jaatsilta ex-librikseen, 22.8. Rautaveden kierros.  Ilmoittautuminen viimeistään viikkoa ennen ajankohtaa. Linja-autoretket toteutuvat, jos osallistujia on vähintään 30. Lisätietoja: sastamalanoppaat.fi ja visitsastamala.fi/tapahtumakalenteri.

Lue koko juttu 29.5. Kesäviestistä.