Lauri Joona kärkipaikalta kesän SM-ralleihin – “Hyvistä asemista saadaan startata”

Lauri Joona
Lauri Joona ajaa Fordilla. Kuva: Sami Muntila.

Sastamalalainen Lauri Joona starttaa rallin SM-sarjassa kesäkauteen SM3-luokan ykköspaikalta. Avauskilpailu käydään Riihimäellä.

“Hyvistä asemista saadaan startata kisaan. Lähtönumero on pieni, joten se ei ole välttämättä helppo paikka irtosoran takia. Tavoitteena on kuitenkin jatkaa hyvää omaa ajoa ja nousta kisan jälkeen podiumille”, Lauri Joona kertoo.

Riihimäellä ajetaan rallin SM-osakilpailu välivuoden jälkeen. Lauri Joonalla on kahden vuoden takaa nimissään Suomi Cupin luokkavoitto. Sitä hän lähtee tavoittelemaan nytkin.

Talvikausi oli GG Turbo Ford Junior Rally Teamissa kilpailevalle Lauri Joonalle ja kartturi Markus Määttäselle tapahtumia täynnä. Lopputuloksiin vaikuttivat usein myös muut tekijät kuin oma ajaminen.

Kauden avauksessa Rovaniemellä Lauri Joona jäi edellä ajaneen kilpailijan onnettomuuden seurauksena syntyneeseen ruuhkaan. Kouvolassa hänen kilpailusuorituksensa hylättiin lopputarkastuksessa, mutta vetoomusoikeuden päätöksen myötä hän sai pitää sijoituksen ja arvokkaat SM-pisteet. Joensuussa sankka lumipyry toi omat haasteensa kisaan.

“Vaikka kauden alussa laitetut tulostavoitteet eivät ihan täyttyneet, oli hieno huomata, että meidän vauhti riittää kyllä. Ollaan kehitytty paljon ja tästä kun vähän tuurikin kääntyy, voi meiltä kesäkaudella odottaa kärkisijoituksia”, summasi Lauri Joona talvikautta.

SM-sarjan kilpailutauko kesti kaksi kuukautta. Sen aikana 22-vuotias Lauri Joona on opiskellut sekä hoitanut edustustöitä muun muassa yhteistyökumppaneiden tilaisuuksissa. “Lisäksi ollaan nyt kolmena viikonloppuna säädetty autoa, ajettu testiä ja haettu rentoa fiilistä Riihimäen SM-rallia varten, hän kertoo.

Rallin SM-sarjan SM3-luokassa mitellään SM-mitaleiden lisäksi myös Flying Finn Future Star -palkinnoista. Viiden ensimmäisen osakilpailun jälkeen viiden parhaan kuljettajan joukkoon ajaneet alle 25-vuotiaat kuskit kutsutaan testeihin. Niissä mitataan kuljettajien psyykkisiä ja fyysisiä kykyjä. Testien myötä valitaan Flying Finn Future Star -kuljettaja Suomen MM-ralliin eli Neste Ralliin. Toinen Flying Finn Future Star valitaan kauden päätteeksi. Hän pääsee ajamaan ensi vuonna rallin MM-sarjassa JWRC- tai vastaavassa luokassa viisi MM-osakilpailua.

“Olin jo viime kaudella finaalissa, mutta silloin Suomen MM-rallin ajopaikka meni sivu suun. Nyt tavoitteena on totta kai päästä molempiin testeihin. Erityisesti tuo ensi kauden JWRC-palkinto on meidän tähtäimessä”, toteaa Lauri Joona päättäväisesti.