4H-nuorten kahvila on varma kesän merkki – Ahosen talon ovet nyt avoinna kaikille

Sastamalan 4H-yhdistyksen kesäkahvilassa työskentelevät tänä kesänä muun muassa Lotta Korpela (vas.) ja Eeva Hituri. Yhdistyksen hallitukseen kuuluva Rasmus Korpela poikkesi entisessä työpaikassaan.

Yksi varma kesän merkki Sastamalassa on paikallisten 4H-nuorten kahvila niin kutsutussa Ahosen talossa.

Marttilankadun ja Valkamakadun kulmauksessa Vammalan keskustassa seisovassa puutalossa sijaitseva kesäkahvila on aiemmin palvellut vain samassa pihapiirissä toimivan Herra Hakkaraisen talon kävijöitä, mutta tänä vuonna ovi on avattu myös Valkamakadun puolelle.

Isot lakanat talon ja terassin kyljissä mainostavat jo kahvilaa, mutta asiakkaita on vielä ollut vähänlaisesti. Kahvilassa työskentelevät Eeva Hituri ja Lotta Korpela tietävät asiakasmäärän olevan kasvussa – onhan kesän suosituin lomakuukausi vasta edessä.

“Joka vuosi heinäkuu on ollut asiakasmääriltään suurin”, myös viime kesänä kahvilassa kesätöissä ollut Lotta toteaa.

Paikalle poikennut ja Sastamalan 4H-yhdistyksen hallitukseen kuuluva Rasmus Korpela kertoo, että yhdistys on jo hankkinut ständit kahvilaansa mainostamaan.

“Ne pystytetään pian kadulle, ja sen jälkeen entistä useammat toivottavasti huomaavat, että kahvila on kaikille avoinna.”

Työpaikka kuudelle nuorelle

Kolmatta kesää avoinna olevassa kahvilassa työskentelee kuusi nuorta. Aamuvuorolainen tulee töihin kahdeksaksi ja vastaa päivän herkkujen leipomisesta. Iltavuorolainen saapuu ennen puoltapäivää, joten keskipäivällä kahvilassa on töissä kaksi käsiparia.

“Iltavuorolaisen työnkuvaan kuuluvat asiakaspalvelu ja paikkojen siivoaminen kahvilan sulkeutumisen jälkeen”, kertovat Eeva ja Lotta.

4H-kahvilan työntekijältä vaaditaan edes jonkinlaista jauhopeukaloa, sillä nuoret leipovat tarjottavat itse. Haastatteluhetkellä myynnissä on kahvin ja teen kyytipojaksi esimerkiksi pitsaa, pullaa, porkkanapiirakkaa ja unelmatorttua. Myös gluteenittomat tuotteet syntyvät nuorten käsissä.

Viime viikolla avatun kahvilan suosikkituotteeksi on jo ehtinyt muodostua korvapuusti. Kesäkuussa pullia leivotaan 0,5 litran taikinasta, mutta sesongiksi eli heinäkuuksi taikinan määrä tuplataan.

“Ja jos pullat silti loppuvat kesken, päivällä tehdään tietysti uusi taikina. Niinkin on käynyt”, itsekin kahvilassa työskennellyt Rasmus huikkaa.

Leipominen on ihan parasta

Eevalle ja Lotalle kesätyö kahvilassa on melkeinpä unelmapesti. Molemmat kertovat tykkäävänsä asiakaspalvelusta ja eritoten leipomisesta.

“Lisäksi meillä on tosi hyvä tiimi täällä ja tulemme kaikki loistavasti toimeen keskenämme”, he iloitsevat.

Kaksikko toivoo vasta aluillaan olevan kesän tuovan Ahosen taloon paljon asiakkaita.

“Sitä kautta saamme myös leipoa mahdollisimman paljon, sillä se on ihan parasta!”

Sastamalan 4H-yhdistyksen kesäkahvila on avoinna maanantaista perjantaihin kello 10–17, lauantaisin kello 10–16 ja sunnuntaisin kello 12–16.

Ahosen talon kesäkahvilan ovet ovat nyt avoinna myös Valkamakadun puolelle. Herkuista nauttimaan ovat siis tervetulleita ihan kaikki.