Saksitut: Talouden tasapainotus saattaa rassata keväällä Sastamalan päättäjiä

Kaikesta toiveikkuudesta ja maan hallituksen jonkinlaisista lupauksista huolimatta kuntien talous on tiukilla. Useissa kunnissa raavitaan kassanpohjaa, joten suuria ilonaiheita ei ole luvassa.

Sastamalassakaan kaupungin ensi vuoden talousarvio ei ole läpihuutojuttu. Paineita on paljon. Tekeillä oleva sivistystoimen palveluverkkoselvitys viivästyy, koska vanhan Vammalan koulujen kuntotarkastusraportit myöhästyivät. Isoja asioita on myös investointipuolella, johon kuntotarkastusten tulokset paljolti vaikuttavat. Ja onhan siellä kivenä kengässä se uimahallikin.

Vaikka Sastamalassa on pidetty kohtuullisen tarkkaa taloutta, niin vuoden 2020 talousarvio näyttää tällä hetkellä yli miljoona euroa alijäämäiseltä. Tulevana keväänä on tarkoitus jälleen tasapainottaa taloutta. Se tietää vähintäänkin jostakin karsimista, tai supistamista. Mistä, sen aika näyttää. Toinen vaihtoehto on lisävelkaantuminen, jota pyritään välttämään kaikin tavoin. Tosin kaupungilla on ylijäämää paljon, mutta se raha ei ole tileillä. Raha näkyy kaupungin pienempänä velkataakkana.

Tasapainottaminen etenkin käyttötalouden puolella vaikuttaa eittämättä jollakin tapaa joihinkin palveluihin. Työ on rankkaa jo virkamiehillekin, mutta erityisen hankalaa luottamushenkilöille. Useiden entisten kuntakeskusten kaupungissa kun päätöksenteko ei aina ole helppoa. Ei ainakaan karsimispäätösten.

Toki tuota taloutta ei välttämättä tarvitse saattaa kuntoon yhtenä vuonna. Se tietenkin edellyttää sitä, että lähivuosien menot vähenevät selkeästi. Se taas tietää rakenteellisia muutoksia vaikkapa kouluverkkoon ja sivuterveysasemiin. No, kaipa niitä säästökohteita löytyy lisääkin jopa lomautuksiin saakka. Tosin lomautuksiin ei kenelläkään ole suuria intohimoja. Ei virka- tai luottamushenkilöillä.

Investoinnit ovat erillään käyttötaloudesta. Tosin jokainen rakennus- tai korjaushanke vaikuttaa myös käyttötalouteen. Esimerkiksi sen uimahallin saattaminen ylös lisää kaupungin menoja vähintään miljoonalla eurolla, toteutetaan hanke millä tavoin hyvänsä. Tätä ja tasapainotustalkoita ajatellen hallituksen vasemmiston tuloveroprosentin nostoesitys on jopa ymmärrettävä, vaikka se kaupungin kilpailukykyyn ehkä olisi vaikuttanutkin.