Saksitut: Sastamala vaihtaa maata tulevaisuuteen lujasti luottaen

Sastamala on pinta-alaltaan suuri kaupunki, taitaa olla Pirkanmaan uhkein. Suurin osa maasta on tietenkin muiden kuin kaupungin hallussa, niin pitääkin. Sastamala on jo vuosia määrätietoisesti hankkinut omistukseensa maapohjaa eri puolilta kaupunkia. Näin halutaan varmistaa, että niin uusille asukkaille kuin yrityksillekin löytyy aina sopivia rakennuspaikkoja.

Nyt kaupunki vaihtaa maata Sastamalan seurakunnan kanssa. Kaupunki antaa rapiat 50 hehtaaria metsämaata seurakunnalle Houhajärveltä. Kaupunki saa yhteensä noin 7 hehtaaria Keikyästä, Kiikasta, Mouhijärveltä ja Vammalasta. Nuo alueet on kaavoitettu erilaisiin tarkoituksiin. Kaupungilla kun on kaavoitusmonopoli, niin kaavamuutoksia voidaan tehdä tarpeen niin vaatiessa.

Vaikka erilaiset luvut eivät paljoakaan kaupunkia juuri nyt hyvi, niin luja usko tulevaisuuteen on säilynyt. Hyvä niin, sillä se on ainoa keino edes yrittää sitä hamuttua kasvua. Seurakunnalta saatavat maa-alueet ovat varsin hyvillä paikoilla. Niille on mahdollista rakentaa melkein mitä vain, vaikkapa hotelli. Se olisikin Vammaskosken sillan pohjoispuolelle kova juttu.

Lähes yhtä kova juttu olisi se, jos kaupunkiin saataisiin kunnollinen linja-autoasema. Se palvelisi oivasti niin tulo- kuin menoliikennettäkin. Ehkä se sopiva paikka olisi sitten Pilven tontti, koska uimahallia sille ei ilmeisesti sovitella. Sovitellaanko minnekään, onkin hämärän peitossa. Ellei maanvaihto nyt sitten tuo uutta valoa asiaan? Tuskinpa.

Tuosta Sastamalan ensi vuoden talousarviosta ei ole kuulunut juuri mitään. Se toivottavasti enteilee sitä, että suuria mullistuksia ei ole tulollaan. Kun kaupunginvaltuusto joulukuussa kokoontuu sulattelemaan kaupunginhallituksen esittämää talousarviota, niin jo etukäteen tiedetään, että isoja asioita jää tulevallekin vuodelle. Etenkin sivistystoimen palveluverkkosuunnitelma 2030, joka vaikuttaa kaupunkiin ja kaupunkilaisiin merkittävästi. Ei ehkä heti, mutta hiljaksiin. Ainakaan lisää kouluja tai päiväkoteja tuskin rakennetaan, ehkä kuitenkin vanhusten palveluasuntoja. Sellainen on suunta.