Tonttupojat ratkaisivat sinkkuongelman vanhan ajan joulumarkkinoilla

Tuija Servo ratkaisi sinkkuongelman tonttupojilla.

Vanhan ajan joulumarkkinat Pukstaavin, Herra Hakkaraisen talon ja Tornihuvilan kolmiossa toi joulun ja joulupukin Sastamalan Vammalaan. Pienet, jouluun somistetut kojut loivat tunnelmaa ja tarjosivat tuotteillaan joulumieltä.

Heti postin vasemmalla puolella oli pieni koju, jota emännöi tonttumuori Tuija Servo. Hän tarjosi kävijöille tonttupoikia, joiden syntyyn Tuijalla oli tarina.

”Ratkaisin sinkkuongelman näillä puusta tehdyillä tonttupojilla. Ei tarvitse pestä pyykkiä, eikä kulu rahaa miehiin, kuten yleensä”, naurahtaa Tuija.

Kristiina Ristimäki etsi iloisia kohtaamisia ja poikansa Valtteri pipareita ja joulupukkia.

Joulukojujen ja Vanhan ajan joulumarkkinoiden myötä tuli myös lumi. Sitä ei kuitenkaan ollut Pukstaavin sisätiloissa, joissa markkinat jatkuivat moninaisten joulutarvikkeiden muodossa.

Myyntipöytiä silmäilleet Kristiina Ristimäki ja hänen poikansa Valtteri pitivät tunnelmasta.

”Ihanaa, että tällaista järjestetään. Valtteri tuli etsimään pipareita ja tietenkin joulupukkia. Minä haen hyvää mieltä ja iloisia kohtaamisia”, huomauttaa Kristiina.

Joulukojut kuuluivat Vanhanajan joulumarkkinoille.

Tornihuvila oli osaltaan mukana Vanhan ajan joulumarkkinoilla. Vitriineihin oli sommiteltu menneiden vuosikymmenten karamellien käärepapereita.

Muistattehan ainakin ne marmeladia sisältävät pihlajanmarjakarkit, joita myös Kettu-karkeiksi sanotaan. Paperissa on kettu, joka toteaa, että happamia nuo pihlajanmarjat.

Oli myös Fazerin Parhaista -pussista tuttu Kiss-Kiss -kääre. Karamelli oli ja on pitkähkö ja kova. Paperissa on kissoja.

Lakritsapatukan kaikki muistavat. Ennen vanhaan paperissa komeili kiharatukkainen ja tumma hahmo. Nykyaika poisti kuvan 2008. Tilalle tuli punamusta piparkakku.

Ja olihan se joulupukkikin löytänyt markkinoille.
Tornihuvilan karkkipaperinäyttely toi monille mieleen lapsuuden vuosikymmenten takaa.