Saksitut: Makaako Sastamalan sopeuttamisohjelma sivistystoimen päällä?

Jos Sastamalan kaupunki toteuttaa vuosittaiset noin yhdentoista miljoonan euron investointitarpeet, niin vuoden 2023 loppuun mennessä on kaivettava 6 – 7 miljoonan säästöt, eli sopeutus käyttömenoista. Tavoite on kova, sillä kuluja on viilattu hiljaksiin jo pitkään.

Epäilemättä punakynää hivutetaan valtaosin sivistystoimen puolella, kunhan palveluverkkoselvitys on nähnyt päivänvalon. Soten osalta palvelutarve kasvaa ikääntymisen myötä. Sivistyksessä taas ennusteet kertovat raskaasta lapsikadosta.

Suurta näkijää ei tarvita, kun arvelee Äetsän koulun tarun päättyvän ja oppilaiden siirtyvän Sylväälle, joka sekin tarvinnee miljoonaremontin. Ja onko niin, että Äetsän suunnalle kaavaillaan mahdollisesti yhtä alakoulua päiväkoteineen, yhtenäiskoulun sijaan.

Mouhijärveä ehkä lopultakin hellitään yhteiskoulun remontilla. Vaikuttaako se sitten kahden alakoulun elämään jää nähtäväksi. Jo pitkään on pohdittu Muistolaa. Rakentuuko aikanaan uusi koulu vanhalle paikalle, vai siirtyykö sekin Sylvään kupeelle, jota on ounasteltu.

Ehkä viisautta voisi olla tarkastella väestöennusteiden toteutumista muutaman vuoden kuluttua ja ratkaista vasta sitten vaikkapa Tyrväänkylän ja Marttilan kohtalo. Tiedä häntä, mutta railakkaita päätöksiä saattaa edessä olla, jos valtakunnallinen taloustilanne ei tuo lisärahaa kunnille. Sitä tarvitaan, sillä Sastamala on tekemässä vuodelta 2019 noin viiden miljoonan alijäämän.

Eikä se koulupuoli suuruudestaan huolimatta ole ainoa säästöjen etsijä. Jokainen toimiala joutuu kiristämään vyötä äärimmilleen. Etenkin henkilöstöpolitiikka on tarkan seulan alla.

Mitä tuovat sitten koulujen kuntotarkastukset mukanaan. Ei ehkä välittömiä pomminpurkajaisia, mutta remontteja varmasti ikäkiinteistöihin.

Niin, onhan siellä sitten väijymässä se Vammalan uuden uimahallinkin kohtalo, jälleen kerran. Sen veto- ja pitovoima taitaa lipsua nykytalouden paineessa näkymättömiin, tai ainakin ulos lähivuosilta.

Toivottavasti ei kuitenkaan uudelle vuosisadalle, saati vuosituhannelle.