Saksitut: Kuntalaispalaute herkisti kasvatusjohtajan lievempään esitykseen

Sitä usein puhutaan, että kuntalaisten ääntä vain kuullaan, mutta ei välttämättä kuunnella. Niinhän se on monta kertaa, koska virka- ja luottamushenkilöt ajattelevat, että eivät kuntalaiset voi ymmärtää suuria kokonaisuuksia. Kyllä voivat.

Tämä tuli voimallisesti esiin, kun Sastamalan sivistystoimen palveluverkkoselvitys 2030 tuli julki ja nivaskasta pyydettiin kuntalaispalautetta. Palautetta tuli myös luottamushenkilöiltä. Johtava virkamies, siis kasvatusjohtaja luki ja kuunteli palautteita herkin korvin ja silmin. Esitetyt vaihtoehdot päätyivät myllytykseen, jonka seurauksena virkamies teki sivistyslautakunnalle alkuperäisiä ajatuksia lievemmän esityksen.

Mouhijärven tilanne on ilmeisesti se, että Uotsolaan keskitetään opetuspalvelut. Häijääseen jäisi päiväkoti. Eli Tiisalan monipalvelukeskus jäisi pois kuvioista.

Keskustan osalta punakynä vetäisi viivan jossakin vaiheessa Tyrväänkylän ja Marttilan koulujen päälle. Sen sijaan Muistola säilyisi paikallaan. Jos Muistola olisi siirtynyt Sylvään yhteyteen, se olisi tiennyt tappolinjaa pohjoispuolelle.

Vanhan Äetsän alueella voidaan myös huokaista helpotuksesta. Linjana olisi, että Pehulan ja Kiikan koulut pitäisivät pintansa. Äetsän koulu olisi kait edelleen loppumassa vuosien kuluttua ja oppilaat kuljetettaisiin Sylväälle.

Karkun ja Kiikan kirjastojen osalta Suomen kirjapääkaupunki siirtyisi asian suhteen jatkovalmisteluun. Näin tapahtunee monien muidenkin asioitten suhteen palveluverkkoselvityksen osalta.

Kun sivistyslautakunta kokoontuu keskiviikkona 19. helmikuuta kello 16, niin lautakunnalla riittää pohdittavaa. Mouhijärven kouluasia on kiireellisin ja siitä päästäneen yhteisymmärrykseen kohtuudella. Linjaratkaisu kahden tai kolmen yläkoulun osalta onkin jo hankalampi. Äetsän koulun lopettajaiset herättänee keskustelua ja vastakarvaa.

Harvoin tarjolla 16. helmikuuta. Siis sisävesillä keliä, jolloin moottoriveneellä on hyvä ajella. Näin tapahtui Kulovedellä. Onko se sitä ilmastonmuutosta…