Saksitut: Maailma on aina selvinnyt vitsauksista, niin myös koronasta

Maailmaa koetteleva koronavirusepidemia koskettaa jokaista ihmistä tavalla tai toisella. Näitä erilaisia vitsauksia on ilmennyt ajoittain. Ne ovat olleet vakavia ja niihin on aina suhtauduttu vakavasti. Niin myös nyt. Siksi Suomeen on määrätty myös valmiuslaki. Sen avulla toivotaan epidemian hidastuvan, joka antaa terveydenhuollolle enemmän mahdollisuuksia toimia.

Valmiuslaki rajoittaa arkielämää, kun esimerkiksi koulut ovat kiinni. Kaikki yli kymmenen ihmisen kokoontumiset on kielletty. Rajat suljetaan ja matkat peruuntuvat. Yhteiskunnan perustoiminnot pidetään yllä, eli ruokaa ja lääkkeitä saa edelleen käydä ostamassa.

Suuri osa yrityksistä joutuu kurimukseen koronan takia. Tämä heijastuu tietenkin myös yksittäisiin ihmisiin mahdollisten lomautusten kautta. Yritysten ongelmat taas tuovat harmia koko Suomen ja maailman talouteen. Korona ei sivuuta oikeastaan ketään.

Epidemian ikävien puolien myötä on Suomessa herännyt jälleen henkiin yhteisöllisyys ja talkooapu. Yksityiset henkilöt, yritykset ja yhteisöt tarjoavat apua, kukin voimiensa ja kykyjensä mukaan. Etenkin vanhuksille tarjotaan kauppa- ja muuta apua. Myös monet lapsiperheet kaipaavat apua, kun pienet lapset ovatkin kotona, eivätkä koulussa tai päiväkodissa ja vanhemmat käyvät töissä.

Yhteisöllisyys ja huolenpito ihmisten terveydestä nousi esiin vapaaehtoisesti jo ennen valmiuslakia. Urheiluseurat ja muut tahot peruivat tapahtumiaan ja harjoituksiaan. Katsottiin, että terveys on tärkeintä. Näin todettiin myös Sastamalassa.

Maailma on aina selvinnyt vitsauksista tavalla tai toisella, ja selviää myös koronasta. Elämä palautuu ennalleen jossakin vaiheessa ja talous elpyy. Toivottavasti virus saadaan karkotettua nopeasti, jotta valmiuslaki voidaan laittaa hyllylle.

Suomalaisten lempilaji jääkiekko herättää suuria tunteita. SM-liiga lähti koronataisteluun jo viime viikolla, kun liiga keskeytettiin ja mestaruutta ei tänä vuonna jaeta. Näin myös monissa muissa lajeissa päätettiin.
Joskus on sanottu, että elämä on jääkiekkoa. Korona muutti sanonnan muotoon: Jääkiekko on osa elämää.