Kaurahiutaleita, kananmunia, pastaa, riisiä, vihanneksia… – Sastamala jakaa etäoppilaille 1 700 ruokakassia, joissa on tavaraa 14 kilon edestä

Servin suunnittelija Minttu Antola (vas.), Sylvään koulun vastaava kokki Minna Kangasniemi sekä Servin palvelupäällikkö Tuulia Ylinen ovat tyytyväisiä ruokakassien sisältöön.

Kuusikymmentä lavaa, parikymmentä rullakkoa ja noin 35 000 kiloa tavaraa. Näistä aineksista on Sylvään koululla keskiviikosta alkaen koottu Sastamalan etäoppilaille pian jaettavia ruokakasseja.

Lähiopetukseen palataan ensi viikon torstaina 14. toukokuuta, mutta ruokakassijakelulla korvataan takautuvasti kevään koronaviruspandemian aikaisia kouluruokailuja. Perusopetuksen oppilaiden lisäksi jakelu koskee myös esikoululaisia ja Vammalan lukion opiskelijoita.

Kasseja jaetaan yhteensä noin 1 700 kappaletta ennakkoilmoittautumisen mukaan. Kassia noudettaessa hakijan nimi tarkistetaan ilmoittautuneiden listalta.

Servin palvelupäällikkö Tuulia Ylisen mukaan ruokakassien tarve on merkittävä verrattuna pakattuihin kouluruoka-annoksiin.

”Kahdesti viikossa jaettuja kylmiä annoksia nouti kouluilta pari sataa oppilasta.”

Heti etäopetuksen alettua kouluruokaa jaettiin sitä tarvinneille oppilaille lämpimänä joka päivä. Järjestely koettiin hankalaksi varsinkin kuljetusoppilaiden kohdalla.

”Lisäksi kuumia ruokia oli hankala kuljettaa, ja kun nouto tapahtui joka arkipäivä, myös kohtaamisia tuli paljon”, perustelee Ylinen kylmiin annoksiin siirtymistä.

Palvelupäällikön mukaan kevät on ollut Serville vaativa mutta myös opettavainen, kun ruokajakelua on muutettu tilanteen ja tarpeen mukaan.

”Päätös ruokakasseista tuli vappuviikon keskiviikkona. Käänteet olivat todella nopeita, että nyt ollaan tässä tilanteessa. Iso kiitos kuuluu paitsi meitä hyvin palvelleen tukun väelle ja kasseja kuljettavalle Ensetille, erityisesti meidän omille työntekijöillemme.”

Ruokakassissa on tavaraa yhteensä noin 14 kilon edestä. Tuotteet säilyvät huoneenlämmössä.

Ruokakassin suunnittelussa on tehty tiivistä yhteistyötä Sastamalan sivistyspalveluiden kanssa, kertoo Servin suunnittelija Minttu Antola.

”Heidän toiveitaan yritettiin kuunnella mahdollisimman tarkasti. Sisältöä koottaessa kiinnitettiin huomiota säilyvyyteen ja siihen, että tuotteet olisivat mahdollisimman monipuolisia.”

Kassi sisältää erilaisia huoneenlämmössä säilyviä peruselintarvikkeita, kuten kaurahiutaleita, pastaa, säilykkeitä, kananmunia, soijarouhetta, rypsiöljyä ja vihanneksia. Lukiolaisten kasseihin sujautetaan lisäksi kahvia, teetä ja välipalapatukoita.

Henkilökohtaisia erityisruokavalioita ei ole huomioitu, mutta kassissa on muun muassa kasvisruokavalioon sopivia tuotteita. Lisäksi sieltä löytyy reseptivihkonen.

”Siihen on koottu helppoja reseptejä, joita oppilaat voivat vanhempien apuna kokeilla. Ohjeet toivottavasti madaltavat kynnystä tarttua sellaiseenkin tuotteeseen, joka ei ole entuudestaan tuttu”, Antola näkee.

Yhteensä noin 14 kilon painoiset tavarat on pakattu tukevaan kestokassiin. Antolan mukaan kuljetusta varten haluttiin ekologinen ja kestävä vaihtoehto.

”Pahin kauhukuva oli se, että tavarat leviäisivät muovikassista pitkin koulun pihaa.”

Ruokakassien hintaa palvelupäällikkö Ylinen ei kerro. Laskennan taustana on käytetty sitä, että sisältö korvaa perusopetuksen kouluruokailun 37 arkipäivän ja lukiolaisilla koko loppukevään osalta.

Sylvään koulun aula on täyttynyt ruokakasseista.

Ruokakasseja on ollut pakkaamassa parhaimmillaan 16 Servin työntekijää eri toimipisteistä. Päällikkönä on toiminut Sylvään koulun vastaava kokki Minna Kangasniemi. Hän myöntää varsinkin keskiviikon olleen yhtä hullunmyllyä.

”Tavaraa tuli ihan hirveät määrät, ja kaikki käytävät ja naulakoiden välit olivat pelkkää rullakkoa. Nyt kassien täyttämiseen on saatu hyvä järjestys ja työ käy vauhdilla. Perjantaista tulee silti vielä ihan täysi työpäivä”, hän tuumi torstaina.

Alun perin suunnitelma oli, että kaikki kassit pakataan valmiiksi Sylväällä. Kestokassit jouduttiin kuitenkin vaihtamaan toisen mallisiin, mikä aiheutti ongelmia kuljetuksen suhteen.

”Nyt tavarat on kuljetettu irtonaisina Sastamalan kylille, ja vain Sylvään, lukion ja alakouluista Marttilan, Muistolan ja Vareliuksen koulujen kassit pakataan Sylväällä”, Ylinen toteaa.

Suunnitelman muutos on vaatinut nopeita järjestelyjä koulujen palveluesimiehiltä ja työntekijöiltä, joiden josutavuutta Ylinen kiittelee.

Sastamalan keskusta-alueen oppilaat myös noutavat kassinsa Sylväältä, muut omilta kouluiltaan. Jakelu alkaa maanantaina ja tapahtuu porrastetusti, eri koulujen osalta eri päivinä.

”Sylväällä noutajat ohjataan sisään kahdelta eri ovelta, ja hakuaika on kello 14-17. Tällä pyritään siihen, ettei alueella olisi kauhea ryysis samaan aikaan.”

Koulut tiedottavat kassien jaosta tarkemmin oppilaiden huoltajille Wilmassa.

Sylvään koulun aula ja ruokala täyttyivät keskiviikkona rullakoista ja lavoista.