Liiketoiminnan kannattavuus askarruttaa kahvila- ja ravintola-alan yrittäjiä – “Uskaltavatko asiakkaat tulla?”

Ravintola Wanha WPK on tarjonnut lounasta take away -annoksina poikkeusolojen aikana. Yrittäjä Anna Rajaniemi kertoo, että ravintola avaa ovensa rajoitukset huomioiden 1. kesäkuuta. Kuva: Alueviestin arkisto. Kuva: Alueviestin arkisto / Laura Haavisto.

Kahvilat, ravintolat ja baarit ovat avaamassa oviaan hallituksen määräämien rajoitusten puitteissa parin viikon kuluttua kesäkuun alussa.

Yrittäjä Jouni Tuomisto sastamalalaisesta Pyymäen Leipomosta kertoo, että sekä Leipurin kahvila että keskustan kahvila avaavat ovensa kesäkuun alussa. Leipurin kahvilaan tehdään toinen terassi ja keskustan kahvilaa laajennetaan ottamalla käyttöön kulmatila seinän takaa.

Tuomisto on silti mietteliäs.

”Miten liiketoiminnan saa kannattavaksi, jos henkilökunnan pitää tarjoilla asiakkaille myös salaatit, leivät ja ruokajuoma henkilökohtaisesti? Tilaa on käytössä puolet entisestä, mutta henkilökuntaa pitäisi lisätä. Tässä on vielä paljon kysymyksiä avoinna.”

Pyymäen Leipomolla on kaksi kahvilaa myös Tampereella.

”Tullintori avataan joka tapauksessa vasta elokuussa ja Oma-kahvila heti kesäkuun ensimmäisenä päivänä”, hän kertoo.

Ravintoloitsija ja yrittäjä Anna Rajaniemi Huittisten Wanha WPK:lta miettii samaa asiaa kuin Tuomisto.

”Rajoitus, eli sisätiloissa vain puolet asiakaspaikkoista käytössä tekee sen, että toiminnasta on erittäin vaikeaa saada jatkossa kannattavaa. Avaamme 1. kesäkuuta rajoitusten antamissa puitteissa. Puolet asiakaspaikoistamme otetaan pois käytöstä ja henkilökuntamme annostelee lounaan asiakkaalle. Lounasta saa toki edelleen myös mukaan. Myös kahvilan puolella tulee olemaan valmiiksi pakattuja tuotteita ja mikäli säät suosivat, myös terassi on vapaassa käytössä”, Rajaniemi kertoo.

Asiakkaita hän muistuttaa siitä, että kipeänä kahvila-ravintolaan ei saa tulla.

”Käsien pesu ja desinfiointi on tärkeää, ja terassillakin pitää muistaa riittävä turvaväli. Suuri salimme mahdollistaa hyvät turvavälit myös sisätiloissa ja huolehdimme tehostetusti kaikkien pintojen puhdistuksesta.”

Laiturikahvilassa nautitaan elävästä musiikista jo avajaisviikon lauantaina. Näin on asian laita myös Walter’s Pubissa. Kuva: Alueviestin arkisto / Pauliina Vilenius.

Laiturikahvilassa pian showtime

Vammalan Seurahuoneen ja Laiturikahvilan yrittäjä Mikko Mäkelä iloitsee siitä, että henkilöstöä voidaan viimein palkata takaisin töihin.

”Tosin rajoitukset ovat aika tiukkoja ja kannattavan liiketoiminnan harjoittaminen niiden puitteissa on hankalaa. Toivottavasti rajoitukset höllentyvät lisää mahdollisimman pian”, hän toteaa.

Laiturikahvila avautuu 1. kesäkuuta ja ensimmäiset esiintyjät ovat jo ensimmäisenä viikonloppuna.

”Showtime on kylläkin jo klo 20”, hän huomauttaa.

Mäkelän mukaan  Vammalan Seurahuoneen ravintolatoiminnalle rajoitukset ovat edelleen turhan ankarat, eikä kannattavaa liiketoimintaa pysty tekemään. Seurahuoneen ravintola pysyy siis kiinni kesäkuun alunkin jälkeen, mutta majoitustoiminta jatkuu.

”Jos rajoituksiin tulee vielä tarkennuksia, voi tämä päätös muuttua nopeastikin”, hän painottaa.

Timo Tuomolalle Härkäpakarin saama palkinto on osoitus siitä, että yrityksessä on tehty asioita oikein. "Matkailu on ollut alusta asti toimintamme lähtökohta, joten tuntuu hyvältä saada siitä kiitosta."
Timo Tuomistoa mietityttää moni asia, mutta Huittisten Härkäpakarissa valmistaudutaan silti vilkkaaseen kesään. Kuva: Alueviestin arkisto / Laura Haavisto.

“Kesästä voi tulla vilkas”

Huittisten Härkäpakarin yrittäjä Timo Tuomistoa askarruttaa, miten kontrolloida oikea asiakasmäärä sisätiloissa.

”Kesästä voi tulla vilkas. Koska ulkomaille ei voi matkustaa, niin ihmiset matkailevat kotimaassa”, hän ennustaa.

Myös Härkäpakarin yrittäjä kantaa huolta kannattavuudesta. ”Kulut tulevat olemaan melkein yhtä suuret kuin normaaliaikanakin, mutta asiakkaita voi ottaa vain puolet.”

Tähän saakka Härkäpakari on myynyt kahvia ja ruokaa mukaan otettavaksi, mutta kesäkuun alusta lähtien palvelut jatkuvat Tuomiston mukaan kuten ennen koronaa.

Tyrvään Pappila avaa ovensa 1.6.

”Aloitamme kesäkauden tarjoamalla lounasta maanantaista perjantaihin kello 11-15 väillä ja lauantaisin Tyrvään Pappilassa on tarjolla pöytiin tarjoiltu brunssi”, kertoo ravintolatoimenpäällikkö Helena Siivonen.

Hän muistuttaa, että Pappilassa on väljät tilat niin sisällä kuin terassillakin.

”Pappilan väki odottaa jo innolla tulevaa kesäkuuta ja ovien avaamista tauon jälkeen”, Siivonen iloitsee.

Tyrvään Pappilan terassi kutsuu pian asiakkaita. Kuva: Tyrvään Pappila.

Häijäässä sijaitsevan Herkkujuustolan Juustotupa avautuu kahvilatoiminnan osalta heti kesäkuun ensimmäisenä ja ravintolatoiminta pyörähtää käyntiin seuraavana päivänä.

”Lounaan ja listaruoat saa edelleen myös mukaan”, yrittäjä Jenni Dörig kertoo.

Asiakkailta hän toivoo hyvää käsihygieniaa ja saapumista ravintolaan vain terveenä.

”Pöytiä on harvennettu. Meillä salaatin, juomat ja ruokailuvälineet saa kassalta, ja ruoka tuodaan pöytään”, hän selvittää.

Euran Sieravuoren yrittäjä Jari Laakso odottaa ohjelmallisten iltojen suhteen vielä hallituksen linjausten tarkentamista ja AVI:n lisäohjeita.

”Kiviravintola ja terassi sen sijaan avautuvat yleisölle perjantaina 4.6.”, hän kertoo.

Sieravuoren leirintäalue kuten vesiurheilukeskuskin ovat jo toiminnassa. Vesiurheilukeskus tosin säävarauksella.

Häijään Herkkujuustolan kahvila- ja ravintolatoiminta pyörähtää käyntiin pian. Juustot maistuivat maatalousalan opiskelijoille maaliskuussa. Kuva: Alueviestin arkisto / Minna Isotalo.

“Uskaltavatko asiakkaat tulla?”

Walter´s Pubin isäntä ja yrittäjä Hannu Latvakoski avaa pubinsa 1.6. kello 16.

”Päätin myös järjestää jo kertaalleen peruuttamani Jussi Syren & The Groundbreakersin keikan lauantaina 6. kesäkuuta, koska haluan tarjota heti alkuun hyvää, elävää musaa rajoitusten tarjoamien mahdollisuuksien mukaan. Tappiota varmasti tulee.”

Muista keikoista Latvakoski kertoo tekevänsä päätöksiä kokemusten perusteella.

”Mietin, uskaltavatko asiakkaat tulla. Teen selkeät ohjeet, joita noudattamalla olonsa voi tuntea turvalliseksi”, pubi-isäntä lupaa.

Latvakosken mukaan rajoitusten sallimat aukioloajat eivät vaikuta Walter´sissa kohtalokkaasti sunnuntaista torstaihin, mutta perjantaina ja lauantaina myynti tulee vähenemään huomattavasti.

”Onneksi hankin luvat toiselle terassille alkuvuodesta. Se auttanee, jos on hieno kesä. Valvonta on tietenkin haastavaa: terassit täynnä ja sisällä saa olla 50 asiakasta. Järjestämme niin, että sisällä on tasan 50 paikkaa, etuterassilla 15 ja takaterassilla 30. Jos oikein positiivisesti ajattelee, niin eihän meillä asiakaspaikat talvesta paljon poikkea. Nyt sisällä on lupa 100:lle ja istumapaikkoja on 95”, hän laskeskelee.

Asiakkaiden hän toivoo tulevan pubiin vain terveenä, ja huomioimaan käsienpesun sekä käsidesin käytön.

Pitkän tauon jälkeen lounaalle

Kahvila Kodinsydämen yrittäjä Elina Honkamäki iloitsee siitä, että asiakkaat pääsevät tauon jälkeen lounaalle ja kahville pöytien ääreen.

”Kahvilan edustalle avataan viihtyisä terassi ja kahvilassa sisällä asiakaspaikat järjestellään väljemmin. Kiinnitämme huomiota asiakkaiden viihtyvyyteen, turvallisuuteen sekä käsihygieniaan”, Honkamäki lupaa.

Take away -myynti sekä kotiinkuljetukset ovat myös jatkumassa.