”Työ on tehty ja todistus kädessä” – Yhteisen juhlan puuttuminen ei himmennä tuoreiden ylioppilaiden iloa

Iina Iltanen ja Ilona Suikki intoutuivat sovittamaan Ilonalle valkolakkia perjantaina lukiolla.

Gaudeamus igiturin ja ylioppilaaksi julistamisen puuttuminen eivät himmentäneet Iina Iltasen ja Ilona Suikin iloa Vammalan lukiolla perjantaina.

Kevään 2020 ylioppilaat saivat todistuksensa lyhyiden saatesanojen myötä koulun aulassa rehtori Leeni Kirvesmäeltä ja ryhmänohjaajilta.

”Toisaalta olo on helpottunut, toisaalta harmittaa ettei heti pääse juhlimaan”, Iina ja Ilona summasivat tuntoja tuoreeltaan.

Koronaviruspandemia jätti jälkensä muutoinkin ikimuistoiseen abikevääseen. Kirjoitukset urakoitiin kolmessa päivässä, ja yhteistä juhlaa päästään näillä näkymin viettämään vasta loppukesästä.

Iina ja Ilona muistuttavat silti realiteeteista.

”Tilanne on kaikille sama. Jotkut ovat joutuneet perumaan häänsä, meillä juhlien vietto sentään vain siirtyy parilla kuukaudella.”

Ylioppilaita muistetaan virallisena valmistumispäivänä, huomenna lauantaina 30. toukokuuta, etänä. Lukiolta striimattavassa kevätjuhlassa heidät julistetaan ylioppilaiksi, ja perinteinen ylioppilaslaulukin kajahtaa.

Vammalan lukion on tarkoitus järjestää uusien ylioppilaiden juhla elokuun lopussa. Tähän tilaisuuteen kutsutaan myös riemuylioppilaat.

Karkussa asuva Ilona ja kiikoislainen Iina ovat jo kaavailleet järjestävänsä lähipiirilleen pienimuotoiset juhlat tuolloin.

”Mekot on jo ostettu”, ystävykset naurahtavat.

Ilona Suikki ja Iina Iltanen kertovat viihtyneensä Vammalan lukiolla.

Hieman hampaankolossa

Tuoreiden ylioppilaiden kirjoitukset ovat noudattaneet samaa kaavaa. Syksyllä he urakoivat biologian ja englannin, tänä keväänä äidinkielen, fysiikan, matematiikan ja kemian.

Tuloksiin molemmat ovat varovaisen tyytyväisiä, vaikka hieman jäi hampaankoloon.

”Ihan hyvin kokeet menivät, lopputulos oli magnan paperit. Se harmittaa vähän, että pari ainetta jäi ihan rajalle korkeammasta arvosanasta”, Ilona toteaa.

Iina on jo päättänyt arvosanojen korottamisesta.

”Aion uusia syksyllä äidinkielen ja matematiikan.”

Molemmat pyrkivät keväällä muun muassa lääketieteelliseen, mutta ovet jatko-opintoihin eivät vielä auenneet. Se, minne elämä ja opinnot lopulta kuljettavat, on tuoreille ylioppilaille vielä hieman arvoitus.

”On niin paljon mielenkiintoisia vaihtoehtoja! Sen tiedän, että tutkijaa minusta ei ainakaan tule ja että ihmisten kanssa olisi kiva työskennellä”, miettii Ilona.

Kesän ajan Iina Iltanen paiskii töitä Häijään Säästömarketissa ja Ilona Suikki Kutalan kasinolla.

”Syksyn kirjoitusten jälkeen ajattelin osallistua valmennuskurssille. Nyt tekee hyvää pitää pieni tauko lukemisesta, mutta toisaalta vire pysyy yllä kun jatkaa heti syksyllä”, Iina tuumii.

Lämpimät muistot

Opiskeluajasta Vammalan lukiossa kumpaisellakin on lämpimät muistot. Erityisinä kohokohtina mieleen ovat jääneet penkkarit ja vanhojen tanssit.

”Koko opiskeluaika on ollut kivaa, täällä on ollut hyvä olla”, Ilona sanoo ja Iina nyökyttelee.

”Koska lukio ei ole iso, on tuntunut että saa itselleen kohdistettua opetusta. Kaikki tuntuvat paljon läheisemmiltä, kun yhteisö on pieni”, hän jatkaa.

Vaikka muutaman vuoden urakkaa päästään juhlimaan vasta myöhemmin, kokevat nuoret jo itsensä ylioppilaiksi.

”Vaikka yhteiset juhlat vielä odottavat, on työ nyt tehty ja todistus kädessä.”

Vammalan lukion kevään 2020 ylioppilaille jaettiin tutkintotodistukset perjantaina.

Poimintoja