Nuorison hengailu WPK:n rannassa hiertää Huittisissa, omasta laiturista ratkaisu tilanteeseen?

Luukas Jaakkola (oikealla) ja Santeri Ruusunen avaavat huomenna keskiviikkona Vohvelikahvilan luukun Pankkiaukiolla kello 18. Piritta Penttilä, Susanna Visuri ja Mika Trofast toivovat kuulevansa, missä huittislaiset nuoret haluaisivat viettää aikaa kesällä. Illan tilaisuuden vetonauloiksi on tulossa myös erilaisia moottoripyöriä.

Huittisissa kunnostetulla WPK:n uimarannalla on riittänyt viime päivinä uimareita ja auringonpalvojia ruuhkaksi asti.
Erityisesti nuoriso on ottanut uimarannan ja siellä olevan laiturin omakseen.
Suosio on tuonut mukanaan myös ikäviä ilmiöitä, kuten roskaamista ja ilkivaltaa.

Huittisten kaupungin nuoriso-ohjaaja Piritta Penttilä sekä etsivät nuorisotyötekijät Susanna Visuri ja Mika Trofast ovat huomanneet, että syyttävä sormi on varsinkin sosiaalisessa mediassa kääntynyt kohti paikallista nuorisoa.

“Meitäkin on asialla lähestytty. Viesteissä on harmiteltu varsinkin roskaamista, mutta myös ryypiskelyä, meteliä ja pihojen läpi kulkemista”, Penttilä kertoo.

Rannassa oleskelusta on tullut vastakkainasettelu, jossa nuoret ja aikuiset eivät tunnu mahtuvan samaan aikaan paikalle.

“Koko aihetta lähestytään aika kurjaan sävyyn. Aikuisilla on asenne, että nuoret käyttäytyvät huonosti ja nuoret ottavat heti hyökkäävän kannan, kun puolustautuvat”, Trofast harmittelee.

Nuorille oma laituri keskustaan?

Nuorisotyöntekijät ovatkin halunneet tarttua toimeen ja yrittää etsiä ratkaisua, jolla sekä nuoret että aikuiset saataisiin viihtymään rannassa yhdessä.

“Tilanne on kaikkien kannalta kurja. Nuorilla on tietenkin yhtäläinen oikeus olla rannassa kuin kenellä tahansa muulla, sillä kaikillehan se on tehty. Sellaiseksi tilanne ei kuitenkaan saisi mennä, ettei esimerkiksi joku ikäihminen uskaltaudu uimaan nuorisoporukan takia”, Visuri sanoo.

Penttilä, Visuri ja Trofast järjestävät tänään keskiviikkona kello 18 alkaen Pankkiaukiolla nuorille tarkoitetun tapahtuman, jossa halutaan kuulla nuorten toiveita ja ideoita rannan käytön suhteen. Nuorten lisäksi paikalle toivotaan myös päättäjiä.

“On tosiasia, ettei Huittisissa ole nuorille sellaista omaa paikkaa, missä viettää aikaa. Toivomme, että nuoret tulisivat juttelemaan meille ja voisimme yhdessä pohtia, mitä tälle tilanteelle voisi tehdä”, Visuri sanoo.

Nuorisotyöntekijöiden keskuudessa on jo syntynyt esimerkiksi idea nimenomaan nuorille tarkoitetusta laiturista.

“Rantabulevardi on upea, mutta aika pieni käyttäjäkuntaan nähden. Nuoret haluavat varmasti kokoontua keskustassa ja veden äärellä, mutta uskon, että he voisivat olla mielellään porukalla jossain muuallakin kuin juuri WPK:n rannassa”, Visuri sanoo.

Saman allekirjoittavat myös Pankkiaukion tilaisuudessa Vohvelikahvilaa pyörittävät, Sastamalan Tukitalon kesätyöntekijät Luukas Jaakkola ja Santeri Ruusunen.

“Välttämättä emme tarvitsisi edes laituria. Kunpa nuorille vain olisi jossain ulkona sellainen paikka, missä olisi penkkejä auringossa ja varjossa, ja missä saisimme olla niin, että emme tekisi jatkuvasti jotain väärin”, Ruusunen sanoo.

Nuoret ja nuorisotyöntekijät haluavat löytää yhdessä ratkaisun siihen, että kaikilla olisi kivaa WPK:n rannassa.

“Olemme joutuneet silmätikuksi”

Jaakkola ja Ruusunen ovat molemmat viihtyneet alkukesän ajan ahkerasti WPK:n rannassa. Kaksikon mukaan paikalla on usein muutamia kymmeniä nuoria.

Nuoret miehet myöntävät, että toisinaan nuorison jäljiltä rantaan on saattanut jäädä roskaa ja välillä musiikkia on kuunneltu kovemmalla volyymillä. Purematta he eivät kuitenkaan kaikkea nuorison saamaa kritiikkiä niele.

“Tuntuu, että olemme joutuneet silmätikuksi. Jokainen roska kuvataan ja julkaistaan heti somessa. Asioista ei tulla sanomaan, vaan niistä valitetaan netissä”, kaksikko harmittelee.

Ruusunen vakuuttaa, ettei ole nähnyt yhdenkään nuoren kulkevan muiden ihmisten pihoissa.

“Emmekä ole siellä kenenkään tiellä. Ymmärrämme, että esimerkiksi meitä nuoremmat lapset haluavat käydä uimassa ja varmasti annamme heille tilaa.”

“Itseäni harmittaa etenkin se, että jos yksi tai kaksi nuorta on roskannut, niin koko porukka leimataan”, Visuri sanoo.

Suora palaute ollaan valmiita ottamaan vastaan

Ruusunen ja Jaakkola toivovat, että aikuiset tulisivat ystävällisesti ilmoittamaan, jos musiikki tuntuu pauhaavan liian kovalla tai nuorten ajoneuvot ovat tiellä.

“Viesti menee tehokkaammin perille, jos sen käy sanomassa suoraan ja asiallisesti. Jos asioista huudellaan riitaa haastaen, niin herkästi meilläkin saattaa volyyminappi kääntyä väärään suuntaan”, Ruusunen myöntää.

Jaakkola vakuuttaa, että nuoret ovat jo ottaneet opiksi alkukesän muutamasta hölmöilystä.

“On siellä jonkun kerran vartijan pitänyt sanoa, että kerätkääpäs roskat, mutta kyllä me sitten on kerätty.”
Myös Visuri sanoo huomanneensa tilanteessa jo selvää edistystä.

“Juhannuslauantaina ajoin kaksi kertaa rannan ohi. Ensimmäisellä kerralla paikalla oli aika paljon nuorisoa, mutta jälkimmäisellä kerralla ranta oli tyhjä ja kaikki tölkit oli kerätty siistiksi torniksi, mistä ne oli helppo ottaa talteen.”

Jätä kommentti