Ytimen vierestä: “Pienistä suurista asioista ei saisi tulla kenellekään kynnyskysymyksiä”

Jari Andersson. Kuva: Alueviestin arkisto.

Ympärillämme tapahtuu suuria asioita. Korona on sekoittanut maailman. Rapakon takana, Euroopassa ja Aasiassa kuohuu. Suomessa epidemiasta johtuvat rajoitustoimet vaikuttavat sekä jokapäiväiseen arkeemme että talouteemme.

Lounaisen Pirkanmaan kunnat ovat tekemässä alijäämäisen tuloksen kuluvalta vuodelta. Sastamalassa alijäämää kertynee noin kolme-neljä miljoonaa euroa. Kun tulevaa vuotta suunnitellaan, tulee olla tietoinen talouden haastavasta tilanteesta. Kuitenkaan ei saa sokeutua tilanteelle siten, että kaikki kehittäminen laitettaisiin jäihin. Istuvan valtuuston joka kunnassa on uskallettava tehdä ikäviä ja rakenteita muuttavia päätöksiä. Tulevalla valtuustolla on oltava edellytykset jatkaa haastavassa tilanteessa.

Pienistä suurista asioista ei saisi tulla kenellekään kynnyskysymyksiä. Esimerkkinä mainitsen Kaalisaaren legendaarisen hyppytornin. Kenelläkään ei ole missään vaiheessa ollut halua laittaa tornia kiinni tai estää tornin käyttö. Väitän, että osin kyse on sekä väärinkäsityksestä, että raflaavasta uutisoinnista.

Torni laitettaneen kuntoon siten, että myös ns. kolmosesta voi jatkossakin hyppiä. Lisätään vielä rakenteeseen kunnon valot rakenteeseen siten, että näkee, mihin hyppää. Samalla saadaan muutamalla tuhannella kaunis kohde ohi kulkevien katsella.

Toinen pieni suuri asia on se, että kaupungissa tulisi olla kunnollinen venesatama. Sastamala on tiukasti kiinni vesistöissään. Kaavoituksen jo esittämät ideat tulee saattaa nopeasti valmiiksi ja kehittää rantabulevardista sellainen, että se jää varmuudella kävijän mieleen.

Kolmas pieni suuri asia on töhrimiseen puuttuminen. Heti, kun joku ilmoittaa esim. sähkökaapin töhrimisestä, on jonkun vastuulla oltava se, että otetaan yhteys sähkökaapin omistavaan tahoon ja ilmoitetaan siitä, että töhry on saatava pois määräajassa. Omat alueemme hoidamme siten, että käytännössä välittömästi töherrys poistetaan. Tämä asia on kiinni tahtotilasta.

Neljäs pieni suuri asia on mahdollistaa talkootyön tekeminen. Osoitetaan sellaisille kunnalle merkittäville hankkeille apu ja tehdään asia yhdessä ihmisten, kuntalaisten kanssa. Keikyän riippusilta on tästä hyvä esimerkki.

Viides pieni suuri asia. Annetaan positiivinen palaute hyvästä työstä. Heti alkuun annan tunnustuksen hyvistä töistään, ripeydestään ja tehtäväänsä omistautumisestaan. Kiitos kaupungin puutarhuri Suvi Isosävi ja maaseutujohtaja Katariina Pylsy tähän asti tekemästänne työstä. Innostus, myönteisyys ja asioihin paneutuminen olkoon kunniassa jatkossakin.

Lopuksi toivon, että eripuralle ei anneta nyt vähäisimmässäkään määrin tilaa. Helpot päätökset on jo tehty, edessä on vain vaikeita. Erityisesti vaikeina aikoina olemme me suomalaiset löytäneet toisemme. Tukeneet ja auttaneet, myös toivoneet ja uskoneet. Pitäkäämme pienistä huolta jatkossakin, jotta he jonain päivänä voivat tehdä suuria.

Jätä kommentti