Nuorisopassin löytänyt nyt noin puolet Sastamalan yläkoululaisista – “Edelleen tuntuu, ettei ole tavoittanut kaikkia nuoria”

Liikunta- ja nuorisopalvelupäällikkö Tiina Haronoja esittelee Nuorisopassia. Arkistokuva / Pauliina Vilenius.

Noin puolet Sastamalan 7.-9. luokkalaisista on löytänyt viime vuonna pilotoidun Nuorisopassin.

Liikunta- ja nuorisopalvelupäällikkö Tiina Haronojan mukaan joulukuuhun 2020 mennessä kännykkäsovelluksena toimivaan passiin oli tuotu noin 690 oppilaan tiedot, joista aktiivisia käyttäjiä oli 49 prosenttia.

Käyttäjämääriä pystytään seuraamaan reaaliaikaisesti, ja samalla voidaan vertailla miten eri-ikäiset ja eri koulujen oppilaat ovat passia käyttäneet.

Loppuvuodesta eniten etuja käytettiin lokakuussa, 326. Se on merkittävästi enemmän kuin syyskuun 9 käytettyä etua. Marraskuussa etuja käytettiin 42, joulukuussa ainoastaan 2.

Haronoja huomauttaa koronarajoitusten vaikuttaneen joihinkin etuihin, kun toimintaa ei pystytty järjestämään suunnitellusti.

“Kaikki edut eivät myöskään näy tilastoissa, sillä Nuorisopassilla voidaan myös markkinoida tapahtumia ja tilaisuuksia, joista ei kirjaudu merkintää passiin.”

Paljon etujen tarjoajia

Suosituimmat edut ovat tähän mennessä olleet Vinkin kuntosali, leffa- ja uimahalliliput, välipalaedut kouluilla ja nuorisotiloilla sekä VuoriSportin lajikokeilut.

Marras- ja joulukuussa kokeilussa oli myös bussilippuetu Äetsän koululta Keikyän ja Pehulan suuntaan. Tämä etu hyödynnettiin kolme kertaa.

Haronoja toteaa, että Nuorisopassin käyttöön ollaan kaupungin päässä tyytyväisiä, mutta edelleen tuntuu siltä, ettei se ole tavoittanut kaikkia nuoria.

“Passin markkinointiin täytyy panostaa jatkossa enemmän. Yhteistyötä tehdään muun muassa Pirkanmaan muiden Nuorisopassia käyttävien kuntien kanssa ja keskustellaan eri kuntien ideoista passin käyttöön liittyen.”

Yhteistyökumppaneiden löytäminen passin etuihin on ollut helppoa. Sastamala on ottanut passiin mukaan kaupungin omien toimijoiden lisäksi lähes kaikki innokkaat kolmannen sektorin toimijat, yrittäjät, liikennöitsijät, seurakunnat ynnä muut tahot, jotka haluavat nuorille etuja tarjota.

“Joissain kaupungeissa passiin on laitettu vain kunnan tai kaupungin omat maksuttomat toiminnat”, Haronoja toteaa.

Tavoitteena yhteinen, pysyvä väline

Alkaneelle vuodelle Sastamalan Nuorisopassiin on suunniteltu jo useita uusia etuja. Tulossa on muun muassa etäpalveluna toteutettavat kokkauskurssi, frisbeegolfkurssi, valokuvauskurssi, juoksu- ja kehonpainoharjoittelukurssit sekä lualu- ja tanssitunteja.

Jatkossa passia tullaan hyödyntämään myös yläkoululaisten personal trainer -palvelussa, jonka liikuntapalvelut käynnistää.

Liikunta- ja nuorisopalvelupäällikön  mukaan Nuorisopassi on kirjattu toimenpiteenä kaupungin talousarvioon. Nyt seurataan muun muassa käyttäjien ja eri tarjousten lukumääriä sekä ideoidaan uusia käyttömahdollisuuksia.

“Toivottavasti kaikki nuoret löytävät passin, ja siitä muodostuu meidän yhteinen pysyvä väline, jolla voidaan aktivoida ja tiedottaa nuoria vapaa-ajan toiminnasta.”

Jätä kommentti