Pahentunut koronatilanne vaikuttaa seurakunnan toimintaan – kirkkoherranvirasto palvelee etäyhteyksin tai ajanvarauksella

Tyrvään kirkko. Kuva: Alueviestin arkisto.

Sastamalan seurakunnan toiminnassa tapahtuu muutoksia tiukentuneiden viranomaisten asettamien kokoontumisrajoitusten myötä.

Kymmenen hengen kokoontumisrajoitus kiristyy kuuteen henkilöön maanantaista 8. maaliskuuta alkaen. Kirkkoherranviraston ja taloustoimiston asiakaspalvelu tapahtuu toistaiseksi puhelimitse tai sähköpostilla.

“Kun nopeaa käännettä ei ole näköpiirissä, seurakunnassa varaudutaan siihen, että kokoontumisrajoituksia tulee olemaan voimassa myös pääsiäisen ajan, koko huhtikuun ja ehkä vielä toukokuunkin. Isoja tilaisuuksia ei voitane järjestää alkukesästä, eikä mahdollisesti koko kesän aikana”, seurakunta tiedottaa.

Kirkkoherranviraston asiakaspalvelu muuttuu

Sastamalan seurakunnan kirkkoherranviraston ja taloustoimiston asiakaspalvelu tapahtuu 8. maaliskuuta  alkaen toistaiseksi puhelimitse (puh. 03 521 9090) tai sähköpostitse (kirkkoherranvirasto.sastamala@evl.fi). Tapaamiset virastossa ovat maaliskuussa mahdollisia vain erikseen sovittaessa.

Järjestely toteutetaan palveluiden turvaamiseksi ja perustuu valtioneuvoston 1. maaliskuuta tekemään päätökseen, jolla Suomi on siirtynyt toistaiseksi poikkeusoloihin merkittävästi huonontuneen koronavirustilanteen takia.

Seurakunnassa siirrytään mahdollisuuksien mukaan etätyöskentelyyn. Kaikki työntekijöiden ja hallinnon kokoukset, jotka on mahdollista pitää etänä, siirretään maaliskuun ajan pidettäväksi Teamsissa.

Seurakunnan kokoava toiminta on edelleen keskeytyksissä

Viranomaisten määräysten mukaan yleisö- ja yksityistilaisuuksien kokoontumisrajoitus kiristyy seurakunnan alueella kymmenestä kuuteen henkilöön. Aikuisten kaikki kokoava toiminta on siten käytännössä keskeytyksissä.

Messut ja jumalanpalvelukset toteutetaan radioituina, ilman läsnäolevaa seurakuntaa.
Tyrvään kirkossa ehtoollinen jaetaan messuun jälkeen alle kuudelle henkilölle kerralla. Kappeleiden Ehtoollishetkiin saa 8.3. alkaen osallistua kuusi seurakuntalaista kerralla.

Kirkollisissa toimituksissakin saisi viranomaisten ohjeiden mukaan olla enintään kuusi osallistujaa. Siunaus- ja muistotilaisuuden osalta omaisilla on mahdollisuus painavista syistä poiketa tästä ja kutsua hautajaisiin ne vainajan läheiset ja omaiset, jotka katsovat olevan perusteltua kutsua. Samoin kaste- ja vihkitilaisuuksissa kastettavan tai avioliittoon vihittävien läheiset voivat olla mukana toimituksessa.

Koronaturvallisuus edellyttää kuitenkin ehdottomasti turvavälien toteutumista ja kasvomaskien käyttämistä. Kaste- ja vihkitilaisuudet suositellaan pidettäviksi seurakunnan tiloissa.

Diakoniatyöntekijät tavoittaa puhelimen tai sähköpostin kautta. Ruoka-avun antamista jatketaan. Kotikäyntien osalta noudatetaan harkintaa ja korostettua varovaisuutta. Laitoskäyntejä tehdään vain laitoksen pyynnöstä, laitoksen ohjeistuksen mukaan.

Lasten ja nuorten toiminta

Kokoontumisrajoitusten kiristykset eivät koske alle 12-vuotiaiden harrastustoimintaa. Päiväkerhojen ja kouluikäisten lasten kerhojen kokoontumiset voivat jatkua tammi-helmikuun tapaan.

Yli 12-vuotiaiden kokoontumisissa on sovellettava kuuden hengen kokoontumisrajaa. Viranomaisten ohjeiden mukaan yli 12-vuotiaiden ryhmät voivat kokoontua Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiukkoja turvallisuusohjeita noudattaen.

Rippikouluryhmät kokoontuvat talvella jokainen oman suunnitelmansa mukaisesti. Osa kokoontumisista toteutetaan etänä ja osa talven kokoontumisista on niin, että ryhmä jaetaan viranomaisten edellyttämällä tavalla pienempiin, nyt maaliskuussa korkeintaan kuuden rippikoululaisen ryhmiin. Kevättalven leirijaksot toteutetaan viranomaisilta saatujen ohjeiden mukaisesti ja konfirmaatiomessut pidetään maaliskuussa ja huhtikuussa huomattavan sovelletusti.

Jätä kommentti