Ei oo mua, on vaan me – “Menestyvä urheiluseura voi tehdä paljon hyvää”

Arto Satonen. Kuva: Satosen pressikuvamateriaalia.

VaLePa voitti viime viikolla kuudennen Suomen mestaruuden. Lentopalloherruus on iso asia sastamalalaisille. Hyvin monet seuraavat VaLePan pelejä ja tuntevat tervettä paikallisylpeyttä. On yksi asia, jossa me olemme Suomen paras. VaLePan faneille, ovat he sitten pieniä tai isoja, kyse on todella isosta asiasta. Korona-aikana sen voi havaita seuraamalla sosiaalista mediaa.

Urheilumenestys on iso asia, koska se tuo monelle mielihyvää. Se on erityisen tärkeää silloin, kun muuten on vaikeaa. Itsenäinen Suomi juostiin 1900-luvun alkuvuosina maailmankartalle. Onnistuneet olympiakisat 1952 antoivat koko maailmalle Suomesta kuvan nopeasti kehittyvänä länsimaana, joka oli noussut sodan raunioilta. Vuoden 1995 jääkiekon maailmanmestaruus nostatti Suomessa kansallistunteen äärimmilleen ja oli positiivinen asia myös taloudelle.

Paikallisesti VaLePan ensimmäinen Suomen mestaruus vuonna 2012 oli valtava tapahtuma. Silloin saavutettiin voitto, jota suurin osa meistä ikänsä mukana olleista ei uskonut koskaan näkevänsä. Salossa ratkaisevan pelin jälkeen sadat VaLePa fanit halailivat toisiaan vielä pitkään sen jälkeen, kun pelaajat olivat jo lähteneet. Vammalan tori kävi pieneksi kultajuhlissa, kun paikalla oli tuhansia juhlijoita.

Kuudes mestaruus ei toki ole yhtä valtaisa juttu, kuin ensimmäinen, vaikka urheilullisesti niissä on paljon samaa. Molemmat voitettiin ratkaisevassa ottelussa vieraskentällä altavastaajan asetelmasta käsin. Molemmissa joukkueissa oli paljon pelaajia, jotka eivät olleet aikaisemmin pelanneet finaaleissa, mutta onnistuivat ratkaisevilla hetkillä. Molemmissa joukkueissa avainrooleihin nousivat pelaajat, jotka olivat kehittyneet huipputasolle juuri VaLePassa.

VaLePa on paljon muutakin kuin huippu-urheiluseura. VaLePa on harrastajamäärältään Suomen suurimpia junioriseuroja, jonka kautta lahjakkaimmat ovat saaneet lentopallosta myös ammatin. Tärkeintä on kuitenkin se, että hyvän harrastuksen kautta moni nuori on saanut arvokkaita eväitä elämään.

VaLePa on jatkossa yhdessä muiden sastamalaisten urheilu- ja kulttuuriyhdistysten kanssa tärkeässä roolissa, kun koulujen iltapäiväkerhoja kehitetään ja jokaiselle lapselle halutaan antaa mahdollisuus ainakin yhteen tavoitteelliseen harrastukseen vanhempien varallisuudesta riippumatta.

VaLePan pitkäaikainen vaikuttaja Mauri Esko määritteli VaLePan arvoiksi ” ei ole mua, on vaan me” ajatuksen alle arvostuksen vastustajia kohtaan, kunnioituksen faneja ja tukijoita kohtaan, sekä nöyryyden lajin haastavuutta kohtaan. Se ei kuitenkaan tarkoita nöyristelyä. VaLePa on myös tarjonnut pelitapahtumia ja arjen elämyksiä esimerkiksi lapsille ja omaishoitajille, sekä tehnyt yhteistyötä dementiakodin kanssa.

Maailmalla suuret urheiluseurat ottavat koko ajan entistä suurempaa roolia yhteiskunnassa. Hyväntekeväisyys on keskeinen osa valioliigaseurojen toimintaa. Köyhissä oloissa kasvanut MANUn hyökkääjä Marcus Rashford käynnisti kampanjan köyhien perheiden lasten ruokailun järjestämisestä koulujen loma-aikana; sai mukaansa valtavan määrän lahjoittajia ja lopulta myös Iso-Britannian hallituksen. Suomessa Kiira Korpi on saanut aikaan vahvan liikkeen eettisen valmentamisen puolesta.

Urheilumenestys saa aikaan suuria tunteita ja siksi myös urheilijat ovat merkittäviä mielipidevaikuttajia. Menestyvä seura voi tehdä paljon hyvää. VaLePa on tehnyt pitkään hyviä asioita sekä kentällä, että kentän ulkopuolella. Tästä on hyvä jatkaa.

Jätä kommentti