LHJ:n risupäivästä risuviikko – Sastamalan jäteasema ottaa ensi viikolla puutarhajätteet vastaan maksutta

Ensi viikolla on hyvä hetki siivota pihansa puutarhajätteestä. Arkistokuva: Pixabay.

Nyt on otollinen aika laittaa puutarhansa kevätkuntoon. Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n jäteasemat ottavat nimittäin ensi viikolla puutarhajätteet vastaan maksutta.

Risuviikolla 3. – 8. toukokuuta otetaan vastaan ilmaiseksi kotitalouksien henkilöautolla, henkilöauton peräkärryllä tai pakettiautolla tuomat risu- ja puutarhajätekuormat. Suuremmista punnittavista kuormista ja yritysten eristä peritään maksu normaalisti hinnaston mukaisesti.

Loimi-Hämeen Jätehuollon risuviikot pidetään jäteasemilla nyt toista kertaa. Aiemmin pidetty ilmainen risupäivä muuttui viime syksyllä koronavirustilanteen myötä risuviikoksi, kertoo palvelupäällikkö Anne Sjöberg.

”Halusimme välttää suurten asiakasvirtojen keräämisen yhdelle päivälle ja laajentaa vastaanottoa viikon mittaiseksi. Saimme risuviikosta runsaasti hyvää palautetta asiakkailta ja päätimme jatkaa käytäntöä myös tänä keväänä.”

Risut ja puutarhajätteet käsitellään eri tavoin. Sjöbergin mukaan risut haketetaan ja puutarhajäte päätyy kompostoitavaksi.

”Tämän vuoksi jäteasemilla on eri purkupaikat näille jätteille. Tämä kannattaa muistaa jo kuormaa tehtäessä. Vaikka asiakkaalla on kyydissään maksuton jätekuorma, pitää edelleen muistaa ilmoittautua myös jäteaseman hoitajalle.”

Anne Sjöberg huomauttaa, että normaalistikin risukuorman tuominen jäteasemalle on kohtuuhintaista, sillä veloitus peräkärrykuormasta on kolme euroa.

Myös vieraslajeja voi toimittaa asemille

Risuviikon ajan jäteasemat ottavat maksutta vastaan myös vieraslajit.

”Näiden osalta oleellista on pakata ne tiiviisti muovipussiin ja jäteasemalla heittää ne sekajätelavalle. Vieraslajit käsitellään polttamalla ne jätevoimalaitoksessa, jotta niiden leviäminen voidaan estää. Yleisimmät vieraslajit, joita viime vuosina on asemille tuotu, ovat jättiputki ja jättipalsami”, kertoo vaakavastaava Heta Nurmi.

Kahden viime vuoden aikana asemilla on vastaanotettu myös kurtturuusua ja komealupiinia. Nurmen mukaan kurtturuusun hävittäminen kotipihoilla on hankalampaa juurakon vuoksi.

”Mikäli poistamisessa pensaat on kaivettu ylös koneellisesti juurineen, niin nämä on otettu vastaan sekajätteenä vain isommilla jäteasemilla.”

Risuviikolla jäteasemat palvelevat myös lauantaina 8. toukokuuta.

Jätä kommentti