Kuuman kesän vaalihuuma – “Aina on parempi rakentaa kuin repiä”

Vireät kylät vahvistavat myös Sastamalan keskustan elinvoimaa, kirjoittaa keskustan valtuutettu ja ehdokas Tarmo Seppä. Arkistokuva. 

Kesäkuun kuntavaalit käydään sekä poikkeukselliseen aikaan että poikkeuksellisissa oloissa. Ehdokkaatkin asettelevat lähtötelineitään kampanjalle epätietoisina siitä, saavuttaako viesti poliittisesta sanomasta äänestäjiä lainkaan.

Varmaa on, että haastavat ajat ovat kunnilla edessä. Ei riitä se, että valtio on avokätisesti pönkittänyt kuntien taloutta koronan takia. Tulevaisuus ei tule olemaan ruusuinen. Valtionavut putoavat lähivuosina, koska talouskurimus iskee päälle koko voimallaan. Pitää myös muistaa, että mahdollinen sote-ratkaisu vie kuntien veropohjasta valtaosan, vaikka toisaalta menoja siirtyykin isommille hartioille.

Mahdollisen soten syntyminen on vielä epävarmaa, mutta sen todennäköinen sisältö tuntuu jäytävän asiantuntijoita. Viittaan tällä Pirkanmaalla vellovaan keskusteluun hankkeen demokraattisuuden osalta (päätösvalta siirtyy Tampereelle) sekä PSHP:n julkisista yhtiöistä käytyyn keskusteluun. Tarkoittaa sitä, että miten hyvin nämä yhtiöt (sydänkeskus, Coxa ja Fimlab) nyt toimivat ja miten korkea on niiden asiakastyytyväisyys.

Olen itsekin ihmetellyt vallitsevaa hallinnollista uudistamisvimmaa. Maajussina voin sanoa, että en laittaisi lypsävää lehmääni lahtiin mistään hinnasta. Hallinnollisilla uudistuksillakin on aina se toinenkin, harmaampi, puoli.

Sastamalan väkiluku on laskenut huimaa vauhtia jo vuosien ajan. Sen taustalla on kaupungin heikkenevä huoltosuhde. Lapsia syntyy melkein puolta vähemmän, kuin 10 vuotta sitten, ja lapsiperheiden muuttoaalto ei ole yltänyt Sastamalaan saakka. Sijaintimme on liian kaukana Tampereesta.

Toki Häijää on kohtuullisen matkan päässä, ja sinne kaupunki onkin panostanutkin viime aikoina. Toiveissa on, että sinne lähivuosina maaseutubuumin vauhdittamana saataisiin sekä ihmisiä että myös työllistäviä yrityksiä. Tämä taas säteilee alueen palvelurakenteeseen, kuten kouluasioihin.

Sastamalan keskustan alue taas on viime aikoina huolestuttavasti hiljentynyt, ja palveluiden painopiste on siirtynyt kohti etelää. Keskustan kehittäminen vaatiikin tulevalta valtuustolta päätöksiä. En voi vielä ottaa kantaa mahdollisiin vaihtoehtoihin, koska vaalilupauksia ei voi antaa.

Silti uimahalli nousee taas esille. Sen rakentaminen on kuitenkin kaksipiippuinen juttu. Työllistämisvaikutus ei ole kovin suuri, ja muukin vaikutus epävarmaa. Kulut tulevat rasittamaan käyttötaloutta, ja ne pitää kattaa. Itse olen hyvin epävarma kannastani, mikäli asia nousee esille tulevalla vaalikaudella. Ja jos olisin siis asiasta päättävien joukossa.

Sastamala on iso maaseutukaupunki vailla vertaa. Se pitää nähdä vahvuutena, ei heikkoutena. Kauniit kylät ja vanhat kuntataajamat seuraavat toistaan. Toivon, että kylien asukkaat osoittaisivat omalla aktiivisuudellaan niiden vetovoiman tärkeyden. Kaupunkia ei aina voi pyytää apuun, vaikka sen pitääkin olla edellytysten luojana. Faktaa myös on, että vireät kylät vahvistavat myös Sastamalan keskustan elinvoimaa.

Maaseutuyrittäjyyskin on tärkeä asia, jota ei saisi jättää unholaan. Maajussitkin ovat yrittäjiä, ja he tekevät kaikkensa maaseudun elinvoiman eteen. Osa heistä on todellisia ideanikkareita. Siis voimavara kaupungille, ei suinkaan voimahukka.

Pyrin valtuustoon pohjoisimmasta kaupunginosastamme, ja olen iloinen siitä, että budjettiin saatiin rahat uuteen Suodenniemen monitoimihalliin. Siihen tarvittiin vanhan urheilutalon remontin monivuotinen siirtyminen ja lopulta käyttökielto. Peruspalvelut täällä ovat olleet uhan alla, joten mainittu päätös on sitäkin merkittävämpi. Väkiluku onkin kääntynyt nousuun, ja uskonpa hyvinkin, että se ei jää tilastoharhaksi.

Peruspalvelut kaikkialla ovat tietysti tärkeitä, mutta niiden tuottamistavoista pitää voida keskustella. Aina niihin ei tarvita edes kalliita seiniä. Tekevät kädethän meitä palvelevat. Tämä on tärkeätä tietää silloin, kun budjettikuria tarvitaan.

Uusi valtuustokausi lähestyy, ja koronan voimat hiipuvat. Paluu uuteen normaaliin alkaa. On hyvä hetki toivoa, että uudesta valtuustosta tulisi aidosti rohkea ja yhteistyökykyinen. Aina on parempi rakentaa, kuin repiä. Olkoon tämä tulevien kuntapäättäjien tärkein muistisääntö.

Tarmo Seppä
valtuutettu ja valtuustoehdokas (kesk)

Jätä kommentti