Henkilökohtainen palvelu ja positiivinen meininki ovat EK-Tilien valtti

Kaisa Kiviranta ja Helena Karppelin.

Sastamalan Vammalassa toimiva EK-Tilit Oy sai reilu vuosi sitten alleen vahvemmat hartiat, kun Homeros Oy osti sen koko osakekannan. Mikä kauppojen jälkeen muuttui?
”Ei mikään”, vastaavat Homeros Oy:n toimitusjohtaja Helena Karppelin ja EK-Tilien Sastamalan toimiston toimistovastaava, yritysneuvoja Kaisa Kiviranta.
”Toimintatavat ja tutut ihmiset ovat säilyneet, ja olemme edelleen pieni mutta palveleva toimisto. Pieni toimija ei kuitenkaan yksin pysy kehityksessä mukana: halusimme taustavoiman, kun vastassa ovat isot ketjut. Yhdistyminen oli helppoa, sillä yritysten toimintatavat ja kulttuuri ovat hyvin samanlaiset. Nyt voimme vastata tulevaisuuden tuomiin mahdollisuuksiin entistä paremmin”, naiset summaavat.

Vaikka Homeros tarjoaa paremman tuen EK-Tileille, on sekin perheyhtiö. Toimistoja on pian kuusi ja työntekijöitä yhteensä 65. Helena Karppelin kertoo, että Homeroksen organisaatio on matala. Yhteistyötä tehdään paljon, eikä yhtiöllä ole johtajaa korkealla. Työn laadun takaavat prosessit, jotka on jaoteltu esimerkiksi taloushallintoon ja asiantuntijapalveluihin.
”Jokaisella prosessilla on oma vastuuhenkilönsä ja jokaisella toimistolla vastaavansa. Laatu pysyy, kun asiat ovat hallinnassa”, toimitusjohtaja näkee.

Työtä tilitoimistossa Karppelin ja Kiviranta kuvailevat palkitsevaksi, eikä ainakaan tylsäksi. Heidän mukaansa perinteinen, ehkä kuivakin kuva kirjanpitäjistä joutaisi jo romukoppaan.
”Konsernilla on tällä hetkellä 1645 aktiivista asiakasta. Siihen mahtuu hyvin erilaisia asiakkaita ja erilaisia tilanteita, ja hyvin paljon asiakaspalvelua. Nykyään tällä alalla kaivataan ulospäinsuuntautuneita tekijöitä – ja meillä vähän hulluja, että sopeutuu porukkaan”, naiset nauravat.

Sastamalan toimistossa asiakkaita palvelee 11 taloushallinnon asiantuntijaa. Työsuhteet ovat pitkiä ja henkilöstö viihtyy.
”Työvoimaa koulutetaan koko ajan. Vielä ei ole tullut vastaan sellaista koulutusta, johon emme olisi kannustaneet osallistumaan. Kouluttautuminen takaa sen, että osaamme palvella asiakkaita mahdollisimman hyvin.”
Asiakkaille EK-Tilit tarjoaa henkilökohtaista palvelua. Jokaisella yrityksellä on oma vastuukirjanpitäjänsä ja hänellä varahenkilönsä.
”Asiakas tuntee oman kirjanpitäjänsä. Pyrimme siihen, että asiakasta on aina vastassa se tuttu henkilö”, sanoo toimistovastaava Kiviranta.
Pitkät asiakassuhteet nostavat esiin inhimillisen puolen papereiden ja numeroiden pyörittämisen takana.
”Asiakkaisiin kiintyy. Sitä iloitsee, kun heillä menee hyvin ja murehtii, jos on harmia”, Kiviranta jatkaa ja muistuttaa, että yhteistyösuhde on aina täysin luottamuksellinen.

EK-Tilit Oy henkilöityy yhä vahvasti yrittäjäneuvos Erkki K. Mäkiseen, joka johti yritystä ja sen edeltäjää, Vammalan Tilitoimistoa vuosia. Nykyään Mäkinen kuuluu Homeroksen hallitukseen.
Helena Karppelin kertoo, ettei mies ole enää mukana operatiivisessa toiminnassa, mutta on yhä tuttu kasvo toimiston arjessa.
”Erkillä on sellainen kokemus alalta, jota harvalla on. Kyllä me muut ammennamme hänen tietotaidostaan hyvin usein.”

Yritysneuvonnalla iso rooli

Perinteisten taloushallintopalveluiden lisäksi EK-Tilit Oy tarjoaa yritysneuvontaa aloittaville ja juuri toimintansa aloittaneille yrittäjille. Yritys on mukana esimerkiksi Pirkanmaalla toimivassa Yrittäjyysbuusti-hankkeessa, jota rahoittavat yhdessä työ- ja elinkeinoministeriö, Pirkanmaan ely-keskus sekä Pirkanmaan TE-toimisto.
”Tänä syksynä käynnistyi Yrittäjyysbuusti 3.0 eli kolmas kausi. Näinä kahtena vuotena, jotka olemme olleet mukana, on neuvontaa annettu noin sadalle yrittäjälle. Palaute on ollut positiivista ja yrittäjät olleet tyytyväisiä”, Kaisa Kiviranta kertoo.
EK-Tilien Yrittäjyysbuustissa tuottama neuvonta on monipuolista. Asiantuntijoiden avustuksella voidaan laatia liiketoimintasuunnitelma tai starttirahahakemus tai arvioida liiketoiminnan kannattavuutta laskelmien avulla. Yrittäjyysbuustin kautta palvelut ovat asiakkaille maksuttomia, mistä palvelun tarjoajat ovat myös saaneet kiitosta.
EK-Tilit on palveluntuottajana mukana myös Elyn yritysten kehittämispalvelussa.
Yrityspalvelut kuvastavat Helena Karppelinin ja Kaisa Kivirannan mukaan hyvin sitä muutosta, jonka tilitoimistoala on käynyt vuosien varrella läpi.
”Pelkkä kirjanpito on laajentunut asiantuntijuuteen ja neuvontaan, joilla on nyt iso rooli päivittäisissä toiminnoissa.”