Jukka Tuori: “Turpeen jatkosota alkamassa, nyt ei pidä antautua!”

Turvesuo. Kuva: Etelä-Pohjanmaan ely-keskus.

Kansalaiset maalla ja kaupungissa kauhistelevat turpeen saamaa käsittämätöntä kohtelua. Turpeesta ja turvepelloista on tehty vihreiden toimesta syyllinen kaikkeen. Energiaturpeen tuotanto tuhottiin jo näyttävästi poliittisella manööverillä ja nyt on meneillään vaihe kaksi.

Hyökkäystä johdetaan nyt Brysselistä. EU:ssa on voimia, jotka haluavat kieltää turpeen käytön kokonaan, myös kuivikkeena, kasvualustana ja aktiivihiilisuodatinten valmistuksessa. Tästä kirjoitettiin MT:ssä 17.9.2021. ”Sylttytehdasta” ei tarvitse kaukaa hakea. Hyökkäystä johtaa vihreiden meppi Ville Niinistö.

Niinistö on hankkinut päävastuun EU-parlamentissa Lulucf- asetuksen valmistelusta. Turve pyritään EU:ssa määrittämään taksonomiasäädöksissä ei-kestäväksi. Tällainen pikavalmistelu on tietysti tosi vaikea suomalaisille yleispoliitikoille eduskunnassa ja Brysselissä. Ollaan sormi suussa, kun pitäisi toimia.

Niinistön toimi on täysin puoluepoliittinen! Tässä tarvitaan myös oppositiopuolueiden ryhdistäytymistä. On maallikolle täysin käsittämätöntä, että eduskunnan 200 kansanedustajasta vai Sari Essayah taistelee kotimaisen maa- ja metsätalouden puolesta rohkeasti.

Kotimaisella kuivike- ja kasvuturpeelle ei ole todellisia vaihtoehtoja. Tai on yksi vaihtoehto. Turpeen tuonti Venäjältä. Tuonti on jo alkanut. Toki yksi Luken asiantuntia ehätti jo kertomaan täysin virheellisesti, että hyviä turpeen korvaajia kuivikkeena kotieläintaloudessa ovat hiekka, sahanpuru ja olki.

Kuiviketurve on ylivoimainen alusta kotieläintaloudessa. Se on hygieeninen, lämmittävä. Turve sitoo nesteet ja ravinteet itseensä. Turvelanta on erinomainen lannoite ja maanparannusaine. Yhtä loistava tuote on kasvuturve. Sen käytön kieltäminen vahingoittaa laajasti puutarha- ja taimituotantoa. Myös miljoonilla ryytimailla, kotipihoilla ja palstoilla käytetään turvepohjaisia maanparannusaineita.

On täysin järjenvastaista kieltää kotimaisen kuivike- ja kasvuturpeen käyttö. Turve on luonnontuote. Se on 100 prosenttisesti kierrätyskelpoinen. Mitä tästä vihreiden operaatiosta seuraa? Suomen turvetuotannon lopettamisella ei ole vaikutusta maapallon ilmastonmuutokseen. Vaikutus on sen sijaan merkittävä elinkeinotoimintaan Suomessa.

Jukka Tuori

agronomi, MMM

Huittinen

Jätä kommentti