“Ihan poikkeuksellinen tilanne” – Kiinnostaako vaikuttaminen? Nuorisovaalien ehdokasasettelu on käynnissä

Veeti Pyhältö on Sastamalan nuorisovaltuuston puheenjohtaja vielä hetken. Hänen mukaansa valtuusto on opettanut kompromissien tekemistä. Kuva: Minna Isotalo.

Sastamalan nuorisovaalien ehdokasasettelu on käynnissä. Ehdokkaaksi voi tämän viikon sunnuntaihin 28. marraskuuta mennessä asettua 13-18-vuotias sastamalalainen, ja vaaleilla valitaan 21-jäseninen nuorisovaltuusto kaksivuotiseksi toimikaudeksi 2022-2023.

”Jos kunnallinen päätöksenteko ja vaikuttaminen yhtään kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti asettua ehdolle”, kannustaa Sastamalan nuorisovaltuuston nykyinen puheenjohtaja Veeti Pyhältö.

Vammalan lukiossa opiskeleva 17-vuotias Pyhältö istuu valtuustossa nyt toista kauttaan ja aikoo asettua ehdolle tulevissakin vaaleissa.

”Olen kokenut homman tosi mielenkiintoisena ja oppinut paljon asioiden hoitamisesta.”

Mitä nuorisovaltuuston puheenjohtaja ajattelee siitä, että poliittisten nuorisojärjestöjen piikkipaikoilla on tällä hetkellä peräti kolme sastamalalaista – Ida Leino, Miko Bergbom ja Aleksi Sandroos. Voiko se johtua juuri aktiivisesta nuorisovaltuustosta?

”Ehdottomasti. Sastamalassa nuoria todella kuunnellaan, ja valtuutetuilla on puhe- ja läsnäolo-oikeus kaikissa kaupungin toimielimissä ja lautakunnissa. Se on ihan poikkeuksellista”, Pyhältö toteaa.

Puheenjohtajan mukaan erityisen huomionarvoista on, että nuorisovaltuustolla on edustaja kaupunginhallituksessa.

”Tämä toteutui Sastamalassa ensimmäisten joukossa Suomessa. Tilanne muissa kunnissa on jo hieman parempi, mutta kaikkialla hallituspaikkaa ei vieläkään ole.”

Lähiaikoina nuorisovaltuuston ääntä on kuultu muun muassa Kaalisaaren uuden hyppytornin suunnittelussa. Vuosittainen iso ponnistus on ikärajaton Sykerock, jonka koronavirus lauantaina muutti live-elämyksestä striimatuksi tapahtumaksi.

”Toki päätös harmitti, mutta koronatilanteen vuoksi se oli välttämätöntä. Striimauksessa oli yli 1000 avauskertaa, mihin olemme oikein tyytyväisiä.”

Nuorisovaalit 2021

  • Vaaleilla valitaan 21-jäseninen Sastamalan nuorisovaltuusto toimikaudeksi 1.1.2022 – 31.12.2023.
  • Ehdokkaaksi voivat asettua sastamalalaiset 13-18-vuotiaat. Äänioikeus on samanikäisillä sastamalalaisilla sekä Sastamalassa opiskelevilla 13-18-vuotiailla nuorilla.
  • Ehdokasasettelun päätyttyä äänestyspaikkoja ovat yläkoulut ja Muistolan koulu, toisen asteen oppilaitokset sekä nuorisotilat.
  • Vaalitulos julkaistaan joulun alla, 21.12.2021.

Sastamala on nuorisovaltuustomyönteinen kunta:

Nuorisovaltuustomyönteinen kunta: Sastamalan ja Punkalaitumen sertifikaateille jatkoaikaa

Jätä kommentti