”Oireita on useilla henkilöillä” – Perhekeskus, labra ja muistihoitaja evakkoon Huittisissa

Huittisten terveyskeskuksen vanhassa, kaksikerroksisessa osassa on todettu kesällä tehdyssä kuntokartoituksessa sisäilmaongelmia.

Huittisten terveyskeskuksen vanhassa, Risto Rytin kadun suuntaisessa osassa, on todettu sisäilmaongelmia, joiden vuoksi siellä olevat toiminnot siirtyvät väliaikaistiloihin. Tilojen riskitason katsotaan olevan sellaisella tasolla, että riskien poistamiseksi on toimittava välittömästi.

Huittisten kaupungin tekninen johtaja Ulla Ojala kertoo, että tilojen tilannetta lähdettiin selvittämään henkilöstöltä tulleiden sisäilmailmoitusten perusteella.

”Ensimmäinen ilmoitus tuli lokakuussa 2020 ja sen jälkeen työterveys teki henkilökunnalle kyselyn, josta selvisi, että oireita on useilla henkilöillä. Keväällä teimme päätöksen, että terveyskeskuksen vanhaan osaan tehdään sisäilma- ja kosteustekninen tutkimus”, hän taustoittaa.

Marraskuun puolivälin jälkeen saadussa kuntotutkimusraportissa todetaan, että terveyskeskuksen vanhassa osassa haitallinen altistuminen on erittäin todennäköistä.

”Ongelma on todennäköisesti saanut alkunsa siitä, että rakenteet ovat päässeet kastumaan rakennuksen korotuksen yhteydessä 50-luvulla. Rakennuksen ulko- ja väliseinät ovat hyvässä kunnossa, mutta eristeet ovat saaneet kosteutta ja lähteneet pilaantumaan”, Ojala kertoo.

Koska altistumisriskiä pidetään tiloissa korkeana, toiminnot siirtyvät väistötiloihin.

”Lähtökohta on, että työtilojen pitää olla terveelliset ja turvalliset, joten uusiin tiloihin siirrytään mahdollisimman nopeasti”, Ojala kertoo.

Terveyskeskuksen pihalle tulossa siirtorakennus

Perhekeskus muuttaa vuoden 2022 loppuun asti Attendo Oy Iltatuulen B-osaan.

”Tässä mielessä meillä kävi hyvä tuuri, että sopivat tilat sattuivat olemaan tyhjillään”, Ojala sanoo.

Terveyskeskuksen toiminnot, kuten laboratorio, muistihoitaja ja hoitotarvikejakelu pyritään sijoittamaan toiseen tilaan terveyskeskuksen sisällä tai terveyskeskuksen keskustan puoleiselle parkkipaikalle tulevaan siirtorakennukseen.

”Jos lupa-asiat ja pohjat saadaan nopeasti kuntoon, siirtorakennuksen tilat ovat käytössä jo tammikuun loppupuolella”, Ojala ennustaa.

190 neliön suuruiseen siirtorakennukseen on mahdollista sijoittaa kymmenkunta toimistohuonetta.

”Vielä ei ole tehty päätöstä siitä, miten toiminnot sijoitetaan, mutta itse näkisin niin että esimerkiksi laboratoriolle tulee löytää tilat terveyskeskuksen sisältä”, Ojala sanoo.

Siirtorakennuksesta ja sen pohjatöistä sekä vuokratiloista kertyvät kustannukset ovat ensi vuoden osaltaS noin 250 000 euroa.

Soteuudistus hämmentää kiinteistöpakkaa

Terveyskeskuksen vanhan osan sisäilmaongelmat ovat ilmenneet nopeasti ja varsin yllättäen.
Tiloihin tehtiin pintaremonttia vain kolmisen vuotta sitten Perhekeskuksen muuton yhteydessä, eikä ongelmia Ojalan mukaan ollut vielä silloin havaittavissa.

”Nyt meillä on oikeastaan kolme vaihtoehtoa. Tiivistyskorjaukset ovat varsin kalliita ja antavat rakennukselle lisäaikaa vain viidestä viiteentoista vuotta. Kattava peruskorjaus tulee kalliimmaksi kuin uuden rakentaminen, sillä siinä joudumme tekemään myös massiivisen purkutyön. Kolmas vaihtoehto on, että rakennamme kokonaan uuden tilan.”

Päätöstä hankaloittaa entisestään soteuudistus, sillä tulevaisuudessa hyvinvointialue vuokraa kunnan omistamat toimitilat käyttöönsä.

”Tämän takia asiassa edetään nyt askel kerrallaan, tarkkaan harkiten”, Ojala sanoo.

Tekninen johtaja ennakoi, että viimeistään kesän korvalla kaupungilla on jonkinlainen suunnitelma, miten tilojen kanssa edetään.