Valtuusto vaatii: Terveyskeskusrakennuksen tulevaisuus linjattava toukokuun loppuun mennessä

Huittisten terveyskeskuksen vanhassa, 2-kerroksisessa osassa on todettu kesällä tehdyssä kuntokartoituksessa sisäilmaongelmia.

Huittisten kaupungin vuoden viimeinen valtuuston kokous siirrettiin koronatilanteesta johtuen pikavauhdilla kaupungintalon valtuustosalista väljemmille vesille Risto Ryti -saliin. Vaikka valtuutetut jäivät tänäkin vuonna ilman joulupuuroa, riitti vielä joulukiireidenkin keskellä virtaa aktiiviselle keskustelulle.

Asialistalta mielipiteitä herättivät sekä terveyskeskuksen vanhan osan sisäilmaongelmat että Anni Tormaksen (kok) vaalikelpoisuus. Valtuutetut hyväksyivät yksimielisesti terveyskeskuksen väliaikaistiloista kertyvät kustannukset, mutta samassa yhteydessä ilmeni selkeä huoli evakkoon joutuvien toimintojen säilymisestä Huittisissa vielä hyvinvointialueuudistuksen alkaessa.

Keskustelun käynnisti Aarno Korpela (sdp), joka oli huolissaan kaupungin kiinteistöjen kunnossapidosta. Hän kaipasi rakennuksille entiseen malliin nimettyjä talonmiehiä. Tämän jälkeen keskustelu siirtyi sisäilmaongelmista kärsivän terveyskeskuksen tulevaisuuteen.

”Mielestäni ainut oikea ratkaisu on purkaa koko palatsi pois. Sen peruskorjaaminen tulee niin kalliiksi, että samalla rahalla rakennetaan jo kokonaan uusi terveyskeskus”, Mikko Kaunisto (vas) aloitti.

Kaunisto piti tärkeänä, että nyt evakkoon joutuvat palvelut saadaan palautettua takaisin terveyskeskuksen alueelle.

”Jos terveyskeskuksen palveluita lähdetään nyt hajauttamaan ympäri kaupunkia, siitä ei seuraa muuta kuin että uusi päättävä elin eli aluevaltuusto tulee tekemään päätökset puolestamme ja palvelut on hetken päästä hajautettu ympäri Satakuntaa”, hän ennakoi.

”Yritämme selvitä”

Ketteryyttä päätöksentekoon peräänkuulutti myös Joonas Immonen (kesk).

”Siinä vaiheessa, kun sote-palvelut siirtyvät, Satakunnassa aletaan katsoa niitä kiinteistöjä, jotka ovat huonossa kunnossa ja palveluja, jotka on järjestetty huonosti. Jos meillä ei täällä Huittisissa ole silloin yhtenäistä, järkevää ratkaisua siitä, miten esimerkiksi Perhekeskuksen tilat on järjestetty, on pomminvarma asia, että saamme hakea niitä jatkossa Säkylästä tai Kokemäeltä”, hän uskoi.

Hannu Haapasalo (kesk) vaati, että väistöön joutuneiden toimintojen tulevaisuudelle pitää saada jonkinlainen linjaus tulevan kevään aikana.

Haapasalo teki ponnen, että kaupunki tekee toukokuun loppuun mennessä strategisen selvityksen sote-palvelujen tuottamisesta Huittisissa.

Tinja Tähtinen (kok) halusi lisätä, että strategian lisäksi suunnitelman pitää sisältää se, mitä hyvinvointivaltuustolle esitetään.

”Miten tämä meidän valtakunnallistakin huomiota saanut uudenlainen sotekeskus turvataan Huittisissa”, hän painotti.

Tekninen johtaja Ulla Ojala ei usko, että vaikka kaupunki saisi purkuluvan vanhalle rakennukselle, uutta ehdittäisiin rakentaa ennen hyvinvointialueiden alkamista vuoden 2023 alussa.

”Aikataulu on niin tiukka, että meidän on mentävä jollain väliaikaisratkaisulla.”

Ojala myönsi valtuutettujen yksimielisesti tukeman ponnen tuovan paineita tekniselle puolelle.

”Kouluhankekin on aika kriittisessä vaiheessa, mutta yritämme selvitä.”

 Tekeekö vaalikelvoton valtuutettu päätöksiä? 

Keskustelu Tormaksen vaalikelpoisuudesta heräsi, kun valtuusto myönsi hänelle eron sivistysvaliokunnasta. Tormas on valittu Huittisten kaupungin kirjastotoimen johtajaksi vuoden 2022 alusta.

Jukka Kivimäki (vas) kyseenalaisti, voiko kirjastotoimenjohtaja toimia myöskään valtuustossa. Asiaa on selvitetty kuntaliitosta, mutta sieltä yksiselitteistä vastausta ei ole saatu.

”Tämä on tulkinnanvarainen asia, jossa tärkeimpänä kriteerinä on ollut vastuualueen merkitys kaupungille ja hallinto-oikeus on käyttänyt tässä mittarina rahaa. Meillä tämä osuus on varsin pieni sekä sivistysvaliokunnan että koko kaupungin budjetin osalta”, kaupunginjohtaja Jyrki Peltomaa totesi.

Kaunistoa huolestutti, että tulkinnanvarainen tilanne tulee jatkossa poikimaan kuntalaisten valituksia siitä, että päätöksiä on ollut tekemässä vaalikelvoton valtuutettu, mikä puolestaan johtaa asioiden pitkittymiseen.

”En näe, että valtuuston päätökset kaatuisivat tämän takia, mutta valituksille emme tietenkään voi mitään”, Peltomaa sanoi.

Tormaksen tilalle sivistysvaliokuntaan valittiin Kristiina Noppari.

Poimintoja