”Voisi vaikka yöllä soittaa ja kuulla turvallisen äänen” – Kirkkoherra Vesa Aurénin lukema jouluevankeliumi ja puhe Joululuurissa

Kirkkoherra Vesa Aurén. Kuva: Alueviestin arkisto.

Tänä jouluna jokaisen halukkaan on mahdollista saada Sastamalan seurakunnan kirkkoherra Vesa Aurén kotiinsa lukemaan jouluevankeliumi. Hetken mahdollistaa seurakunnan viime vuonna lanseeraama Joululuuri, joka on nyt saanut hieman erilaisen muodon.

Viime joulun alla diakoni Marja Ritasen ideoimassa Joululuurissa puheluihin vastasivat seurakunnan työntekijät ja vapaaehtoiset. Soittaa saattoi kuka tahansa vaihtaakseen ajatuksia tai vaikka laulaakseen joululaulun.

”Joululuuri oli yksi korona-ajan työkaluista”, Ritanen taustoittaa.

Puheluita tuli jonkin verran, mutta ei niin, että 6-7 päivystäjää olisivat saaneet jutella jatkuvasti. Tänä jouluna Joululuuria ei haluttu unohtaa, vaan live-päivystäjien sijaan puhelinnumeron varalle keksittiin uusi idea. Nyt numerossa 03 5219 040 pyörii nauhoite, jolla Vesa Aurén lukee jouluevankeliumin ja sen päälle puheen ja toivottaa vielä soittajalle hyvät joulut.

Ritasen mukaan puhelu Joululuuriin voisi toimia hyvin vaikkapa hoitolaitoksissa. Väki kokoontuisi ruokapöydän ääreen, hoitaja soittaisi luurin numeroon ja laittaisi kaiuttimesta kirkkoherran puheen pyörimään. Vaikka kyseessä on Sastamalan seurakunnan palvelu, soittaa voi tietenkin ihan mistä päin Suomea tahansa.

”Toivottavasti myös yksinäiset ihmiset löytäisivät tämän palvelun. Voisi vaikka yöllä soittaa ja kuulla turvallisen, tutun äänen”, Ritanen kannustaa.

Kirkkoherra puhuu linjoilla näillä näkymin vuodenvaihteeseen saakka. Ritanen kertoo, että sen jälkeen luuriin nauhoitetaan mahdollisesti hartaus eri lukijan toimesta.

Vaikka Joululuurin idea oli kokeilemisen arvoinen, ei diakoni ennusta sille jatkuvuutta.

”Tosiasia on, että palvelu ei tavoita kovin monia. Saattaakin olla, että ylläpito lopetetaan vuoden alusta. Harmi, sillä luurin piti olla netittömille ihmisille yksi kanava olla yhteydessä seurakuntaan. Kaikki ideat eivät vaan aina toimi, mutta kokeilla pitää”, hän tuumaa.

Vesa Aurénin jouluevankeliumin ja puheen voi kuunnella soittamalla numeroon 03 5219 040. Linja toimii ympäri vuorokauden. 

  • vanhakoira

    Varmaan hyvä idea. Eikä vähiten sen takia, että kirkkoherralla on hyvä selkeä ääni, myös vähän huonokuuloisemman voin kuvitella kuulevan jouluevankeliumin helposti. En tiedä onko kuuluva puheääni kehittynyt hänen ”edellisessä elämässään” kuten voisi ajatella. Mutta kelpaa sitä kuunnella, kun ei tarvitse arvuutella: ”Mitähän tuo mahtoi sanoa?”

Kommentointi ei ole käytössä.