Karanteeniin asettamisesta luovutaan Pirkanmaalla

Pirkanmaalla luovutaan koronan vuoksi karanteeniin asettamisesta.

Tartuntojen lisäännyttyä on jäljitykseen kehittynyt merkittävää viivettä. Tapauksista yhä pienempi osa tulee tartuntatautiviranomaisten tietoon. Tehokkain keino estää vaikeaa tautia on väestön laajamittainen rokottaminen.

Eristys lyhenee viiteen vuorokauteen. Virus on tarttuvimmillaan 1-2 vuorokautta ennen oireiden alkua ja muutamana ensimmäisenä päivänä oireiden alettua. Viiden päivän eristyksen jälkeen henkilö voi palata töihin tai opiskeluihin, mikäli oireet ovat helpottaneet. Tällöinkin hänen tulee noudattaa yleisiä maski- ja käsihygieniasuosituksia. Oireiden jatkuessa voidaan lääkärin arvion mukaan poissaoloa tarvittaessa jatkaa sairauslomana.

Jo asetetut eristykset ja karanteenit eivät lyhene. Päätösten käsitteleminen uudelleen ei ole mahdollista.

Koronalle altistunut oireeton henkilö voi jatkaa töissään ja opiskeluissaan normaalisti. Hänen tulee välttää tarpeettomia sosiaalisia kontakteja viikon ajan altistuksen jälkeen, käyttää työ- tai opiskelupaikan kontakteissa maskia sekä noudattaa tarkasti käsihygieniaa. Mikäli ilmenee taudille sopivaa oireistoa, tulee altistuneen viipymättä omaehtoisesti eristäytyä kotiin.

Jäljitys jatkuu pääasiassa vain vakavan koronataudin riskiryhmien asumispalveluissa, hoivalaitoksissa ja terveydenhuollon yksiköissä.