Kantaaottavaa muovia ja rauhoittavaa pastellitunnelmaa – Ritirimpsussa taidetta sastamalalaisilta lapsilta ja nuorilta

Yö on Ellinoora Santaselle mieleistä aikaa. Öinen tunnelma päätyi myös hänen Ritirimpsu-näyttelyssä esillä olevaan pastellityöhönsä.

Peräti 260 työtä on esillä tiistaina Kultturitalo Jaatsilla avautuneessa taidenäyttelyssä. Tällä kertaa teoksensa seinille ovat saaneet sastamalalaiset lapset ja nuoret.

Ritirimpsu-nimeä kantavassa näyttelyssä on perusopetuksen ekaluokkalaisten, Sastamalan Opiston kuvataiteen perusopetuksen sekä Äetsän koulun opiskelijoiden töitä. Niitä rytmittävät heidän kuratoimansa teokset Sastamalan kaupungin taidekokoelmasta.

Näyttelyä voisi kuvailla vaikkapa yllätykselliseksi ilotulitukseksi, sillä värejä ja tekniikoita on paljon.

”Näyttelyssä ei ole suoranaista teemaa, vaan esillä on kaikenlaisia töitä”, toteaa taiteen perusopetuksesta opistolla vastaava Kati Juurikka.

Näyttelyn nimi, Ritirimpsu, kuvaa Juurikan mukaan paitsi monipuolista kattausta teoksia myös rikkonaista kautta taideopintojen parissa. Koronan vuoksi harrastamisessa on ollut taukoja ja poissaoloja on ollut paljon. Näyttelyä poikkeusolot eivät kuitenkaan päässeet nujertamaan.

Äetsän koululla valmistunut jätelautta herättää pohtimaan omaa muovinkulutustaan. Seitsemäsluokkalainen Vesa Hiltunen löysi joukosta jalkojensa mukaan tehdyn figuurin. Kuvassa myös kuvataideopettaja Heli Tala.

Ensimmäisen luokan oppilaat ovat päästäneet luovuutensa valloilleen toteuttamalla erilaisia teatterilavastuksia. Joukossa on myös käsiohjelmia ja julisteita.

Kuvataidetta Äetsän koululla opettava Heli Tala kertoo oppilaidensa työstäneen näyttelyyn töitä muun muassa pastellitekniikalla sekä pistein ja viivoin. Pastellitöissä oppilaiden tuli käyttää rohkeasti värejä ja tavoittaa itseään puhutteleva maisema, jossa silmä lepää ja sielu rauhoittuu.

9B-luokkaa käyvän Ellinoora Santasen työssä violetit pilvet lipuvat keltaisen kuun editse.

”Yö on itselleni mieleistä aikaa, joten halusin toteuttaa tällaisen hämärän tunnelman”, hän kertoo työstään.

Ritirimpsu-näyttelyssä on esillä peräti 260 työtä erilaisista aiheista ja erilaisin tekniikoin.

Äetsän koululla on valmistunut myös kantaaottava jätelautta, joka on syntynyt muovista. Siinä on hyödynnetty paitsi opettajien koululle Talan pyynnöstä tuomaa muoviroskaa myös oppilaiden viime vuonna Kiikan ja Keikyän valoviikoille valmistamia ja koulun ikkunalla esillä olleita läpinäkyviä ihmisfiguureita.

Hukummeko kaikki lopulta muoviroskaan? Ajatukselta ei voi välttyä, kun katsoo keskellä huonetta olevaa kasaa, josta törröttävät muoviset jalat.

Näyttelyn avajaisissa paikalla ollut joukko Äetsän koulun oppilaita myönsi, että töiden esille tuominen jännittää. Anna-Liisa Ollila kertoo taiteen olevan itselleen tärkeä kanava purkaa tunteita.

”Työt ovat aika henkilökohtaisia, joten tietenkin mietin vähän, mitä muut niistä ajattelevat.”

Ritirimpsu-näyttely on osa Pirkanmaan kuntien yhteistä lastenkulttuurikuukautta, Lasten Pirkkasia. Näyttely on avoinna Kultturitalo Jaatsilla la 26.2. saakka ti-la klo 9-15.

Värikkäät maalaukset.