Prisman liepeillä jolkotellut susi etsii omaa paikkaansa? – ”Laumasta karkotetut voivat olla pöhkääntyneitä”

Susi
Lenkkeilijä kohtaisi suden Sastamalan keskustassa lauantaina. Kuvituskuva: Alueviestin arkisto.

Sastamalassa Vammalan keskustan tuntumassa, Prisman liepeillä tehtiin susihavainto varhain lauantaiaamuna. Asian vahvistavat Alueviestille Sastamalan riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Lahdenperä sekä yhdistyksen toiminnanohjaaja Kari Kumpulainen.

Lahdenperä kävi itse paikanpäällä toteamassa ja mittaamassa eläimen jäljen.

”Susi on tullut todennäköisesti joko Hopun alueen peltoaukean suunnalta tai sitten järven jäätä pitkin. Myöhemmin lauantaina todensin Myllymaan Hirvenportaassa jälkiä, jotka olivat tismalleen samankokoiset kuin nämä aamuiset jäljet. Eli susi on mennyt sinne suuntaan.”

Susihavainnon teki aamulenkillä ollut nainen. Hän näki suden viiden aikoihin.

”Olin kylmäaseman kohdalla, kun näin suden jolkottavan tien yli Vapaakirkkoa kohden. Se näki minut ja lähti minua kohti.”

Nainen kertoo juosseensa kohti Tuomiston liikenneympyrää.

”Ehdin juostessani soittamaan hätäkeskukseen sekä kotiin kaverille, että tulee nopeasti autolla hakemaan minut. Susi seisahtui välillä hetkeksi, mutta tuli sitten taas perääni. Ei se pelännyt minua”, hän kuvailee.

Tilanne raukesi, kun naisen kaveri saapui paikalle ja soitti auton torvea. Susi lähti kauppakeskuksen tontin rinnettä ylös kaupungintaloa kohti.

Oikein toimittu

Riistanhoitoyhdistyksen Lahdenperä sanoo naisen toimineen tilanteessa aivan oikein. Soitto hätäkeskukseen on juuri se, mitä vastaavassa tilanteessa pitääkin tehdä.

”Ihmisten läheisyyteen tai kotipihoihin tulevat petoeläimet ovat aina poliisiasia. Neuvottelimme poliisin kanssa, mutta suurriistavirka-apua ei nyt tarvittu sutta karkottamaan.”

Lahdenperä toteaa ihmisten toisinaan kaipaavan järeämpiä toimia susien häätämisessä.

”Korostan, että poliisilla on hyvin tarkat ohjeet, miten näissä tilanteissa toimintaan. Ihmisen ja suden kohtaamisessa ei nyt tapahtunut mitään, vaikka tilanne oli varmasti pelottava.”

Riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja kertoo ajelleensa lähitienoita ympäri, mutta sudesta ei lauantaina näkynyt enää vilaustakaan.

Lahdenperä muistuttaa, että myös kaikista jälkihavainnoista on hyvä ottaa yhteyttä riistanhoitoyhdistykseen.

”Vain näkö- ja jälkihavainnot ylös kirjaamalla voimme todentaa susien liikkeitä. Tämä on tärkeää dokumentointia myös siltä varalta, että joskus tulee tilanne, jossa pitää ryhtyä sudenkarkoitustoimiin.”

Susi etsii omaa paikkaansa

Mikä sai suden liikkumaan asutuksen lähellä kaupungin keskustassa?

Kari Kumpulainen arvelee, että kyseessä oli Punkalaitumen laumasta karkoitettu yksilö.

”Voi hyvin olla, että se on sukukypsyyden saavuttanut nuori susi, joka on ajettu pois laumasta. Keskustassakin liikkuu paljon rusakoita, ja se on voinut olla niiden perässä.”

Kumpulainen toteaa, että nuoret, laumasta lähtöpassin saaneet yksinäiset sudet voivat olla arvaamattomia, koska niiden maailma on mullistunut.

”Ne etsivät omaa paikkaansa. Ovat vielä kumppania tai laumaa ja reviiriä vailla. Eivät tiedä mihin asettautuisivat. Petoeläimillä se on raaka peli, kaikki yksin jätetyt eivät selviä.”

Samaa ilmiötä on Kumpulaisen mukaan havaittavissa keväisin esimerkiksi hirven suuriksi kasvaneilla, itsenäisyyteen pakotetuilla vasoilla.

”Ne ovat välillä aivan pöhkääntyneitä ja voivat juoksennella miten sattuu.”

Kumpulainen pitää epätodennäköisenä, että terve susi alkaisi liikuskella kaupungin keskustassa. Kyseinen tapaus sattui pimeään aikaan ja viikonloppuna, kun liikennettä on varhain aamulla vähän.

”Jos petoeläin alkaisi oleilla keskustassa enemmän tai näyttäytyisi päiväaikaan, se olisi jollain tavalla sairas. Normaalisti susi väistää ihmistä, eikä tule kaupunkiin.”

Millaiseksi kyseisen susiyksilön reviiri sitten muodostuu, on vielä arvoitus. Riistanhoitoyhdistyksen miehillä on kuitenkin asiasta näkemys.

”Punkalaitumella alkaa olla ahdasta, lauma on kasvanut. Susi tarvitsee useiden neliökilometrien kokoisen alueen elintilakseen. Havaintoja on tehty Illon lisäksi yhä enemmän esimerkiksi Roismalassa. Sastamala on saamassa oman lauman”, Pekka Lahdenperä sanoo.

Silminnäkijöiden mukaan susi tuli Marttilanharjua alas lähelle Tuomiston kiertoliittymää ja perääntyi, kun auton torvea toitotettiin.