“Nuoria on tärkeä kuulla, sillä meissä on tulevaisuus” – Huittislainen Aino Kylälehtonen haluaa vaikuttaa asioihin

Huittislainen Aino Kylälehtonen sai Vuoden Satakuntalainen nuori -mitalin Karvia-talolla pari viikkoa sitten. 15-vuotias nuorisovaltuustoaktiivi kertoo, että perhe ja ystävät ovat hänelle tärkeää vastapainoa koulun ja harrastusten rinnalle. Kuva: Teppo Lehtonen

Huittislainen Aino Kylälehtonen sai pari viikkoa sitten huiman tunnustuksen, kun 15-vuotiaalle yläkoululaiselle myönnettiin Nuori Satakuntalainen -mitali.

Valintaperusteissa tunnustusta perusteltiin muun muassa Kylälehtosen Satakunnan ja erityisesti nuorten hyväksi tekemällä työllä.

”Aino on erittäin ansioitunut nuoresta iästään huolimatta. Aino on ollut aina monella tapaa aktiivinen muun muassa 4H-yrittäjänä sekä Huittisten nuorisovaltuutettuna”, perusteluissa todetaan.

Kylälehtonen kertoo tunnustuksen yllättäneen täydellisesti.

”Tämä on minulle todella hieno ja merkityksellinen juttu. Tietenkin olen todella iloinen, että tekemäni asiat huomioidaan tällä tavalla”, hän sanoo.

Toista vuotta nuorisovaltuustossa

Kylälehtosella on vahva halu vaikuttaa asioihin. Tästä syystä hän esimerkiksi hakeutui nuorisovaltuustoon heti, kun se oli yläkouluun siirtyessä mahdollista.

”Yhdessä tekeminen on minulle tärkeää, koska sillä tavalla asioita saadaan parhaiten eteenpäin. Pyrin aina tekemään ja näkemään asiat positiivisen kautta”, Kylälehtonen kertoo.

Tällä hetkellä Kylälehtosella on menossa nuorisovaltuuston toinen kausi. Hänen mukaansa työskentely nuorisovaltuustossa on mielenkiintoista ja mielekästä puuhaa.

”Nuorisovaltuuston kautta minulla on mahdollisuus vaikuttaa nuorten asioihin Huittisissa. Nuoret ovat joutuneet etenkin korona-aikana koville ja sen vuoksi on ollut entistäkin tärkeämpää huomioida meitä nuoria päätöksenteossa.

Olen ollut mukana muun muassa ajamassa koulutsemppari-toiminnan jatkumista Huittisissa.”
Kylälehtoselle on tärkeää, että päätöksenteossa huomioidaan tasapuolisesti kaikki, myös erityisryhmiin kuuluvat.

”Palveluja pitää olla tarjolla kaikille”, hän painottaa.

Tarjoilijana ja lastenhoitajana Aikun avussa

Kylälehtosen mukaan Huittinen on rippikouluikäisen nuoren näkökulmasta hyvä ja turvallinen kotikaupunki.
Kiitosta saavat erityisesti kaupungin monipuoliset harrastusmahdollisuudet.

Positiivisena Kylälehtonen näkee myös huittislaisen yrittäjähenkisyyden. Korona-aikana nuori nainen päätyi itsekin 4H-yrittäjäksi.

”Kun muu harrastustoiminta jäi koronan vuoksi tauolle, aloitin 4H:n yrittäjäkoulutuksen ja perustin oman Aikun apu -yrityksen”, hän kertoo.

Kylälehtosen yritys tarjoaa muun muassa tarjoilu- ja lastenhoitopalveluja.

”4H-yritys on ollut hieno mahdollisuus tutustua yrittäjyyteen ja koen oppineeni yritykseni myötä todella paljon, esimerkiksi asioiden hoitamisesta ja kirjanpidosta.”

Uudenlaisen kokemuksen työelämästä Kylälehtonen sai huhtikuun lopussa, kun hän vietti viikon TET-harjoittelujakson valtiovarainministeri Annika Saarikon esikunnassa Helsingissä.

”Oli mahtavaa nähdä, millaista työ ministerin esikunnassa on ja päästä mukaan erilaisiin kokouksiin sekä tutustua eduskuntaan, valtiovarainministeriöön ja uusiin ihmisiin”, Kylälehtonen kertoo.

Erityisesti Kylälehtosen mieleen jäi osallistuminen pohjoismaisten keskustapuolueiden tapaamiseen.
”Kokemus vahvisti entisestään sitä ajatusta, että haluan tulevaisuudessakin olla mukana vaikutustyössä.”

Vaikuttaminen tulee verenperintönä

Kiinnostus vaikuttamiseen ja tärkeisiin asioihin panostaminen tulee Kylälehtosen mukaan verenperintönä.

”Minulla on aina ollut lähipiirissä aikuisia, jotka tarttuvat asioihin. Uskon, että heidän esimerkkinsä on vaikuttanut vahvasti siihen, että olen itsekin alkanut nuoresta lähtien toimia samalla tavalla.”

Kylälehtonen pitää tärkeänä kokemusta, että nuoria kuullaan. Se lisää kipinää osallistua vaikuttamiseen entistä aktiivisemmin.

”Pidän nuorten kuuntelemista tärkeänä myös siinä mielessä, että sanonta siitä, että nuorissa on tulevaisuus, pitää paikkansa. Jos haluamme tämän päivän nuorten palaavan Huittisiin opiskeluiden jälkeen, meidän pitää osoittaa jo nyt, että tämä on paikka, jonne kannattaa palata”, hän pohtii.

Nuorisovaltuustoaktiivin mukaan nuorten mielipiteitä halutaan Huittisissa kuulla hyvin, mutta parantamisen varaakin vielä on.

”Nuorisovaltuusto ei ole edelleenkään saanut toivomaansa paikkaa kaupunginhallituksesta”, hän nostaa esiin.

Jätä kommentti