”Vanhuksia pitäisi kuulla koko ajan, ei vain teemaviikolla” – SPR:n Vammalan osaston naisilla hyviä uutisia syksyyn

Marketta Siniketo ja Leena Heino sekä Anne Sillanpää-Halonen (takana) ja Pirkko Nikkilä toivottavat kaikki tervetulleiksi mukaan toimintaan.

Porukassa, yhteisellä aterialla ruokakin maistuu paremmalta ja syöminen on ilo. Näin uskovat Suomen Punaisen Ristin Vammalan osaston Leena Heino, Pirkko Nikkilä ja Marketta Siniketo.

Puistokadulla sijaitsevassa Ystävänpirtissä tapahtuu joka arkipäivä, ohjelmassa on viikoittain muun muassa pelailua, laulua ja käsitöitä. Ensi viikolla alkava maksuton aamiainen on kokonaan uusi tapahtuma. Aamiaislystin taustalla on SPR:n Satakunnan piirin hanke.

”Osastot saivat itse päättää, miten ruokaan liittyvää asiaa toteutetaan. Joku osasto päätyi keittopäivään, me halusimme järjestää yhteisiä aamupäivän ruokahetkiä”, Heino sanoo.

Nikkilä ja Siniketo nyökyttelevät ja tuumaavat, ettei vastaavaa ole juuri nyt kaupungissa tarjolla.

”Yhteiselle aamiaiselle ovat tervetulleita aivan kaikki. Erityisesti toivomme sen houkuttelevan yksinäisiä ihmisiä seuraamme.”

Leena Heino toteaa, että toisinaan yksin elävillä vanhuksilla käy niin, ettei ruuan valmistaminen vain itselle jaksa kiinnostaa.

”Jos ennen on ollut ruokaseuraa ja nyt on pöydän ympärillä tyhjää, voi tulla sellainen olo, että mitäs vain itselleni teen.”

Ystävänpirtin aamiaisella tarjotaan puuroa, mehukeittoa, voileipiä sekä kahvia ja teetä aina torstaisin 6. lokakuuta alkaen.

”Terveellisestä ja ravitsevasta aamiaisesta saa potkua päivään”, naiset toteavat.

Aamuvirkuille kello 10 alkava tarjoilu käynee vaikka toisesta aamiaisesta tai miksei lounaastakin.

Talkkariystävä voi auttaa

SPR:n Vammalan naisilla on toinenkin hyvä uutinen kerrottavanaan. Osaston kautta voi nimittäin saada apua pieniin arjen askareisiin. Talkkariystävän puoleen voi kääntyä, jos tarvitsee esimerkiksi apua apteekkireissulle, palohälyttimen paristo pitäisi vaihtaa tai on talvella jäänyt asuntoonsa pahasti lumen saartamaksi.

”Mikä vain pieni arjen sujuvuutta hankaloittava asia, niin voi ottaa yhteyttä. Mietimme sitten, onko se sellainen, jossa Talkkariystävä voi auttaa.”

Talkkariystävän apuun ei kuitenkaan voi turvautua säännöllisesti, vaan kyseessä on tilapäinen ja kertaluontoinen ratkaisu.

”Tarkoitus ei ole, että talkkari käy säännöllisesti siivoamassa tai luomassa lumet pihatieltä”, Leena Heino tarkentaa.

SPR:n ystävätoiminnassa on huomattu, että tarvetta arjen apurille on.

”Esimerkiksi lampun vaihtaminen kattovalaisimeen voi olla todella hankala operaatio. Eikä vähävaraisella ole mahdollisuutta maksaa kaikista kiinteistöhuollon palveluista.”

”Ensimmäiseksi tähän vieraspenkkiin istahtaa kaupunginjohtaja. Tarkoituksena on jatkossa saada Ystävänpirtille haastatteluun eri alojen ihmisiä”, Marketta, Pirkko ja Leena kertovat.

Kaupunginjohtaja istahtaa vieraspenkkiin

Ensi viikolla vietettävä valtakunnallinen vanhustenviikko tuo Ystävänpirtille muutakin kuin uusia palveluita. Tiistaiaamuna pirtin vieraspenkkiin istahtaa Sastamalan kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg.

”Ideana on, että ihmisillä on mahdollisuus kysyä häneltä suoraan mieltään askarruttavista asioista”, Leena Heino sanoo.

Terveyskeskuksen ajanvaraus ja lääkäriin pääsy, digitalisaatio ja uimahalli – siinä puheenaiheita, joista Ystävänpirtilläkin usein kuulee.

”Kaikilla vanhuksilla ei ole sellaisia ihmisiä lähipiirissään, jotka voisivat auttaa ja opastaa heitä sähköisessä asioinnissa”, Marketta Siniketo toteaa.

”Tuntuu, että kaikki on nykyään yhtä digiä ja nettiä vaan. Muutos on liian nopeaa”, Pirkko Nikkilä lisää.

”Vielä me vanhat jaksamme haaveilla siitä uimahallista. Vesiliikunta kun sopii polvi- ja lonkkavaivaisillekin”, Heino tietää.

Entä mitä ajatuksia vanhusten teemaviikko SPR:n Vammalan naisissa herättää?

”On tärkeää, että vanhukset huomioidaan, mutta oikeasti meidät pitäisi kuulla ja nähdä koko ajan, ei vain teemaviikolla. Meitä on koko ajan vain enemmän.”

Tarvetta Talkkariystävälle? Lisätietoa Anne Sillanpää-Halonen ma-pe klo 9-11, p 035141523.

Jätä kommentti